Στην προηγούμενη συνέχεια είδαμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό για την «εξαφάνιση» των μεγάλων ποσών που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο από το κονδύλι των «φόρων ηλεκτροδοτούμενων χώρων», γνωστό και ως 25%. Αξίζει να επανέλθουμε, για να μάθουν οι αναγνώστες μας τα ακριβή ποσά που ισχυρίζεται ο Δήμος ότι έδωσε, για δαπάνες που (ούτως ή άλλως) είναι άσχετες με τις λειτουργικές.
Έτσι, το έτος 2000 υποτίθεται ότι δόθηκαν 203 εκατομμύρια δραχμές(!), για «δημιουργική απασχόληση»! Το 2002 «δόθηκαν» 2.100.000 ευρώ (!), για «φύλαξη σχολείων», δηλαδή μια καθαρά «μαγική εικόνα», αφού (εκτός του προγράμματος που χρηματοδοτούσε το ΥΠΕΣΔΔΑ) δεν υπήρξε καμία φύλαξη με έξοδα του δήμου! Εκτός αν οι άνθρωποι του κ. Τζανίκου επιχειρούν να καλύψουν με τον τρόπο αυτό τα έξοδα της δημοτικής τους αστυνομίας!
Αλλά, ρε παιδιά, με τα κονδύλια των σχολείων;
Ανάλογες ήταν οι «δαπάνες» που επικαλούνται οι άνθρωποι του Δήμου και για τα έτη 2001, 2003 και 2004, ενώ οι επιθεωρητές επισημαίνουν ότι στις «δαπάνες» περιλαμβάνονται και «η φύλαξη κοινόχρηστων χώρων του Δήμου» (!) και ότι «ο έλεγχος δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει τη ΔΕΑΔΑ», άρα στηρίζεται (καλή τη πίστει…) «στις καταστάσεις των καθολικών» της!
"Λεπτομέρειες"
Στα «ψιλά γράμματα» του πορίσματος βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Όπως για παράδειγμα, η διαπίστωση ότι στη Σχολική Επιτροπή του 18ου δημοτικού/νηπιαγωγείου «υπάρχουν καθυστερήσεις στις καταβολές της μισθοδοσίας των καθαριστριών και στις αποδόσεις των εισφορών προς το ΙΚΑ» (σελ. 81).
Πιο «ζόρικα» είναι τα πράγματα για τη Σ.Ε. 3ου Γυμνασίου/Λυκείου για την οποία οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι «δεν υπήρχαν βιβλία-στοιχεία στον Δήμο(!) ούτε η εν λόγω επιτροπή έχει υποβάλλει μέχρι σήμερα απολογιστικά στοιχεία».Ο έλεγχος προτείνει την έκδοση εντολής διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου, ενώ διαπιστώνει και τις γνωστές οφειλές στον ΟΤΕ, άνω των 15.000 ευρώ!
Διαχειριστικό έλεγχο ζητούν οι επιθεωρητές και για τα ΤΕΕ Αμαρουσίου, μετά την επιβεβαίωση των καταγγελιών της «Α» για καταχώρηση τιμολογίων παλαιοτέρων χρήσεων κατά τα έτη 1998-2002.
"Συμπέρασμα"
Με τον τίτλο αυτό κλείνει το πόρισμα των 93 σελίδων. Οι επιθεωρητές είναι σαφείς: «Ύστερα από τα παραπάνω και τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας, προκύπτει ότι ο Δήμος Αμαρουσίου δεν απέδιδε ολόκληρα τα ποσά των επιχορηγήσεων άμεσα προς τις σχολικές επιτροπές της αρμοδιότητάς του ως όφειλε, αλλά παρακρατούσε μέρος αυτών και διενεργούσε απευθείας πληρωμές σχετικές με λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Το ποσοστό της επιχορήγησης που διένειμε προς τις ΣΕ απέδιδε μετά από πολλές καθυστερήσεις, οι οποίες υπερέβαιναν μέχρι το έτος 2002 τους 6 και πλέον μήνες (πιθανόν να εκμεταλλευότανε τα χρήματα των σχολικών επιτροπών για πληρωμές ιδίων δαπανών). Αναλυτικά αναφερόμεθα στο σχετικό κεφάλαιο».
Στο «Συμπέρασμα» αναφέρεται ότι «ο έλεγχος θα επανέλθει με νεότερη πορισματική του έκθεση, ευθύς ως συγκεντρώσει στοιχεία που λείπουν, τα οποία δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να συγκεντρωθούν», ενώ το πόρισμα κοινοποιείται προς το Ελεγκτικό Συνέδριο (για τη νομιμότητα των ισχυρισμών του Δήμου περί το «25%») και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών «για τις δικές του τυχόν παραπέρα ενέργειες».
Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε όσο πιο σύντομα γινόταν τα βασικά σημεία του πορίσματος. Προκύπτει σαφέστατα ότι οι καταγγελίες για την αυθαίρετη διαχείριση των σχολικών κονδυλίων είχαν βάση, ενώ οι ισχυρισμοί των «υπεύθυνων παιδείας» της απερχόμενης δημοτικής αρχής και όσων συμμετείχαν σε αυτή τη «διαχείριση» ήταν απολύτως αστήρικτοι.
Αίτημα των γονέων και των εκπαιδευτικών δεν είναι η ποινική και διοικητική δίωξη όσων ενέχονται. Αυτό που σαφώς απαιτούν, είναι να δοθούν όλα τα στοιχεία που λείπουν στους επιθεωρητές και στη δημοσιότητα! Οι δημότες πρέπει να μάθουν κάθε λεπτομέρεια αυτής της υπόθεσης, αλλά και των υπολοίπων συναφών, όπως π.χ. το μέγα ζήτημα του «Scuolaxenia». Ο νέος δήμαρχος έχει υποχρέωση να δώσει όλα τα διαθέσιμα ντοκουμέντα στους ελεγκτικούς φορείς και στον τοπικό Τύπο.
Με το πόρισμα κλείνει ένα κεφάλαιο πολύχρονων αγώνων του γονεϊκού κινήματος. Ένα νέο κεφάλαιο πρέπει ν’ ανοίξει από την 1.1.2007, αυτό της νόμιμης και σωστής διαχείρισης των σχολικών κονδυλίων και της παράλληλης ενίσχυσής τους με κάθε πρόσφορο τρόπο από τη νέα δημοτική αρχή…
Χρήστος Φωτιάδης