Το Φροντιστήριο ΑΛΦΑ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση «Ημέρα Σταδιοδρομίας» για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ένα θέμα που αφορά άμεσα τους μαθητές που βρίσκονται στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Η εκδήλωση, που είχε τη μορφή τρίωρου σεμιναρίου, ήταν ανοιχτή ακόμα και για μαθητές που δεν φοιτούν στο φροντιστήριο. Έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Αμαρουσίου το απόγευμα της 18ης Απριλίου 2010. Η αίθουσα από την αρχή ήταν κατάμεστη από μαθητές και γονείς, γεγονός που φανερώνει ότι το Φροντιστήριο ΑΛΦΑ πιάνει τον παλμό των μαθητών, καθώς ενδιαφέρεται όχι μόνο για την επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά και για την μετέπειτα πορεία των μαθητών.
Κατά την έναρξη του σεμιναρίου, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου, κ. Δημήτρης Καρλαύτης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους αυτή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης για τους μαθητές που καλούνται σε άμεσο χρονικό διάστημα να λάβουν μια απόφαση ζωής, η οποία θα σηματοδοτήσει το πέρασμά τους από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή.
Στη συνέχεια, ο συντονιστής του σεμιναρίου, ο κ. Σωτήρης Σπυρέτος (μαθηματικός, διευθυντής Φροντιστηρίων ΑΛΦΑ) ευχαρίστησε τον κ. Καρλαύτη και προλόγισε την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Ζαγκλή (φυσικός, διευθυντής Φροντιστηρίων ΑΛΦΑ), ο οποίος με αμεσότητα εξέφρασε τις σκέψεις του για το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έχουμε ένα σύστημα εκπαίδευσης που ξεκινά από ένα ανεπαρκές Δημοτικό και συνεχίζεται με ένα «χαλαρό» Γυμνάσιο και Λύκειο, τα οποία παράγουν ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων, χωρίς τις απαιτούμενες δεξιότητες για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα».
Λαμβάνοντας αφορμή από την επίθεση στον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου της Αθήνας κατά την πρώτη επέτειο του φόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, παρέθεσε ένα σύντομο απόσπασμα από ένα άρθρο του Κώστα Μπέη, καθηγητή της Νομικής, αναζητώντας τις αιτίες της ενέργειας, εφόσον κάθε συμβάν είναι αλληλένδετο με άλλα που προηγούνται. Έτσι, ο λόγος του κ. Ζαγκλή στράφηκε στην κατάσταση που θα συναντήσουν οι υποψήφιοι κατά την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, αναφέροντας: «Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες των μαθητών που πέρασαν στα Πανεπιστήμια και βίωσαν τον κομματισμό σε όλο του μεγαλείο».
Πιο συγκεκριμένα, έκανε αναφορά σε ζητήματα που μαστίζουν τα σύγχρονα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως είναι η αντικατάσταση της πολιτικοποίησης από την κομματικοποίηση και η αναξιοκρατία. Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να μην είναι αποστειρωμένοι, αλλά να γνωρίζουν τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν όταν έρθει η ώρα να ενταχθούν στη φοιτητική κοινότητα. Μόνο όποιος γνωρίζει, μπορεί με ωριμότητα και υπευθυνότητα να σταθεί στη σύγχρονη ανταγωνιστική κοινωνία.