Θα πείτε: Είναι λίγα αυτά που είπε, όταν μίλησε για «ουσιαστικά χρεοκοπημένο δήμο», για «ακριβό λογαριασμό για όλους», για «μηδέν έργα υποδομής», για «τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ χρέος», για «υποθήκευση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δήμου», για «σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ, για έργα που δεν παραλάβαμε», για προσπάθεια «κουκουλώματος του προβλήματος»;
Μισή αλήθεια
Αυτά που αποκάλυψε ο κ. Τ. Γιαννακόπουλος και συμπλήρωσε ο κ. Γ. Πατούλης αποτελούν, αναμφίβολα, μια πολύ καλή βάση. Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα των υποχρεώσεων της τελευταίας τετραετίας του κ. Τζανίκου, που δεν χωράει αμφισβήτηση. Τα νούμερα που αποκαλύπτονται προκαλούν ίλιγγο!
Όμως, για να συμπληρωθεί η εικόνα, χρειάζεται το πιο σημαντικό: να αποκαλυφθεί με κάθε λεπτομέρεια πώς σπαταλήθηκαν αυτά τα αστρονομικά ποσά! Και, για να έχουν οι αναγνώστες μας πλήρη γνώση των αριθμών, στις υποχρεώσεις (τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ) πρέπει να προσθέσουμε τα επιβεβαιωθέντα έσοδα, στην υπό εξέταση πενταετία. Έτσι, θα κάνουμε μια απλή πρόσθεση:
Έσοδα (2002-2006):
380 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον)
Υποχρεώσεις:
280 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον)
Σύνολο:
660 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον)
Άρα, η επόμενη συνέντευξη Τύπου του κ. Γ. Πατούλη θα πρέπει να περιλαμβάνει τις βασικές κατηγορίες εξόδων, που να δικαιολογούν την εξαφάνιση 660 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 200 και πλέον δισεκατομμυρίων δραχμών!!!
Οι… Καλιγούλες
Υπόνοιες για την τεράστια «τρύπα» στον δήθεν πλούσιο «όμιλο» του κ. Τζανίκου υπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια. Τόσο οι παροικούντες το δημαρχιακό μέγαρο-δωρεά, όσο και οι κάθε λογής συνεργάτες και συνεργαζόμενοι με τον «δήμαρχο των τεσσάρων τετραετιών», γνώριζαν καλά πόσο «γαλαντόμος» ήταν, ειδικά όταν επρόκειτο για ξένα χρήματα! Ουδέποτε ετέθη θέμα περιστολής δαπανών, ποτέ δεν ενημερώθηκαν οι δημότες για την ύπαρξη οικονομικών προβλημάτων.
Πολλοί Μαρουσιώτες ζούσαν με τις δικαιολογημένες (όπως αποδεικνύεται, πλέον) υποψίες, ότι ένας ατελείωτος χορός εκατομμυρίων ευρώ είχε στηθεί μέσα και γύρω απ’ το «οχυρό» της Β. Σοφίας. Λόγω, ακριβώς, του επιπέδου των συνεργατών που απέμειναν στον κ. Τζανίκο, κανένας τους δεν φαίνεται να γνώριζε ακριβώς την τραγική πραγματικότητα. Η τυφλή υπακοή στις αποφάσεις του «άρχοντα», δεν άφηνε περιθώρια για «συνειδησιακές ενοχλήσεις». Κάτι τέτοιο, άλλωστε, προϋποθέτει την ύπαρξη συνείδησης…
Συν 10 εκατ. ευρώ (33 δισ. δραχμές)…
Όταν θα έρθει η ώρα του τελικού απολογισμού, για την οικονομική καταστροφή του Δήμου Αμαρουσίου, θα πρέπει να αναζητηθούν και τα «τριάκοντα αργύρια», δηλαδή τα περίφημα «33 δισ. δραχμές», που δήθεν εισέπραξε ο Δήμος από τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία, για να στηθεί στο Ψαλίδι το αμερικανόφερτο εμπορικό κέντρο. Θα θυμάστε, ασφαλώς, τους πανηγυρισμούς για τον «πανέξυπνο» δήμαρχο, που έφερε τόσα λεφτά στο ταμείο. Μάλιστα, κάποιοι διαφήμιζαν τις κινήσεις του ως «απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» και ανησυχούσαν, μήπως και δεν καταφέρουμε να καταναλώσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό!
