Προεκλογικά δεσμευτήκατε ότι θα ξεκινήσετε το έργο σας από τις παραμελημένες γειτονιές του Αμαρουσίου. Ποια θα είναι τα πρώτα έργα που θα υλοποιήσετε, πού θα γίνουν αυτά και σε ποιο χρονικό διάστημα θα παραδοθούν στους δημότες;
Κατ’ αρχήν εμείς είμαστε δημοτική αρχή τετραετίας. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να γίνεται μέσα από έγκριτες μελέτες, να έχουν την υπογραφή των αρμοδίων οργάνων και των ειδικών και έπειτα να κάνουμε την ένταξη των έργων ή των μελετών σε ειδικά προγράμματα, είτε αυτά αφορούν στον «Θησέα», είτε στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είτε σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, εφόσον κάνουμε και διαδημοτικές συνεργασίες.
Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα πανίσχυρο διαδημοτικό δίκτυο, στο οποίο να πρωτοστατεί το Μαρούσι, ώστε να υπάρξουν πόροι. Γιατί, δεν σας κρύβω ότι το μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή στον Δήμο μας είναι η ύπαρξη πόρων. Όπως θ’ αποδείξουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υπήρξε σημαντική δανειοδότηση και οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου προς το υπουργείο Οικονομικών, την Εφορία, το ΙΚΑ και σε εργολάβους είναι μεγάλες.
Ο πρώτος χρόνος της διοίκησής μας θα είναι χρόνος μελετών. Tα τρία υπόλοιπα χρόνια θα είναι περίοδος έργων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εν τω μεταξύ δεν θα γίνονται μικρές βελτιωτικές κινήσεις στις γειτονιές του Αμαρουσίου. Για παράδειγμα θα δημιουργηθούν ΚΕΠ, για τη διευκόλυνση των πολιτών και θα περιφερειοποιήσουμε –όπου είναι εφικτό- τα πολιτιστικά και τα αθλητικά κέντρα, ώστε να δώσουμε περισσότερη ζωντάνια τις γειτονιές και να καταστήσουμε το κέντρο της πόλης περισσότερο προσβάσιμο. Ήδη ερευνούμε το πώς μπορούμε να κάνουμε κάποιες πεζογέφυρες για να ενώσουμε τις περιοχές της πόλης. Η περίπτωση της Λ. Κηφισιάς είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά θα πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλες αυτές οι ενέργειες θα έχουν ορίζοντα τετραετίας.
Ο εμπορικός κόσμος αισθάνεται «πολιορκημένος» από τα εμπορικά μεγαθήρια και «ξεχασμένος» –σε επίπεδο υποδομών– από τη δημοτική αρχή. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε για να ανατρέψετε τη δυσμενή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;
Είναι σαφές ότι, τα τελευταία χρόνια, ο εμπορικός κόσμος και ιδιαίτερα το ιστορικό εμπορικό κέντρο υπέστησαν μια υποβάθμιση, η οποία δεν προκλήθηκε μόνο από τη δημιουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων, αλλά και από τα επιμέρους προβλήματα, όπως είναι το κυκλοφοριακό, οι ρυθμίσεις δρόμων και οι θέσεις στάθμευσης. Εμείς, ήδη δημιουργούμε την Επιτροπή της Ανάπλασης του Εμπορικού Κέντρου, στην οποία θα συμμετάσχει ο Eμπορικός και ο Eξωραϊστικός Σύλλογος του κέντρου, επίτιμα μέλη που έχουν υπηρετήσει κατά καιρούς το ιστορικό εμπορικό κέντρο, και φυσικά τα μέλη της δημοτικής μας αρχής που σχετίζονται με το θέμα. Στόχος είναι να γίνει, πλέον, επίσημα η εισήγηση των αποφάσεων και των απόψεων μ’ έναν συγκεκριμένο συγκερασμό. Είναι σαφές ότι πρέπει ν’ ανοίξουν οι πύλες στην είσοδο και την έξοδο του κέντρου. Είναι σίγουρο, ότι μια από τις πρώτες μας αποφάσεις, πέραν των ορκωτών λογιστών, θα είναι η διεξαγωγή πλήρους κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία θα μας δίνει ακριβώς τ’ απαραίτητα στοιχεία. Μέλημά μας είναι η δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης κάτω από συγκεκριμένες πλατείες.
