Τον τελευταίο καιρό, σύλλογοι και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με την τροποποίηση που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας, περιμένοντας την τελική απόφαση. Οι μαθητές του Αμαρουσίου –ιδιαίτερα των Λυκείων– αναμένουν με τη σειρά τους τις εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στην εκπαιδευτική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την άποψη μαθητών του 2ου Λυκείου, σχετικά με το αν εγκρίνουν ή όχι την τροποποίηση του άρθρου, αλλά και το πώς αντιμετωπίζουν την περίπτωση να επιλέξουν οι ίδιοι κάποιο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, που ενδεχομένως να ιδρυθεί στη χώρα μας.
Ο Νίκος Μελετιάδης, ο Ορέστης Παπαγεωργίου και ο Μανώλης Τραχανάς, μαθητές της Γ΄ Λυκείου, μας είπαν την άποψή τους και μας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους. Δεν είναι από τους μαθητές που τους έχει αφήσει αδιάφορους η τροποποίηση του άρθρου 16. Αντίθετα, φάνηκαν να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι. «Μας έχει απασχολήσει ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η φασαρία», μας είπαν «καθώς, επίσης, προσπαθούμε να κατανοήσουμε αν είναι προς όφελός μας μια τέτοια μεταρρύθμιση». Οι απόψεις τους σε κάποια σημεία είναι αντίθετες, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι κοινή και αφορά στην έλλειψη της αξιόπιστης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης: «Αν το κύρος του πτυχίου που θα χορηγούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι ανώτερο από αυτό των δημόσιων, τότε γιατί να μην πάμε εκεί;», τόνισε ο Νίκος, σημειώνοντας: «Αυτό όμως δεν το γνωρίζουμε, γιατί κανείς δεν μας έχει ενημερώσει».
Κατά κοινή ομολογία, θεωρούν ότι η σημερινή κατάσταση των Πανεπιστημίων είναι ένας λόγος για να στραφούν οι μαθητές στα ιδιωτικά: «Αν οι αρμόδιοι έδιναν την προσοχή τους στα δημόσια Πανεπιστήμια, δεν θα υπήρχε περίπτωση να τα απορρίψουμε», είπε ο Ορέστης, συμπληρώνοντας «οι καταλήψεις και οι απεργίες συμβαίνουν και στα σχολεία, αλλά στην περίπτωση των Πανεπιστημίων χάνονται εξεταστικές και πολύτιμα εξάμηνα». Ο Ορέστης είναι θετικός ως προς τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων «με την προϋπόθεση, βέβαια, να μην υποβαθμιστεί η δημόσια Παιδεία. Ίσως, έτσι, μέσω του ανταγωνισμού να βελτιωθούν και τα δημόσια Πανεπιστήμια».
"Άδικο για τους οικονομικά ασθενέστερους"
«Δεν μπορούν όλα τα παιδιά που επιθυμούν να πάνε σ’ ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο ν’ αντέξουν το οικονομικό βάρος», τόνισε ο Μανώλης, λέγοντας ότι αν πραγματοποιηθεί η τροποποίηση «θα είναι μια απόφαση που πάρθηκε(ερήμην…) για τον λαό και όχι με τον λαό»! Από τη μεριά του ο Ορέστης, θεωρεί ότι εάν ένα παιδί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, μπορεί να επιλέξει το δημόσιο: «Προκειμένου όμως να αναγκάζεσαι να φύγεις στο εξωτερικό, είναι καλύτερα και πιο οικονομικά να μπορείς να μπεις σ’ ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο εδώ».
Ακόμα κι αν οι απόψεις τους διίστανται, οι μαθητές κατέληξαν στο ότι θα επέλεγαν το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο μόνο σε περίπτωση που θα αποτύγχαναν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Και το κεντρικό μήνυμά τους προς την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είναι: «Καλύτερη ενημέρωση»!
Άννα Νάζου