Βέβαια, αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για «μικροποσό», με βάση τα μέτρα και τα σταθμά της διοίκησης Τζανίκου. Κάτι σαν μια μικρή σταγόνα, πάνω στο καυτό τσιμέντο, που χάνεται μόλις ακουμπήσει πάνω του…
10 ερωτήσεις, στις αλήθειες του κ. Γ. Πατούλη
Ο νέος δήμαρχος μίλησε για «10 αλήθειες για την πραγματική κατάσταση του Ομίλου Δήμου Αμαρουσίου»! Έξυπνη η ιδέα του, να «σχηματοποιήσει» με γλαφυρότητα το οικονομικό δράμα που παρέλαβε από τον κ. Τζανίκο.
Το ίδιο γλαφυρά, θα του ζητήσουμε να απαντήσει σε 10 ανάλογες ερωτήσεις, που ασφαλώς θα τον βοηθήσουν στη χάραξη της εφεξής στρατηγικής του:
***
Γ. Πατούλης: «Η προηγούμενη διοίκηση δανείστηκε 150 εκατ. ευρώ, αλλά όποιος ζει σήμερα στην πόλη μας δεν βλέπει να έχουν διατεθεί για τις ανάγκες της τα χρήματα αυτά».
Ερώτηση πρώτη: Πού πήγαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ;
Γ. Πατούλης: «Ως νέα δημοτική αρχή, υποσχεθήκαμε στους πολίτες του Αμαρουσίου ότι, αμέσως μόλις αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, θα δώσουμε στο φως της δημοσιότητας τα πραγματικά οικονομικά δεδομένου του Δήμου».
Ερώτηση δεύτερη: Πότε θα δει το φως της δημοσιότητας η άλλη μισή αλήθεια;
Γ. Πατούλης: «Υποσχεθήκαμε ότι θα δώσουμε λογαριασμό στους δημότες μας. Μόνο που αποδεικνύεται ότι ο λογαριασμός θα είναι πολύ ακριβός για όλους»!
Ερώτηση τρίτη: Γιατί να πληρώσουμε, όσοι δεν συμμετείχαμε καθόλου στη διανομή της λείας; Τι θα λέγατε να πλήρωναν τον λογαριασμό μόνο ο κ. Τζανίκος και οι συνεργάτες του;
Γ. Πατούλης: «Πιστεύουμε ότι μέσα από τις αλήθειες αυτές θα κτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες του Αμαρουσίου».
Ερώτηση τέταρτη: Πώς θα κτιστεί αυτή η σχέση, αν δεν πληρώσουν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι;
Γ. Πατούλης: «Θα αποδώσουμε ευθύνες σε αυτούς που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση».
Ερώτηση πέμπτη: Πώς θα αποδοθούν ευθύνες, όταν «η νέα διοίκηση δεν είναι εισαγγελέας και δεν εμφορείται από πνεύμα εκδίκησης ή αντεκδίκησης»;
Γ. Πατούλης: «Κάθε κάτοικος της πόλης χρωστά 3.800 ευρώ. Αυτό είναι το προσωπικό χρέος κάθε Μαρουσιώτη, η δυσάρεστη κληρονομιά που μας αφήνουν όλοι όσοι διοίκησαν την πόλη από θέσεις ευθύνης»!
Ερώτηση έκτη: Υπολογίζω το συνολικό οικογενειακό μου χρέος σε 19.000 ευρώ, με βάση την τοποθέτησή σας.
Επειδή δεν μου αρέσει να χρωστάω και πληρώνω πάντα στην ώρα μου τα (πανάκριβα!) δημοτικά τέλη, μπορώ να έχω την απόλυτη στήριξη του νομικού επιτελείου της νέας διοίκησης (ελπίζουμε να είναι και αυτό νέο, και όχι το ίδιο που καταδίωκε τους πολιτικούς αντιπάλους του Τζανίκου!), ώστε να πληρώσουν το «χρέος μου» εκείνοι που το δημιούργησαν;
Γ. Πατούλης: «Ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή (της παλιάς διοίκησης) να μην μας επιτρέψουν να κάνουμε έργο. Και ονειρεύονται την επάνοδό τους στα δημοτικά πράγματα. Οι πολίτες του Αμαρουσίου, όμως, δεν θα τους κάνουν το χατίρι».
