Στις 10 Απριλίου 2013 οι μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου Δαΐς και διοργανώθηκε από μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, οι οποίοι εργάστηκαν στη σύγχρονη εκπαιδευτική φιλοσοφία του Project Based Learning.
Στην εισαγωγή της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Αντώνης Ψύρης, υπογράμμισε ότι «η η θάλασσα ανέκαθεν ασκούσε με την απεραντοσύνη της μια ιδιαίτερη γοητεία στην ψυχή του ´Ελληνα. Στις μέρες μας η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό μοχλό ανάκαμψης για τη χώρα μας και γι’ αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας να προωθήσει τη ναυτιλιακή παιδεία.»
Στη συνέχεια οι μαθητές έκαναν μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της ελληνικής ναυτοσύνης από την εποχή του Οδυσσέα, την κλασική αρχαιότητα, το Βυζάντιο, το ναυτικό αγώνα του 1821, μέχρι τη μετάβαση από το κάρβουνο στα σύγχρονα πλοία με πετρέλαιο. Επιπλέον, έθεσαν τα θέματα της σημασίας των πλοίων της άγονης γραμμής για τους νησιώτες ακρίτες, τα σημαντικότερα ελληνικά ναυάγια και τις επαγγελματικές προοπτικές του ναυτικού κλάδου. Επειδή όμως η θάλασσα ενέπνευσε καλλιτέχνες τόσο ζωγράφους όσο και ποιητές, οι μαθητές δεν θα μπορούσαν να παραλείψουν τον άξονα ναυτιλία και τέχνη. Έτσι λοιπόν παρουσίασαν έργα γνωστών θαλασσογράφων, όπως ο Κωνσταντίνος Βολανάκης και ο Ιωάννης Αλταμούρας, ενώ ο μουσικός όμιλος του σχολείου ερμήνευσε έργα από το Σταυρό του Νότου σε ποίηση Νίκου Καββαδία, υπό την καθοδήγηση του μουσικού Νίκου Καζαμία.
Στη διάρκεια της ερευνητικής τους εργασίας, οι μαθητές επισκέφτηκαν το ναυτικό μουσείο Hellas Liberty στην ακτή Βασιλειάδη, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του πλοίου και είχαν μία βιωματική εμπειρία πάνω σε όλα αυτά που είχαν μελετήσει. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους για την οικονομική προσφορά της ελληνικής ναυτιλίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο αλλά και τις διεξόδους που δίνει η θάλασσα στους νέους, οι μαθητές μας επισκέφτηκαν και πήραν συνέντευξη από τον πλοιοκτήτη κ. Γεώργιο Πατέρα, ο οποίος παρευρέθηκε στη παρουσίαση της εκδήλωσης και εξέφρασε την ικανοποίησή του, που οι μαθητές μας ανέδειξαν το εύρος της ελληνικής ναυτοσύνης. Για τις παραπάνω επισκέψεις τους οι μαθητές ετοίμασαν ένα βίντεο – ντοκιμαντέρ, που το παρουσίασαν στους συμμαθητές τους αλλά και σε αρκετούς γονείς που είχαν παρευρεθεί στην εκδήλωση. Το συντονισμό του βίντεο και το μοντάζ έκανε ο καθηγητής καλλιτεχνικών κ. Θοδωρής Χρυσικός.Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε η φιλόλογος του Γυμνασίου, κ. Εύα Νικολαΐδου.