«Η ποσόστωση στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, εισήχθη, για πρώτη φορά, με το άρθρο 75 του Ν. 2910/2001, σύμφωνα με το οποίο: Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων κάθε συνδυασμού… Η παραπάνω ρύθμιση εντάχθηκε στο κείμενο του προϊσχύσαντος Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, του Π.Δ. 410/1995 και αποτέλεσε την παρ. 3 του άρθρου 54 αυτού…. Η πρόβλεψη της ποσόστωσης του 1/3 διατηρήθηκε και στο πλαίσιο του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν. 3463/2006) με μια μικρή διαφοροποίηση ως προς τη βάση του υπολογισμού, προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του όλου συστήματος. Υπολογίζεται δηλαδή πλέον το 1/3 επί του αριθμού των δημοτικών ή κοινοτικών συμβούλων που εκλέγει ο κάθε Δήμος ή Κοινότητα, και όχι του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών ή κοινοτικών συμβούλων του συνδυασμού».
Η δήλωση, ουσιαστικά αποτελεί αποσαφήνιση του ίδιου του νομοθέτη, που ούτως ή άλλως θα κριθεί από το διοικητικό δικαστήριο, στο θολό τοπίο που επικρατεί και με τις απόψεις να διίστανται. Επισημαίνεται, πάντως, ότι η δήλωση Παυλόπουλου έρχεται σε αντίθεση με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα, όπως αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα αναγράφονται επί λέξει τα ακόλουθα για την ποσόστωση:
«Το άρθρο 34, παρ. 3 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114/8.6.2006) "Κύρωση Κώδικα Δήμου και Κοινοτήτων" διατηρεί την πρόβλεψη του Ν. 2910/2001 για την κατά το 1/3 συμμετοχή από κάθε φύλο στα ψηφοδέλτια των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικού διαμερίσματος και τοπικών συμβουλίων. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ξεχωριστά για τα δημοτικά συμβούλια, τα συμβούλια των δημοτικών διαμερισμάτων και τα κοινοτικά συμβούλια. Ειδικά για τους υποψήφιους τοπικούς συμβούλους το ποσοστό του ενός τρίτου (1/3) υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των υποψήφιων της κατηγορίας αυτής που περιλαμβάνονται σε κάθε συνδυασμό. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων των συνδυασμών, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο (1/3), όπως αυτό έχει υπολογιστεί ξεχωριστά για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες προσώπων, αρκεί να υφίσταται για το σύνολο των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, χωρίς να είναι αναγκαίο να επιμερίζεται ισομερώς σε καθεμία από τις ανωτέρω κατηγορίες υποψηφίων».
Γιώργος Μπάλτας