Η κυβέρνηση επιδιώκει επέκταση της χρήσης της κάμερας για λόγους ασφάλειας και ζητά επίμονα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να επιτρέψει την ευρεία βιντεο-παρακολούθηση και ηλεκτρονική καταγραφή πολιτών, κτηρίων και ευρύτερων περιοχών σε νευραλγικά σημεία της Αθήνας. Εάν το ΣτΕ απορρίψει το αίτημα τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμη και σε ad hoc νομοθετική ρύθμιση.
Η καταγραφή των τηλεπικοινωνιών που ψηφίσθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και τους προσεχείς μήνες πρέπει να ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο. Επιβάλλει στις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας την τήρηση αρχείου με τα δεδομένα των κλήσεων, των e-mail και των επισκέψεων στο Ίντερνετ, για διάστημα έως και δύο χρόνια. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τη μέση οδό, με μέγιστο όριο τήρησης αρχείου τους 12 μήνες και δυνατότητα πρόσβασης μόνο σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών εγκλημάτων.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ετοιμάζει νομοσχέδιο για την τήρηση τράπεζας DNA, όπου θα φιλοξενεί γενετικό υλικό από κατηγορούμενους σε σοβαρά εγκλήματα, αν και κάποιοι θέλουν γενικευμένη καταγραφή ακόμη και των αλκοτέστ!
Πολύ μεγαλύτερη είναι, βέβαια, η βάση καταγραφής των δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ηλεκτρονικά αρχεία όλων των ευρωπαϊκών αστυνομιών. Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση που προωθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο η γερμανική προεδρία οι αρχές των κρατών-μελών οφείλουν να συνεργάζονται και να επιτρέπουν ελεύθερη πρόσβαση ξένων αστυνομιών στα αρχεία αυτά.
Με γοργούς ρυθμούς προωθείται επίσης και η δημιουργία μιας ευρείας βάσης ποινικών δεδομένων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται τα ποινικά μητρώα, οι καταδίκες και οι παραπομπές πολιτών στη Δικαιοσύνη, δηλαδή ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα στοιχεία αυτά, χωρίς έλεγχο των δικαστικών αρχών!
Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση των διαδηλωτών σε διεθνείς εκδηλώσεις. Στο νέο αστυνομικό εγχειρίδιο προβλέπεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη, η παρεμπόδιση της πρόσβασης υπόπτων στον χώρο της διαδήλωσης και η άμεση απέλαση όσων οι αρχές κρίνουν ότι συμμετέχουν δυναμικά στις διαδηλώσεις!
Προωθείται, επίσης, η μεταφορά στο εσωτερικό δίκαιο της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαστικής συνδρομής, που επιτρέπει ακόμη και τη διενέργεια μυστικών ερευνών στην Ελλάδα από ξένες υπηρεσίες ασφαλείας. Πρόκειται για τη σύμβαση που η κυβέρνηση προσπάθησε να επικαλεστεί όταν αποκαλύφτηκαν οι παράνομες απαγωγές Πακιστανών από ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Τέλος ποινικοποιείται η στρατολόγηση μελών τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και η παρακίνηση σε τρομοκρατικές πράξεις, ενώ μέσα από τα βιομετρικά διαβατήρια, που άρχισαν να εφαρμόζονται και στην Ελλάδα, καταγράφεται το σύνολο του πληθυσμού, ενώ σε ειδικά chip καταχωρίζονται και όλοι οι μετανάστες στην Ε.Ε.
Δράση σε παγκόσμια κλίμακα
Δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παντού στον κόσμο ενάντια στην «τρομοκρατική απειλή». Εμβριθής μελέτη του «ριζοσπαστισμού» και στενός έλεγχος του διαδικτύου. Μεγαλύτερη αστυνόμευση στα πρότυπα «εγχειριδίων αντιτρομοκρατίας». Τεράστια κονδύλια να δαπανώνται για μελέτες σχετικά με «αναγκαία μέτρα ασφάλειας». Ενεργοποίηση του «δικτύου Άτλας» με δυνάμεις ενός κράτους-μέλους να δρουν στο έδαφος άλλου για την αντιμετώπιση «κρίσεων μεγάλης κλίμακας». Ειδικός ρόλος στο στράτευμα που καλείται να προστατέψει την καθεστηκυία τάξη, από όποιον αυτή κρίνει επικίνδυνο.
Τα ανωτέρω αποτελούν μερικές μόνο από τις παραμέτρους που συμπεριλαμβάνει -ως ήδη τετελεσμένα, αποφασισμένα ή τελούμενα στο άμεσο μέλλον- ο διορισμένος συντονιστής Αντιτρομοκρατικής Δράσης της Ε.Ε., στη διαβαθμισμένη αναφορά του, την οποία δημοσιοποίησε κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα Ριζοσπάστης.
Η αναφορά είναι πρόσφατη (Νοέμβριος του 2006) και ανταποκρίνεται στην απαίτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για εξαμηνιαία ενημέρωση επί της εφαρμογής του σχεδίου δράσης, όπως αυτό υιοθετήθηκε από την Ε.Ε., το 2004 και αναθεωρήθηκε -επί το αντιδραστικότερο- το 2006.
