Παράλληλα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το κουδούνι θα «χτυπήσει» και στο σχολείο που έχουν δημιουργήσει εδώ και οκτώ χρόνια εθελοντές εκπαιδευτικοί στο κεντρικό ΚΑΠΗ Αμαρουσίου, για μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Οι εγγραφές, όπως είπε στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» η υπεύθυνη του προγράμματος Ισμήνη Σταμάτη, θα αρχίσουν περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου και η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου.
Η περασμένη σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε με μια εκδήλωση – φόρο τιμή στις πατρίδες του κόσμου. Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός και εθελόντρια των τμημάτων «Μαθαίνω Ελληνικά» Ελένη Καραμπέτσου, περιγράφει με την ακόλουθη επιστολή της στην «Α» τις «Αναμνήσεις της πικρής πατρίδας», που αποτέλεσε το τελευταίο μάθημα, όπως το χαρακτήρισε, της περσινής χρονιάς.
«H Οντίλη από το Ελ Σαλβαδόρ σιγοτραγουδά στα ισπανικά μια παιδική μελωδία. Τα χρόνια της αθωότητας! O γάμος της με έναν Έλληνα ναυτικό έκανε την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα της.
Η Μαρία παίζει στο πιάνο "Ave Maria" και η υπέροχη φωνή της συνοδεύει τη μελωδία. Έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι στην πατρίδα της, τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα ήρθε να συνεχίσει σπουδές και παράλληλα να δουλέψει για "τον άρτον τον επιούσιον". Τα μικρά της δάχτυλα πετάνε πάνω στον ασπρόμαυρο καμβά και η φιλόξενη αίθουσα του 2ου ορόφου του κεντρικού ΚΑΠΗ Aμαρουσίου ξεχειλίζει από συγκίνηση, καημούς, αναμνήσεις…
Τόσα χιλιόμετρα μακριά η πικρή πατρίδα! Άνθρωποι από τα τέσσερα σημεία της Γης, δεμένοι στο άρμα της μουσικής, ταξιδεύουν πίσω στην πατρώα γη χωρίς διαβατήρια, βίζες, αστυνομίες, καταθέτοντας μόνο την ψυχούλα τους και κάποια δάκρυα στα μάτια. Χιλιάδες οι Έλληνες μετανάστες στα δύσκολα χρόνια.Κοινά τα βάσανα των ανθρώπων!
"Η Ουκρανία, πριν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ είχε 52 εκατ. κατοίκους. Σήμερα έχει 40 εκατ. Τι έγινε όλος αυτός ο κόσμος; Πού πήγε; Πώς σκόρπισε; Κανένας δεν κατάλαβε. Ήταν βέβαια και το Τσερνομπίλ", αναλογίζεται φωναχτά η Αγάπη, χημικός τροφίμων, που σήμερα φροντίζει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. "Έλα τώρα μη μελαγχολείς", της λέει η Κατερίνα. "Η Ουκρανία ξεχώρισε στη Eurovision. Πες μας το τραγουδάκι". Η ατμόσφαιρα αλαφρώνει. Εκείνη γελά.
Δύο Ρωσίδες συμμαθήτριες παρακαλούν τη Μαρία να παίξει λαϊκά ρώσικα τραγούδια. Εκείνη διαλέγει την "Κατιούσα", πολεμικό και ερωτικό τραγούδι, που ο γνώριμος σκοπός του τραγουδήθηκε και από ελληνικά χείλη την εποχή του Εμφυλίου.
Η Αλεξάνδρα, Αρμένισσα της Γεωργίας, θυμάται μια επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή γύρω στις 9 το βράδυ, που προετοίμαζε τα παιδιά για ύπνο, πρώτα με παραμύθια και μετά μ' ένα γνωστό τραγουδάκι, που το σιγοψιθύριζαν τα νυσταγμένα αγγελούδια, λίγο πριν πέσουν στην αγκαλιά του Μορφέα.
Τραγουδά με την μπάσα φωνή της το υπέροχο νανούρισμα.
H σχολική χρονιά μας ολοκληρώθηκε αποτίοντας φόρο τιμής στις πατρίδες του κόσμου».
Ελένη Καραμπέτσου
Πληροφορίες: 210 6142248 και 210 6127703
Υπεύθυνη: κ. Ισμήνη Σταμάτη