Επίσης, αν και δεν ήμασταν δημοτική αρχή, μέσα σε μια προσπάθεια καλής «συνεργασίας» για το εμπορικό κέντρο με την προηγούμενη διοίκηση, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τον φωτισμό και τον στολισμό της πόλης μας κατά την περίοδο των εορτών.
Οι χώροι στάθμευσης, που αναφέρατε, θα διατίθενται δωρεάν;
Αυτό θα υφίσταται σίγουρα για τους εμπόρους. Όσον αφορά στο κοινό, θα το δούμε μέσα από μελέτη της συγκεκριμένης λειτουργίας των χώρων στάθμευσης και μέσα από την ειδική οργάνωση που θα υπάρξει με την ελεγχόμενη στάθμευση. Στο θέμα της ενίσχυσης του εμπορικού κέντρου, επίσης, θα υπάρχουν και βραχυπρόθεσμες προσπάθειες, όπως καταχωρήσεις στον Τύπο για τη διαφήμισή του, ώστε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα καταστήματα και τα είδη που μπορεί να βρει στο εμπορικό κέντρο.
Η κατάσταση με τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές στο Μαρούσι όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά διαρκώς επιδεινώνεται. Ποιες πρωτοβουλίες θ’ αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, ώστε να τεθεί φραγμός στην άναρχη συμπεριφορά μιας ομάδας επιχειρηματιών;
Πρώτο μέλημά μας είναι η καταγραφή των πινακίδων που υπάρχουν στον Δήμο μας. Θα υπάρξει συγκεκριμένα οργανωμένη ομάδα ενασχόλησης με το ζήτημα. Θέλουμε τη νομιμοποίηση όσων πινακίδων πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ώστε να μη «χάνονται» τα ανάλογα έσοδα στον Δήμο, τα οποία είναι ανταποδοτικά για τον πολίτη.
Μιλώντας για νομιμοποίηση, δεσμεύεστε ότι όπου κριθεί πως δεν είναι εφικτή η νομιμοποίηση των πινακίδων θα τις απομακρύνετε;
Θα κάνουμε μια ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να κατευθυνθούμε προς αυτό. Το σίγουρο είναι ότι το θέμα αυτό θα μπει σε μια τάξη, καθώς το προηγούμενο διάστημα ήταν σε πλήρη αταξία.
Η έντονη παρουσία μεγάλων επιχειρήσεων στο Μαρούσι συνιστά σημαντική πηγή προσέλκυσης εσόδων για τον Δήμο, αλλά και παράγοντα επιβάρυνσης της ποιότητας ζωής στην πόλη. Πώς σκοπεύετε να πείσετε τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν –αναλαμβάνοντας μερίδιο του σχετικού κόστους- στην προσπάθεια άμβλυνσης των αρνητικών για το Μαρούσι επιπτώσεων της επιχειρηματικής δραστηριότητας;
Θεωρώ ότι τις επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορεί κανείς, φυσικά, να τις διώξει από την πόλη. Μπορούν, όμως, να κατευθυνθούν με μεγάλη δυναμική στο να τηρούν τις αρχές και τους κανόνες εκείνους, ώστε να λειτουργούν ανταποδοτικά για την πόλη μας. Εφόσον φιλοξενούνται στο Μαρούσι, εμείς θα ζητήσουμε να επιδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, σε πολύ συγκεκριμένους και σημαντικούς για την πόλη τομείς, όπως η συμμετοχή τους στη δημιουργία των χώρων στάθμευσης και η ευαισθητοποίησή τους προς τις άπορες οικογένειες του Αμαρουσίου.
Οι εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στο Μαρούσι είναι ελάχιστοι και πρέπει να διαφυλαχθούν ως «κόρη οφθαλμού». Ποιες πολιτικές θα εφαρμόσετε προς αυτήν την κατεύθυνση;
Θέλουμε να συνεργαστούμε με το Πανεπιστήμιο, όσον αφορά σε κάποιες μελέτες για τη ρύπανση της πόλης μας. Η ατμόσφαιρα –σε όλη την Αττική, αλλά πολύ περισσότερο στο Μαρούσι– έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα και λόγω της μείωσης του πρασίνου. Πρόθεσή μας είναι να διαφυλάξουμε με όλες τις δυνάμεις μας τους πνεύμονες πρασίνου στο Μαρούσι. Έχουμε υποσχεθεί τη δενδροφύτευση μέσα από έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό. Δηλαδή, θα ξέρουμε ακριβώς το είδος των δένδρων που θα φυτευτούν, ποια εποχή και σε ποια σημεία της πόλης, και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του πολίτη. Γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες δενδροφυτεύσεις με αυθαίρετο τρόπο, οι οποίες δεν απέδωσαν, παρότι είχαν υψηλό κόστος.
