Με πνεύμα ενότητας, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σε αίθουσα του δημαρχείου Αμαρουσίου, η γενική συνέλευση της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Αμαρουσίου, η οποία είχε ως θέμα τα αίτια της εκλογικής ήττας στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.
Την έναρξη της συνέλευσης κήρυξε ο γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης Φώτης Μαλακός, ο οποίος τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει πνεύμα ενότητας, γιατί αυτό που προέχει σήμερα είναι όχι να γυρίσουμε στο παρελθόν, αλλά να συζητήσουμε τα αίτια, το πού οφείλεται το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν οδυνηρό για μας και να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, ώστε να δούμε πού θα οδηγηθούμε από δω και πέρα».
«Μπορεί να ηττηθήκαμε στις εκλογές», είπε ο κ. Μαλακός, «αλλά δεν ηττήθηκε η ψυχή μας. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η βάση του κινήματος περιμένει πολλά από μας και τώρα είναι μια ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να γράψει ιστορία. Γι' αυτό και τα συμπεράσματα τα δικά μας, όπως και όλων των άλλων δημοτικών οργανώσεων, θα διαβιβαστούν στα κεντρικά και θα ληφθούν υπόψη στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος».
«Η μεγάλη ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλακός, «μπορεί και πρέπει να γίνει αφετηρία για τη συνολική ανασυγκρότησή του, ώστε γρήγορα να εκφράσει ξανά τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια της ήττας και να διαμορφώσουμε τη νέα πολιτική πρότασή μας για το μέλλον της χώρας, γι' αυτό και οι αποφάσεις μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθούν εν θερμώ».
Στη συνέχεια ο κ. Μαλακός έδωσε τον λόγο σε όσα μέλη της Δημοτικής Ομάδας είχαν δηλώσει ότι θέλουν να είναι ομιλητές, αλλά και στον βουλευτή Β' Αθήνας Απόστολο Κακλαμάνη, που παρευρέθη για λίγο και έκανε μια σύντομη παρέμβαση. Προηγουμένως, διαβάστηκε μήνυμα του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Μαρούσι Επόμενη Μέρα» Πάνου Αλεξανδρή, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τη διαδικασία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Με το μήνυμά του ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε «στην ανάγκη της ύπαρξης μιας μεγάλης ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης» και γι' αυτό εξέφραζε την επιθυμία «ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου σε πνεύμα ενότητας». Ενός διαλόγου που θα οδηγήσει στη συνέχεια, «στην ανεπηρέαστη επιλογή της κατάλληλης πολιτικής που θα ακολουθηθεί στο μέλλον και στο κατάλληλο πρόσωπο το οποίο θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα απευθύνεται στα πλατιά και μικροαστικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας».
Στη συνέχεια, οι περισσότεροι ομιλητές, αναφερόμενοι στα αίτια της εκλογικής ήττας, έκαναν αναφορά στα «λάθη της ηγεσίας, αλλά και των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ», μίλησαν για «έλλειψη ξεκάθαρων θέσεων του ΠΑΣΟΚ κατά την περασμένη τετραετία», αναφέρθηκαν ακόμα και στη «φαλκίδευση του τρόπου ζωής του παλαιού ΠΑΣΟΚ» και έκαναν λόγο (κυρίως τα νεαρά μέλη του κόμματος) «για απομάκρυνση από την κοινωνία και την πραγματικότητα με παράλληλη "αφ' υψηλού" συμπεριφορά στελεχών του κινήματος», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι πρέπει «να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ανανεώσουμε ή να αλλάξουμε τον πρόεδρο, χωρίς καμία άλλη αλλαγή». Όλοι δε συμφώνησαν ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παραμείνει ενωμένο και να συνεχίσει να είναι το κόμμα των μη προνομιούχων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στην εργατική τάξη, ιδρύοντας το νέο κοινωνικό κράτος που θα δώσει αξιοπρέπεια στους Έλληνες, δίνοντας όραμα για μία ισχυρή Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, παρέχοντας ίσους όρους διαβίωσης στους οικονομικά ασθενέστερους με την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, εφαρμόζοντας νέο μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας με αποκέντρωση και έμφαση στην αγροτική τάξη και δίνοντας ελπίδες στη νέα γενιά».
Από την πλευρά του, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, αναφερόμενος εν συντομία στην ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ και σε «άλλες κρίσεις που αντιμετωπίστηκαν με ενωτικό πνεύμα κατά το παρελθόν», τόνισε καταχειροκροτούμενος ότι «όλοι πρέπει να πιστέψουν στην ενότητα του κινήματος για να μπορέσει να πιστέψει σ' αυτή πρωτίστως το 38% του ελληνικού λαού». Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επιδοκιμάστηκε με χειροκροτήματα η φράση αυτή του κ. Κακλαμάνη, είχε προηγουμένως αποδοκιμαστεί έντονα από τους παριστάμενους μια «διχαστική» (όπως χαρακτηρίστηκε) παρέμβαση.
Μεταξύ των παρευρισκομένων στη γενική συνέλευση ήταν ο πρώην δήμαρχος Χρ. Βλάχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλ. Μπρέγιαννης, Ν. Κάββαλος, Π. Σαγρής και Ν. Δούσης-Ρασιάς, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Διακολιού, Μ. Καρανάσιου, Αικ. Αναστασιάδου, Αντ. Πουλημένος, Μ. Αγιουτάντης, Γ. Βελούδος, ο πρώην γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης Ανδρ. Ράπτης και άλλοι.
Άγγελος Πολύδωρος