Χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό!
Οι «αιχμές για διασπάθιση δημοτικού χρήματος» της απελθούσας διοίκησης, που είχε επισημάνει η «Α» στον τίτλο περασμένου ρεπορτάζ, μετατράπηκαν σε εκκωφαντικές καταγγελίες από τη νέα δημοτική αρχή. Μια σχετικά ήρεμη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2007 απέκτησε τεράστιο ενδιαφέρον, μετά από την τοποθέτηση του αντιδημάρχου επί των οικονομικών Τάσου Γιαννακόπουλου, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία-φωτιά για τη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου. Στοιχεία που ανάγκασαν τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πάνο Αλεξανδρή να δηλώσει ότι «και μόνο αυτά αρκούν για να οδηγήσουν έναν εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπάγγελτα».
Σημειώνεται ότι αναλυτικότερα αποτελέσματα από την απογραφή, που διενεργεί η νέα δημοτική αρχή στα ταμεία του Δήμου, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σε πανελλήνια έκταση την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου από τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, σε σχετική συνέντευξη Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ. Στο σημείο αυτό προκαλεί αίσθηση η επιλογή του δημάρχου να επιλέξει έναν χώρο εκτός του δήμου Aμαρουσίου (αυτόν της Ένωσης Aνταποκριτών Ξένου Tύπου) για μία τόσο σημαντική ανακοίνωση.
Eντωμεταξύ, τα πρώτα στοιχεία που παρέθεσε ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κόβουν την ανάσα από μόνα τους. Η εικόνα ενός Δήμου που χρωστά πολλά και παντού, το αρνητικότατο ισοζύγιο ανάμεσα στα έξοδα και στα έσοδα, συνέστησαν το ζοφερό σκηνικό μέσα στο οποίο κινήθηκε ο κ. Τάσος Γιαννακόπουλος. Δεν δίστασε, μάλιστα, να κάνει λόγο για «colpo grosso» της προηγούμενης δημοτικής \αρχής, υπογραμμίζοντας το δυσχερές έργο που καλείται να επιτελέσει η νέα διοίκηση, η οποία όπως ανέφερε, «με τεράστια δυσκολία θα μπορέσει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου». Ταυτόχρονα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην ομολόγου του, Γιώργου Συκαμιώτη, επικαλούμενος παρελθούσες δηλώσεις του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
"Τι να πρωτοσώσουμε;"
Επαναλαμβάνοντας την ορολογία του δημάρχου περί «Ομίλου Δήμου Αμαρουσίου», «βομβαρδίζοντας» το Σώμα με εντυπωσιακούς αριθμούς και περιγράφοντας γλαφυρά τα οικονομικά αδιέξοδα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση, ο κ. Τ. Γιαννακόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του:
«Σήμερα ο Δήμος από το σύνολο των συνολικών οφειλών έχει δάνεια ύψους 145 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 6,75% όταν στην αγορά Eur + Spead κυμαίνονται σε δυσχερείς συνθήκες 4,5%-5%. Ο Δήμος έχει περίπου 15 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα δάνεια από το 2003 που τρέχουν με τόκους υπερημερίας 10,5% περίπου και ανατοκισμό εξαμήνου.
Στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ στις 3/10/05 σε συνέντευξή του ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Συκαμιώτης έλεγε επί λέξει: «Δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας ο Δήμος».
Από το 2003 ο Δήμος αδυνατεί να πληρώσει το δάνειο για το Κτήμα Καρέλλα. Η Εθνική Τράπεζα τελευταία στιγμή έκανε πίσω μετά την ασφυκτική πολιτική πίεση που άσκησε ο δήμαρχος Γ. Πατούλης. Θα χανόταν το κτήμα, θα έβγαινε σε πλειστηριασμό.
Τα ληξιπρόθεσμα στην Εθνική Τράπεζα σήμερα ανέρχονται στα 5,5 εκατ. ευρώ. Γιατί δεν είπαμε την αλήθεια κ. Συκαμιώτη, όταν οι οφειλές από τον Οργανισμό Εργασίας (ΟΕΣΔΑ) είναι υπόθεση του 2000;
Ούτε τα μισθώματα, τα leasing προς την Τράπεζα Πειραιώς, πληρώνονται που αφορούν τα λεωφορεία της συγκοινωνίας. Στις 31/12/2006 αντικατέστησαν επιταγές ύψους 250.000 ευρώ για να τις βρει η νέα διοίκηση κι αυτές μπροστά της στις 15/2/2007.
