Τα βασικά σημεία του οικονομικού χάρτη του Δήμου Αμαρουσίου
Ισοσκελισμένος στα 84,35 εκατ. ευρώ υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Προϋπολογισμός Εσόδων – Εξόδων του Δήμου Αμαρουσίου για το 2007. Μικρότερος κατά 16,44 εκατ. ευρώ περίπου απ’ αυτόν του 2006, όπως είχε υποβληθεί τον Νοέμβριο του 2005, ο οποίος είχε ισοσκελισθεί στα 100,79 εκατ., αλλά βρισκόταν «τελείως εκτός πραγματικότητας», αφού μέχρι τον Οκτώβριο του 2006, με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις που είχε υποστεί, είχε καταφέρει να φτάσει ισοσκελισμένος τα 150,52 εκατ. ευρώ.
Αναφέρεται ότι ήταν «τελείως εκτός πραγματικότητας» διότι, σύμφωνα πάντα με τους πίνακες που υποβλήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα βεβαιωθέντα Έσοδα του 2006 μέχρι την 31ή/10/2006 ήταν 85,04 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενταλθείσες δαπάνες μέχρι την ίδια ημερομηνία, άγγιζαν το ποσό των 76,43 εκατ. ευρώ.
Με αυτό το δεδομένο, ο «προϋπολογισμός-εργαλείο», που ψηφίστηκε τις προάλλες από το Δημοτικό Συμβούλιο, εμφανίστηκε «δραματικά αποκαλυπτικός» για την απελθούσα διοίκηση, τουλάχιστον όσον αφορά στην κατάρτιση των δύο προϋπολογισμών, που αναγκαστικά συγκρίνονται.
Ερωτηματικά
Εύλογα, δηλαδή, μπορεί να διατυπωθεί ένα πρώτο ερώτημα προς την προηγούμενη διοίκηση: Γιατί με τις τροποποιήσεις να φτάσει ο Προϋπολογισμός στα 150 εκατ., όταν μέχρι τον Οκτώβριο βεβαίωναν Έσοδα 85 εκατ. και έκοβαν εντάλματα ύψους 76 εκατ. Τι υπολόγιζαν να εισπράξουν στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου; Ή, τι υπολόγιζαν να ξοδέψουν, στο ίδιο δίμηνο;
Το άλλο ερώτημα, προς την προηγούμενη διοίκηση και πάλι, είναι: Αφού για το δεκάμηνο μέχρι 31/10/06 είχαν βεβαιώσει Έσοδα 85,04 εκατ. ευρώ, γιατί προβλέπουν ότι στο δωδεκάμηνο του 2007 θα έχουν Έσοδα 84,35; Λιγότερα δηλαδή από πέρυσι! Το ίδιο δε, ισχύει και για τα Έξοδα! Να καταλογίσουμε κακοδιαχείριση ή έλλειψη διορατικότητας κατά την κατάρτιση του περσινού Προϋπολογισμού;
Προϋπολογισμός – εργαλείο
Από την άλλη, η εικόνα του Προϋπολογισμού 2007, που αντίκρισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, την εβδομάδα που πέρασε, ας μη νομίζουν ότι πρόκειται να παραμείνει η ίδια μέχρι τέλους του 2007 και ας μη θεωρήσουν ότι δεν θα υπάρξουν απορίες κατά τις τροποποιήσεις, που θα υποβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα αντιπροσωπεύουν την πολιτική της διοίκησης Πατούλη. Θέματα θα προκύψουν και ειδικότερα από τη στιγμή που η διοίκηση θα επιδιώξει να «περάσει» επενδύσεις στον Προϋπολογισμό. Τότε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι διαλέξεις που θα ακουστούν θα περιέχουν και πάλι τις φράσεις που χρόνια τώρα έχουμε συνηθίσει να ακούμε, περί του «αναπτυξιακού χαρακτήρα» του από την πλειοψηφία και περί «πλασματικότητάς» του από τη μειοψηφία.
