Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, κατέστη σαφής η πρόθεση και επιθυμία του να συνεχίσει την ανάμειξή του στα κοινά της πόλης, έστω και συμβουλευτικά προς τη νέα διοίκηση. Είναι κάτι που επανέλαβε αρκετές φορές στη συνέντευξη της περασμένης Πέμπτης, τονίζοντας ότι «τις όποιες απόψεις μου θα τις λέω ιδιωτικά στη νέα διοίκηση, εφόσον μου ζητηθεί», επικαλούμενος για μία ακόμη φορά το παράδειγμα του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το οποίο παραλλήλισε τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στο μέλλον.
Δεν έλειψαν ούτε αυτή τη φορά οι αιχμές και οι ευθείες επιθέσεις κατά προσώπων, αν και η έκτασή τους ήταν εμφανώς πολύ περιορισμένη. Ο κ. Π. Τζανίκος κατονόμασε για μία ακόμη φορά τον κ. Ν. Γαρδέλη ως «επικεφαλής της εταιρείας οικονομικών δολοφόνων που δρα στο Μαρούσι» και χαρακτήρισε ως «μεγάλη ατυχία για την πόλη» και «Κυλώνειον Άγος» το γεγονός ότι εκλέχθηκε ξανά στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα άφησε σαφείς αιχμές και κατά των κ.κ. Κ. Ρώτα και Γ. Συκαμιώτη, τονίζοντας ότι «από τις καταγγελίες που ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια από πρώην υπεύθυνους τεχνικών έργων και αντιδημάρχους οικονομικών, τελικά τίποτε δεν προέκυψε και δεν είχαν να παρουσιάσουν κάτι».
Αναφερόμενος συνοπτικά στα πεπραγμένα της 16χρονης θητείας του, ο κ. Τζανίκος αναφέρθηκε στις εξής παραμέτρους:
– Οικονομία: «Παραλάβαμε το 1990 έναν Δήμο με έσοδα – έξοδα της τάξης των 3 εκατ. ευρώ και τον παραδίδουμε σήμερα με 50 εκατ.
– Κοινωνία: «Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την ανεργία στην πόλη κάτω από το 4%, επίτευγμα, για το οποίο προκαλώ τον οποιοδήποτε να βρει ανάλογο παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα».
– Ποιότητα ζωής: «Αρκεί να δει ποιες υπηρεσίες παρείχε παλιότερα ο Δήμος και ποιες παρέχει τώρα. Να αναφέρω τη δημοτική συγκοινωνία, το ολοήμερο σχολείο που εξαιτίας μιας κρατικίστικης νοοτροπίας δεν προχώρησε, το δίκτυο ευρυζωνικών υπηρεσιών, το δωρεάν internet κ.λπ.».
– Χρήσεις γης: «Προς όλους τους "χορτασμένους οικολογίζοντες" τους καλώ να απαντήσουν, αν υπάρχει άλλος Δήμος στην Ελλάδα που μείωσε τους συντελεστές δόμησης και περιόρισε έτσι τις χρήσεις γης».
– Ολυμπιακοί Αγώνες: «Θεωρώ ότι ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση, με τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισα όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ ότι διαχειριστήκαμε επιτυχώς την υπόθεση "2004". Ελάχιστοι συνειδητοποιούν τους κινδύνους που προκύπτουν από ένα τέτοιο εγχείρημα. Ελάχιστοι ξέρουν ότι στο δάσος Μιμηκόπουλου είχε κολληθεί η ταμπέλα "Δημοσιογραφικό Χωριό"».
– Ακίνητη περιουσία: «Όση γη μπορέσαμε να αγοράσουμε, την αγοράσαμε. Τώρα ο Δήμος έχει μια τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη».
– Έλεγχος του Δήμου: «Από δω ξεκίνησε η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, ενώ εγώ ήμουν ο εμπνευστής και εισηγητής προς την κ. Βάσω Παπανδρέου για τον έλεγχο των Δήμων από ορκωτούς λογιστές. Όπως επίσης πρώτος ο Δήμος Αμαρουσίου έφερε τα συστήματα πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για την τοποθέτηση μάνατζερ στον Δήμο, ο κ. Π. Τζανίκος υπεραμύνθηκε της επιλογής του: «Δεν θεωρώ ότι οι Δήμοι μπορούν να αποδώσουν με τους κλασικούς δημοσιοϋπαλληλικούς ρυθμούς. Χρειάζεται ευελιξία και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να εμφυσήσουμε και μια νότα ιδιωτικού τομέα. Δίχως τεχνοκράτες δεν μπορείς να διοικήσεις σωστά».
Η αποχώρηση του κ. Π. Τζανίκου από τον Δήμο ολοκληρώθηκε με μια σεμνή τελετή στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου αποχαιρέτησε τους υπαλλήλους, ευχαριστώντας τους για τη συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