Το κτήριο των σχολείων χτίστηκε το 1977 και άρχισε ν’ αξιοποιείται το 1979. Μέχρι σήμερα, οι μόνες σημαντικές επισκευές που έχουν γίνει αφορούν στην εγκατάσταση κλιματιστικών και την αλλαγή των αλουμινίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Scuolaxenia, το καλοκαίρι του 2004. Η νέα πτέρυγα που δημιουργήθηκε το ίδιο καλοκαίρι, ως προέκταση του κτηρίου, περιλαμβάνει απλώς ένα μέρος των αιθουσών διδασκαλίας και ορισμένα εργαστήρια και σε καμία περίπτωση δεν λύνει τα σοβαρότατα κτηριακά προβλήματα που δημιουργούν οι αυξανόμενες φθορές.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διευθυντές έχουν ανοίξει τα κλιματιστικά στις αίθουσες, λόγω βλάβης των σωμάτων του καλοριφέρ. «Ευτυχώς, λόγω των κλιματιστικών δεν έχουμε νιώσει κρύο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα θέρμανσης των σχολείων μας» μας είπε ο κ. Απ. Καραγιαννάκος και ο κ. Κ. Μπρέγιαννης, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να γίνει νέα μελέτη κεντρικής θέρμανσης, γιατί με τα μπαλώματα δεν λύνεται το πρόβλημα». Κατά τη συζήτησή μας, μάλιστα, για το θέμα της θέρμανσης εξέφρασαν την απορία τους σχετικά με τις εργασίες για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στα σχολεία της πόλης: «η αντικατάσταση των σωληνώσεων έχει σταματήσει λίγο πριν τον καυστήρα και δεν έχουμε καμία περαιτέρω ενημέρωση για την ολοκλήρωση των εργασιών».
Ανάγκη αντικατάστασης υπάρχει και όσον αφορά στους ηλεκτρικούς πίνακες των σχολείων, οι οποίοι βρίσκονται στους διαδρόμους των σχολείων μισοκατεστραμμένοι, με εκτεθειμένα καλώδια και αυτοσχέδια λουκέτα για την ασφάλεια των μαθητών. Όπως μας είπε ο κ. Κ. Μπρέγιαννης «ακόμα και οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου που έρχονται και τους επιδιορθώνουν λένε ότι οι πίνακες είναι σε κακά χάλια».
Προαύλιο με λακκούβες και εξογκώματα
Το οικόπεδο που βρίσκονται το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο είναι ένας από τους μεγαλύτερους σχολικούς χώρους του Αμαρουσίου, και το μέγεθος του προαυλίου ικανοποιεί χωρίς πρόβλημα τις ανάγκες των μαθητών. Πρόκειται, όμως, για έναν χώρο απεριποίητο και, σε πολλά σημεία του, επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Μια απλή βόλτα περιμετρικά του κτηρίου μάς έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την πληθώρα των σημείων που χρήζουν επισκευής και ανακατασκευής, καθώς και ότι τα πιο επικίνδυνα σημεία του είναι οι λακκούβες και οι προεξοχές από τα σιφώνια. «Επιθυμία μας είναι να στρωθεί εκ νέου το προαύλιο, ώστε να είναι σύγχρονο και ακίνδυνο για τα παιδιά μας. Δεν δικαιολογείται να λιμνάζουν νερά κάθε φορά που βρέχει» είπε ο κ. Κ. Μπρέγιαννης, ο οποίος επεσήμανε επίσης την ανάγκη δενδροφύτευσης της βορινής πλευράς του οικοπέδου, σημειώνοντας ότι «η συντήρηση των υπαρχόντων δένδρων και η επιπλέον δενδροφύτευση θα κάνουν πιο όμορφο το σχολείο μας».
Λακκούβες δεν υπάρχουν όμως μόνο στο προαύλιο των σχολείων αλλά ακόμα και στο εσωτερικό τους δάπεδο, όπου η ανάγκη παρέμβασης είναι και εκεί αισθητή. «Για να λυθούν όλ’ αυτά τα προβλήματα δεν αρκεί η δική μας επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου» μας είπε ο κ. Κ. Μπρέγιαννης, σημειώνοντας ότι «πρέπει να υπάρχει ένας αρμόδιος, ένα "υπεύθυνο μάτι", που ν’ ασχολείται αποκλειστικά με τα κτηριακά και λειτουργικά θέματα των σχολείων. Οι αποσπασματικές αιτήσεις των διευθυντών δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες».
Τη ριζική παρέμβαση και στον χώρο του γυμναστηρίου των σχολείων ζητούν οι διευθυντές, προκειμένου να μπορεί ν’ αξιοποιηθεί χωρίς κίνδυνο από τους μαθητές. «Το Γυμναστήριο δεν χρησιμοποιείται μόνο από τους μαθητές μας αλλά και από αθλητικούς συλλόγους, όπως η "Νίκη Αμαρουσίου" και ο "Οδυσσέας Ν. Φιλοθέης"» μας είπαν. «Η οροφή στάζει και το δάπεδο είναι ολισθηρό με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για ατύχημα εν ώρα προπόνησης».
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ ζήτησε, μεταξύ άλλων, την αλλαγή της στέγης του γυμναστηρίου των σχολείων. Οι υπεύθυνοι του Ο.Σ.Κ. πρότειναν αντί να αλλαχθεί η στέγη, να γκρεμισθεί το υφιστάμενο γυμναστήριο και στη θέση του να χτισθεί ένα νέο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου η πρόταση αυτή θα εξετασθεί από τη Δημοτική Αρχή.
Δρόμος διπλής κατεύθυνσης έξω από το σχολείο
Μια από τις εισόδους των σχολείων βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό δρομάκι, που συνδέει τις οδούς Γούναρη και Μ. Αλεξάνδρου. Μπορεί να είναι ένα μικρό και χωρίς όνομα, αλλά δεν παύει να δημιουργεί πρόβλημα λόγω της διπλής του κατεύθυνσης. «Ίσως η λύση της πεζοδρόμησης να μην είναι η καταλληλότερη, γιατί ο δρόμος εξυπηρετεί τις ανάγκες στάθμευσης των οχημάτων, αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μονοδρομηθεί για την ασφάλεια των μαθητών μας» σημείωσε ο κ. Απ. Καραγιαννάκος.