Ο Προϋπολογισμός είναι μια πράξη με τριπλή σημασία (πολιτική – λογιστική – νομική). Είναι ένα εργαλείο, τριών λειτουργιών. Πρώτα, εκφράζει την πολιτική της διοίκησης και ειδικά στον τομέα των επενδύσεων. Ύστερα, είναι ένα τυπικό πλαίσιο προβλέψεων, μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται η διοίκηση, υπολογίζοντας τις δαπάνες της μέσα στα όρια των εσόδων που μπορεί να εισπράξει. Τρίτον ό,τι εφαρμόζει και εκτελεί ο Προϋπολογισμός πρέπει να κινείται μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Ο ψηφισθείς Προϋπολογισμός, συμπερασματικά, είναι μια σκέτη λογιστική πράξη (ίσως και γι’ αυτό επικράτησε ήπιο κλίμα κατά τη διήμερη συζήτηση).
Χωρίς επενδύσεις
Με αυτά τα δεδομένα, τα 84,35 εκατ. ευρώ του Προϋπολογισμού 2007, με ένα Τεχνικό Πρόγραμμα γύρω στα 2,75 εκατ. ευρώ και Συνεχιζόμενο Τεχνικό στα 4,4 εκατ. ευρώ, βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα (εφόσον πιστέψουμε τα βεβαιωθέντα μέχρι την 31η/10/07), αλλά με μερικές επιφυλάξεις για το μέλλον: Δεν γνωρίζουμε ποια πολιτική θα ακολουθηθεί με τις προγραμματικές συμβάσεις που ήδη υπάρχουν (αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστούν 19 από τις υπάρχουσες για κάποια έργα), ενώ δεν έγινε καμία αναφορά για άλλες 16 συμβάσεις, ύψους 21 εκατ. ευρώ περίπου (όπως επισημάνθηκε από τον κ. Μπ. Ζιώγα), που υπάρχουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Επίσης, σε τι όρια θα φτάσουν οι τροποποιήσεις που θα υποβάλλει η διοίκηση σε λίγο καιρό, ώστε ο «ορφανός» μέχρι στιγμή Προϋπολογισμός να «υιοθετηθεί» και να παραδοθεί στη μαρουσιώτικη κοινωνία με «ονοματεπώνυμο»;
Πάντως, αν ανατρέξει κάποιος στο φύλλο της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ της 28ης/11/06 και συγκρίνει (χωρίς να έχει ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις) τα κονδύλια του φετινού Προϋπολογισμού, με τα αντίστοιχα του Προϋπολογισμού 2006, θα διαπιστώσει πολύ εύκολα ότι φέτος από το σκέλος των Εξόδων απουσιάζει το κονδύλι των Επενδύσεων (εύλογα, αφού μέχρι στιγμής μιλάμε για «προϋπολογισμό-εργαλείο»). Στον Προϋπολογισμό του 2006, το ποσό για επενδύσεις ανήρχετο στο ποσό των 19,69 εκατ. ευρώ (έναντι 28,40 εκατ. ευρώ του Προϋπολογισμού 2005), αλλά κανείς δεν θυμάται να είχαν γίνει κάποιες επενδύσεις και στα δύο χρόνια που πέρασαν.
Έσοδα: «Τσιμπημένα» τα δημοτικά τέλη
Παρατηρώντας το σκέλος των Εσόδων, βλέπουμε ότι ένα μεγάλο μέρος καλύπτουν τα Τακτικά Έσοδα του Προϋπολογισμού 2007 (ύψους 45,01 εκατ. ευρώ), τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσό των εσόδων.
Από αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχουν τα «Έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα» που προβλέπει να εισπράξει ο Δήμος και ανέρχονται σε 27,74 εκατ. ευρώ (έναντι 26,43 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί πέρυσι και 20,38 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/10/07) και τα κυριότερα είναι τα Τέλη Καθαριότητας και Αποκομιδής Απορριμμάτων.