Ποιος μπορεί να εξηγήσει πού πήγαν τα χρήματα των δανείων; Ποιος μπορεί να ερμηνεύσει το δαιδαλώδες τοπίο των δημοτικών επιχειρήσεων, όλες με αρνητικά ίδια κεφάλαια και ζημίες; Ποιος μπορεί να ερμηνεύσει την ισοπεδωτική αδιαφάνεια; Ενδεικτικά η Επιχείρηση Πολιτισμού οφείλει 800.000 ευρώ από έλεγχο της Εφορίας και έχει μετοχικό 12.000 ευρώ με κύκλο εργασιών 1,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οφείλει 70 φορές στην Εφορία το κεφάλαιό της (περίπου).
Την προηγούμενη τετραετία ο Δήμος δανείστηκε περί τα 80-83 εκατ. ευρώ. Διαπιστώνεται μήπως πουθενά ανάλογο έργο; Υποψιάζεστε πού πήγαν έστω και μερικώς τα χρήματα; Το ποσό είναι μυθικό, η απομυθοποίηση έρχεται λίαν συντόμως.
Συνοπτικά ο Όμιλος «Δήμος Αμαρουσίου»:
Οφείλει από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόροι Εργολάβων) το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση με 48 δόσεις θα επιφέρει επιπλέον προσαυξήσεις περίπου 10 εκατ. ευρώ και μηνιαία δόση περί τα 750.000 ευρώ. Οι φόροι είχαν να πληρωθούν από το έτος 2000-2001.
Ο Οργανισμός Εργασίας οφείλει περίπου 11 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ. Οι προσαυξήσεις ανέρχονται στο 100% και διαμορφώνουν το τελικό ποσό στα 22 εκατ. ευρώ με μηνιαία δόση 1,9 εκατ. ευρώ.
Συνοπτικά ο Οργανισμός Εργασίας οφείλει 45-46 εκατ. ευρώ σήμερα και για να εξυπηρετήσει τις οφειλές του χρειάζεται το σύνολο των δημοτικών τελών ανά μήνα! Περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.
Στον Οργανισμό "ακουμπούν" 500 περίπου υπάλληλοι. Στον Οργανισμό υπάρχουν απλήρωτες υποχρεώσεις περίπου 45 εκατ. ευρώ! Εκεί επένδυσαν τη βιωματική εργασιακή συλλογική αξία οι διοικούντες.
Ο Δήμος ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να βρεθεί στον "αέρα" από κατασχέσεις που έρχονται σε καθημερινή βάση στον Δήμο και αφορούν εκατομμύρια ευρώ. Κάθε μέρα παραλαμβάνουμε εξώδικα και κατασχετήρια.
Λάβαμε εξώδικο για 147.000 ευρώ από γνωστό κατασκευαστή, από απλήρωτο ΦΠΑ που αφορά στην ανέγερση του δημαρχείου πριν 4-5 χρόνια. Τι να πρωτο-αντιμετωπίσουμε; Τα χάλια των δρόμων, την ανυπαρξία υποδομών στην αποχέτευση, τις περιοχές εκτός σχεδίου, το λασπωμένο κολαστήριο του Αγ. Θωμά, τις γειτονιές χωρίς πράσινο, χωρίς φωτισμό;
Το σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης ήταν απλό στη σύλληψη, απουσίαζε όμως η ηθική πολιτική βάση και η έννοια του σεβασμού στη δημόσια περιουσία. Το σχέδιο υπάκουε σε colpo grosso.
Η δημόσια περιουσία χωρίστηκε σε δύο κατηγορίες. Σε αυτή που εδύνατο να πωληθεί μέσω πωλήσεως μετοχών. Γι’ αυτό συστήθηκε η εταιρεία ΔΗΜΕΠΑ και με δάνειο 20 και πλέον εκατ. ευρώ από το Τ.Π.Δ. αύξησε το κεφάλαιό της, αγόρασε τα ακίνητα του Δήμου και τα πώλησε αντί πινακίου φακής. Σήμερα οι δημότες πληρώνουν το δάνειο, και οι ευνοούμενοι χαίρουν για τις υπεραξίες που σχημάτισαν. Σύντομα θα δώσουμε στη δημοσιότητα τις αναλογικές αξίες αποτίμησης για να δουν όλοι αν κέρδισε ή όχι ο Δήμος.
Αντιστοίχως, η υπόλοιπη δημοτική περιουσία προσημειώθηκε σε άλλη ιδιωτική τράπεζα για τη λήψη άλλου δανείου περίπου 30 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα: Έμειναν τα δάνεια προς πληρωμή, το ταμείο είναι άβυθο. Την τετραετία 2007-2010 ο Δήμος καλείται να πληρώσει περί τα 100 εκατ. ευρώ σε δάνεια, 25 εκατ. ευρώ ανά έτος».