Παρακολουθούμε, επίσης, προγράμματα όπως αυτό των «πράσινων ταρατσών». Έχει παρατηρηθεί ότι οι πράσινες ταράτσες, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο –τον οποίο θα γνωστοποιήσουμε– μπορούν να δημιουργήσουν πνεύμονες πρασίνου και συγχρόνως μια ομορφότερη πόλη.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε ό,τι αφορά στα εκπαιδευτικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη, όπως η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, οι σχολικές βιβλιοθήκες, το ολοήμερο σχολείο και η αξιοποίηση του εξωσχολικού χρόνου των μαθητών;
Το κονδύλια που αφορούν στα σχολεία και στις σχολικές επιτροπές θα αποδίδονται στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος. Έχουμε παρακολουθήσει τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να έχουμε εμβαθύνει και ερευνήσει ακόμα όπως θα θέλαμε.
Τα σχολεία, εκτός από το αυστηρά εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, θα πρέπει να γίνουν ένα εργαστήρι πραγματικής Παιδείας, μέσα από το οποίο τα παιδιά θα μαθαίνουν Πρώτες Βοήθειες, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και θα ενημερώνονται για θέματα που τους απασχολούν, όπως για παράδειγμα η παιδική παχυσαρκία. Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ήδη ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να βρούμε τις ώρες υλοποίησής τους και να έχουμε, ως Δήμος, τη δυνατότητα της παρέμβασης μέσα στα σχολεία. Έμφαση, επίσης, θα δώσουμε στην παιδική παραβατικότητα. Ενδεχομένως, με τη συμμετοχή των δύο αρμόδιων υπουργείων, θα πρωτοστατήσουμε και σε όλη την Ελλάδα με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που θα ανακοινώσουμε σε εύθετο χρόνο.
Στους νέους δίνουμε μεγάλη έμφαση. Σήμερα στην πόλη μας δεν υπάρχει ένα νομικό πρόσωπο που να τους εκπροσωπεί ως κέντρο νέων, δεν υπάρχει το δημοτικό συμβούλιο νέων, δράσεις που περιλαμβάνονται στις προτεραιότητές μας.
Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να έγιναν στο Μαρούσι, όμως η πόλη υποφέρει από δραματική έλλειψη χώρων άθλησης. Τα σωματεία και οι πολίτες θα ήθελαν να ξέρουν πώς θ’ αντιμετωπίσετε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Η κατάσταση πράγματι πρέπει να αλλάξει. Είμαστε σε συνεννόηση με δύο τουλάχιστον γειτονικούς δήμους, ώστε να βρεθεί βραχυπρόθεσμα λύση για την ποδοσφαιρική ομάδα του ΓΣΑ (Δήμος Πεύκης) και για τις υπόλοιπες ερασιτεχνικές ομάδες (Δήμος Λυκόβρυσης). Ακόμα και με τον υπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό έχουμε μιλήσει, αποσκοπώντας στη στήριξή του.
Με δύο λόγια, πώς θα θέλατε να είναι ο Δήμος στο τέλος της τετραετίας;
Κατ’ αρχήν, θα θέλαμε ν’ αποκτήσει την ανθρωπιά που λείπει σήμερα. Να ζούμε σε μια πόλη που παρακολουθεί τις εξελίξεις της εποχής μας, που παρέχει στους πολίτες της ασφάλεια και συγχρόνως δίνει ευκαιρίες στους νέους, όσον αφορά στην απασχόλησή τους. Να ζούμε σε μια πόλη που επιτρέπει στους εμπόρους να νιώθουν αξιοπρέπεια και που οι γειτονιές προσφέρουν στους πολίτες την ποιότητα που αξίζουν…