Επίσης, έχουμε τα «Λοιπά Τέλη και Δικαιώματα» ύψους 4,71 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται τέλη διαφήμισης, τέλη στάθμευσης σε κοινόχρηστους χώρους, κ.λπ.
Μετά είναι οι «Φόροι και Εισφορές», ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Φόροι Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων και οι Εισφορές Λόγω Ένταξης στο Σχέδιο Πόλης, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από διάφορα τέλη και δικαιώματα (λαϊκών αγορών, χρήσης πεζοδρομίων και πλατειών, αδειών οικοδομών κ.λπ.).
Τα Έκτακτα Έσοδα ανέρχονται συνολικά σε 19,71 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη «διάθεση μετοχών της Δημοτικής Επιχείρησης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Αμαρουσίου», καθώς και επιχορηγήσεις από τις οποίες μέρος των βασίζεται στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (για αναπλάσεις και ενεργειακές επενδύσεις σε σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια). Παράλληλα, υπάρχουν και κάποια κονδύλια από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, καθώς και άλλα μικρότερα, που προέρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Έξοδα: Μόνον τα λειτουργικά
Στο σκέλος των Εξόδων, εάν διαχωρίσουμε τις δαπάνες κατά κατηγορία υπηρεσιών του Δήμου, τη «μερίδα του λέοντος» παίρνουν οι Γενικές Υπηρεσίες, για τις οποίες έχει προϋπολογισθεί ποσό 46,80 εκατ. ευρώ (έναντι 36,66 εκατ. ευρώ, που έγιναν εντάλματα μέχρι 30/10, ενώ είχαν υπερβολικά –ως φαίνεται– προϋπολογισθεί 76,26 εκατ. ευρώ), στις οποίες περιλαμβάνονται αμοιβές και Έξοδα προσωπικού και αμοιβές αιρετών και τρίτων.
Δεύτερη σε ύψος δαπανών έρχεται η Υπηρεσία Τεχνικών Έργων, για την οποία έχουν προϋπολογισθεί 7,12 εκατ. ευρώ, ενώ τρίτη είναι η Υπηρεσία Πολεοδομίας με 5,25 εκατ. ευρώ
Τα υπόλοιπα σημαντικά κονδύλια, ανά υπηρεσία, αφορούν τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, για τις οποίες προβλέπονται Έξοδα συνολικού ύψους 3,8 εκατ. ευρώ. Για τις Οικονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες προβλέπονται 2,62 εκατ. ευρώ, ενώ για τις Υπηρεσίες Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής προβλέπονται Έξοδα 1,95 εκατ. ευρώ.
Τέλος, για τις Υπηρεσίες Ύδρευσης, Άρδευσης και Αποχέτευσης, έχουν προβλεφθεί Έξοδα ύψους 2,06 εκατ. ευρώ και για τις Υπηρεσίες Πρασίνου, προβλέπονται Έξοδα ύψους 1,57 εκατ. ευρώ.
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2007
Η γενική εικόνα του Προϋπολογισμού 2007, όπως συντάχθηκε και εγκρίθηκε από τη Δημαρχιακή Επιτροπή της απελθούσας Διοίκησης, δηλαδή, τους κ.κ. Πέτρο Καλογρίδη (πρόεδρο) και Ελένη Λέκκα, Κλεοπάτρα Ιωσηφίδου, Παναγιώτη Πέτρου και Αντώνη Πουλημένο (μέλη), έχει όπως ακολουθεί:
ΕΣΟΔΑ
Τακτικά 45.019.243,13
Έκτακτα 19.711.351,59
Έσοδα παρελθόντων ετών 2.239.000,00
Εισπράξεις από δάνεια και παρελθόντα έτη 9.600.525,68
Εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και Τρίτων 4.287.000,00
Χρηματικό υπόλοιπο 3.501.490,83
Σύνολο εσόδων 84.358.611,23
ΕΞΟΔΑ
Λειτουργικές δαπάνες 72.289.416,59
Πληρωμές παρελθόντων ετών 10.569.194,64
Αποθεματικό 1.500.000,00
Σύνολο εξόδων 84.358.611,23