«Η στρατηγική δέσμευση της Ένωσης είναι να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε παγκόσμια κλίμακα» αναφέρει ο συντονιστής και διευκρινίζει ότι η στρατηγική αυτή ομαδοποιεί τις αντίστοιχες κινήσεις της Ε.Ε. σε τέσσερα κεφάλαια: «Πρόληψη, Προστασία, Δίωξη, Απάντηση». Εισαγωγικά επιχαίρει ότι πολλές θετικές αλλαγές σημειώθηκαν στα κράτη–μέλη και ότι η συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ επεκτάθηκε περαιτέρω. Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι «η επάρκεια λήψης αποφάσεων μειώνεται από την ανάγκη για ομοφωνία, η οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί σε μια Ένωση 25 και σύντομα 27 κρατών-μελών».
"Πρόληψη"
Στο κεφάλαιο για την «Πρόληψη», κατονομάζεται το διαδίκτυο ως παράγοντας-κλειδί για τη διάδοση της προπαγάνδας τρομοκρατών και τη στρατολόγηση από μέρους τους. Μάλλον διόλου τυχαία αναφέρεται στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου ξεκίνησε ένα πρόγραμμα («Ελέγξτε το δίκτυο»), προκειμένου να εμποδίζει τις προτροπές τρομοκρατών μέσω διαδικτύου. «Σκοπός του σχεδίου θα είναι να διασφαλίσει συνέργιες στις προσπάθειες των κρατών-μελών και της Ε.Ε. να αντιμετωπίζουν την τρομοκρατική χρήση του διαδικτύου», τονίζεται στην αναφορά.
Ακόμα σημειώνεται ότι: «Δόθηκε έμφαση στην αστυνόμευση των κοινοτήτων ως ένα μέσο για να προληφθεί η ριζοσπαστικοποίηση και η στρατολόγηση. Πολλά κράτη-μέλη έκαναν πρόοδο στην εκπαίδευση των αστυνομικών δυνάμεών τους στο πεδίο αυτό. Επιπρόσθετα το πρόγραμμα εργασίας της Αστυνομικής Ακαδημίας της Ε.Ε., για το 2007, προβλέπει κοινή εκπαίδευση αξιωματικών της αστυνομίας και την ανταλλαγή εμπειριών με βάση τις εθνικές προσεγγίσεις».
"Προστασία"
Στο κεφάλαιο για την «Προστασία», ο συντονιστής μιλά ευθύς εξαρχής για «βελτιωμένη ασφάλεια συνόρων, μεταφορών και κρίσιμων υποδομών». Σημειώνει ότι τον Οκτώβριο το Συμβούλιο της Ε.Ε. καλωσόρισε τη μεταβατική πρόταση να συμπεριλάβει τα νέα κράτη-μέλη στο σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν «SIS 1+». Ότι επιπλέον επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί των νομικών κειμένων του ενισχυμένου συστήματος φακελώματος «SIS II». Ταυτόχρονα επιχαίρει ότι ήδη 18 κράτη-μέλη (και τρία συνδεδεμένα) καταχώρησαν τα διαβόητα βιομετρικά δεδομένα στα διαβατήρια των υπηκόων τους. Ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα πράξουν το ίδιο εντός του 2007. Και ότι τον Οκτώβρη ήρθαν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παράδοση στις εκεί κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και την επεξεργασία απ’ αυτές των προσωπικών στοιχείων κάθε επιβάτη αεροπορικής πτήσης προς την… πατρίδα της ελευθερίας και των γενναίων.
"Δίκτυο Άτλας"
Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «Δίωξη», ξεκαθαρίζεται ότι τρίτος στόχος της σχετικής ευρωενωσιακής στρατηγικής έναντι της τρομοκρατίας είναι «να διώκει και να ερευνά για τρομοκράτες» κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και παγκόσμια. Για τη λεγόμενη επιχειρησιακή συνεργασία επισημαίνει ότι αξιωματούχοι αστυνομικοί της Ε.Ε. έφτιαξαν «ένα εγχειρίδιο με τις καλύτερες πρακτικές ή "μενού επιλογών" για τους τοπικούς διοικητές επιβολής του νόμου», οι οποίοι δεν ασχολούνται συνήθως με αντιτρομοκρατική δουλειά.
«Το δίκτυο Άτλας από ειδικές μονάδες παρέμβασης των κρατών-μελών συστάθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Ένας αριθμός κρατών-μελών εξέφρασε την επιθυμία να παρέχει στο δίκτυο ένα βασικό νομικό πλαίσιο, εφαρμόσιμο στην περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια των ειδικών μονάδων παρέμβασης ενός άλλου κράτους-μέλους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν (σ.σ: στο εσωτερικό τους) μια κρίση μεγάλης κλίμακας».
Ιδιώτες & στρατός
Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο της αναφοράς («Απάντηση»), σημειώνεται ότι η Κομισιόν προετοιμάζει προτάσεις για τη «βιο-ασφάλεια» και την πρoετοιμασία έναντι βιο-τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ειδικό ρόλο έχουν επιφυλάξει, για το στράτευμα, καθώς όπως αποκαλύπτεται στην αναφορά το 2007 τα κράτη-μέλη πρόκειται να ενημερώσουν για στρατιωτικά μέσα και εφόδια που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν «καταστροφές» εκτός Ε.Ε. «Οι κύριες στρατιωτικές αποστολές που μένει να ερευνηθούν περιλαμβάνουν μέτρα πρόληψης -όπως επιχειρήσεις εμπάργκο, ασφαλείς γραμμές επικοινωνιών, τη μάχη ενάντια στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής- και μέτρα προστασίας/αντίδρασης όπως η διαχείριση συνεπειών».