Ερώτηση έβδομη: Πώς θα αποτραπεί η επάνοδός τους, όταν «οι απάτες δεν έχουν ονοματεπώνυμο»;
Γ. Πατούλης: «Τα έσοδα του Δήμου μειώνονται από το 2002, αντί να αυξάνονται».
Ερώτηση Όγδοη: Επειδή μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ, δεν θα ασκηθούν διώξεις για παράβαση καθήκοντος, λόγω διαφυγόντων κερδών;
Γ. Πατούλης: «Από τον Οργανισμό Εργασίας πληρώνονταν άνθρωποι που δεν πατούσαν το πόδι τους στον Δήμο, ακόμη και εργαζόμενος που ήταν φυλακισμένος, αλλά ο μισθός του καταβάλλονταν κανονικά»!!!
Ερώτηση ένατη: Δεν θα καταθέσει η νέα διοίκηση αγωγές, κατά αυτών που πήραν τα λεφτά και (κυρίως!) εναντίον αυτών που τα έδιναν, απαιτώντας την έντοκη επιστροφή τους; Με την ευκαιρία, μια εμβόλιμη ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι όλοι οι στενοί συνεργάτες του κ. Τζανίκου βρίσκονται ακλόνητοι στη θέση τους, διαρκούντος του «ελέγχου»;
Γ. Πατούλης: «Για όλες αυτές τις παρανομίες υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες, ποινικές και πολιτικές, που θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν, γιατί έχουν ονοματεπώνυμο».
Ερώτηση δέκατη: Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δεν ακούσαμε ούτε μια φορά το επώνυμο «Τζανίκος». Επειδή έχουμε συνηθίσει να το συνδέουμε με «αθωωτικές αποφάσεις» και άλλα συναφή, μήπως μπορείτε να μας πείτε αν κάποιο παρόμοιο όνομα περιλαμβάνεται, όλως συμπτωματικά, στην αόρατη λίστα όσων «έχουν ευθύνες»;
***
Σταματούμε εδώ, αν και έχουμε πολλές ακόμη δεκάδες ερωτήσεων! Ας εμπιστευτούμε την υπόσχεση του κ. Γ. Πατούλη για μια νέα συνέντευξη Τύπου, με κύριο περιεχόμενο το πού πήγαν τα λεφτά!
Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, ελπίζουμε όχι μεγάλο, θα βοηθήσουμε τον κ. Γ. Πατούλη και τους συνεργάτες του, με κάποιες ιδέες για το «πού να ψάξει για τα χαμένα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ»…
Είμαστε ακόμα στην αρχή…
Όρεξη να έχουμε γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Γιώργο»! Πολλά θα μάθουμε ακόμη, όσο συνεχίζεται η έρευνα στα πλούσια αρχεία της τζανικικής περιόδου. Ανεξάρτητα, όμως, από την κατάληξη των αποκαλύψεων και όσων γεγονότων τις ακολουθήσουν, ένα είναι βέβαιο: το Μαρούσι και οι κάτοικοί του έπεσαν θύμα μιας προσωποπαγούς δημοτικής αρχής, που έφερε τρομακτικά δεινά στην πόλη και της άφησε βαθιά παραμορφωτικά σημάδια!
Όσοι συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο (και ήταν πάρα πολλοί!) στη διαιώνιση του καθεστώτος, όσοι το στήριζαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, ακόμη και όσοι του είχαν χαρίσει την ψήφο τους, θα πρέπει να «μιλήσουν με τον εαυτό τους». Αφού το κάνουν, θα θέλαμε και εμείς να τους πούμε δύο λόγια…
Υ.Γ. Σε (υποθετική ή υπαρκτή) ερώτηση, αν με απογοήτευσε η συνέντευξη Τύπου του κ. Γ. Πατούλη, η απάντηση είναι σαφής: Η απογοήτευση είναι για τους ερωτευμένους, όχι για τους μάχιμους!
Χρήστος Φωτιάδης