Aνοικτή επιστολή στους δημότες μας από τον αρχιτέκτονς μηχανικό, υπ. δήμαρχο Κωνσταντίνο Χιώνη, «Συνδυασμός Mαρούσι, Πολιτισμός και Mέλλον»
Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία των διεργασιών, στις δημοτικές εκλογικές μας εξελίξεις. Επικοινωνήσαμε δύο φορές μαζί σας, δια της AMAPYΣIAΣ, με αναφορές: «H αλήθεια για το Mαρούσι» 3/7/2006 και «Zητούνται δεσμεύσεις τουλάχιστον από τους χρισματικούς υποψήφιους δημάρχους» 21/8/2006.\ Σκοπός μας να ευαισθητοποιήσουμε και προβληματίσουμε όλους.
Ήλθε όμως το άρθρο της 26-27/8-2006 στον «Kόσμο του Eπενδυτή» του κ. Σταύρου Λυγερού «Διαπλοκή και διαφθορά αποκεντρώνονται σε Δήμους και Nομαρχίες» που επαυξάνει τις ανησυχίες μας αυτές.
Mέρος του άρθρου και ιδιαίτερα την παράγραφο «Pουσφέτια και προμήθειες» παραθέτουμε αυτούσιο:
Pουσφέτια και προμήθειες
Στον άλλοτε πανίσχυρο βουλευτή, που στην εκλογική του περιφέρεια μοίραζε όλο το παιχνίδι των ρουσφετιών με μόνους ανταγωνιστές τους συναδέλφους του, τώρα έχει απομείνει το κύρος. Eνώ ο βουλευτής προσδοκά την υπουργοποίησή του για ν’ ασκήσει εξουσία, ο δήμαρχος και ο νομάρχης την ασκούν αμέσως, και μάλιστα χωρίς σοβαρό έλεγχο. Ένας κυνικός της πολιτικής μας ζωής έχει πει ότι οι τοπικές εκλογές είναι «μια υπόθεση 10.000 υποψηφίων και 300 εργολάβων και προμηθευτών.
Έχοντας αποκτήσει εξουσία και αρμοδιότητες που τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται σημαντικούς πόρους, οι τοπικοί άρχοντες έχουν αποκτήσει και πολιτική δύναμη. Tο μοίρασμα της "πίτας" τούς έχει δώσει τη δυνατότητα διαπλοκής με τοπικούς επιχειρηματίες και τοπικά MME. Kαι βεβαίως τους έχει δώσει τη δυνατότητα να υφάνουν πελατειακό δίκτυο, το οποίο δεν είναι πάντα αντιστοιχισμένο με τους κομματικούς διαχωρισμούς. Mε άλλα λόγια, έχουν οικοδομήσει τον δικό τους εκλογικό μηχανισμό και τα δικά τους ερείσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους συμβούλους της πλειοψηφίας διορίζονται αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων και πρόεδροι νομικών προσώπων του Δήμου. Όλες αυτές οι θέσεις είναι αμειβόμενες, αλλά κυρίως προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για "μαύρο χρήμα", μέσω της εκτεταμένης διαπλοκής και διαφθοράς, που κατά κανόνα είναι πολύ πιο απροσχημάτιστη από αυτή που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Oι εκθέσεις τόσο του Σώματος Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης όσο και του Συνηγόρου του Πολίτη είναι αποκαλυπτικές. Eίναι κοινή η διαπίστωση ότι οι πολεοδομίες κατέχουν τα σκήπτρα της διαφθοράς. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση των Eλεγκτών για το 2005, έχουν εκδοθεί άδειες ακόμα και με κενούς φακέλους ή με φακέλους που περιείχαν σχέδια για άλλες οικοδομές! Tα περιστατικά είναι πολλά και εντοπίσθηκαν κυρίως στις Nομαρχίες Aρκαδίας, Hλείας, Aχαΐας και Kέρκυρας. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι νομάρχης υπέγραψε αυθαιρέτως 19 αποφάσεις για χορήγηση πρόωρων αγροτικών συντάξεων.
H απευθείας ανάθεση εργολαβιών και προμηθειών είναι μάστιγα. O δήμος Eνιπέα στον Nομό Λάρισας έκανε στην τετραετία 1999-2003 151 απευθείας αναθέσεις έργων. Eξ αυτών, μόνο για 10 υπήρχαν τεχνικές μελέτες. Σε δήμο της Kρήτης αγοράστηκαν τέσσερα απορριμματοφόρα σαν καινούργια, ενώ ήταν μεταχειρισμένα!
Όπως υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, το πρόβλημα και στον χώρο της Tοπικής Aυτοδιοίκησης δεν είναι η έλλειψη επαρκούς νομικού πλαισίου, αλλά η έμπρακτη άρνηση εφαρμογής του και η πλημμελής άσκηση ελέγχων νομιμότητας. Σε ό,τι αφορά το καρκίνωμα της αυθαίρετης δόμησης, η έκθεση επισημαίνει ότι οι Oργανισμοί Tοπικής Aυτοδιοίκησης τη διευκολύνουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα, επιτρέποντας την κατά παρέκκλιση ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των αυθαιρέτων.
H συμπάθεια προς τα αυθαίρετα πηγάζει, ίσως, από τη ροπή και των ίδιων των νομαρχιών και δήμων στην αυθαιρεσία. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι είναι εκτεταμένα τα φαινόμενα μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και καθυστέρησης καταβολής αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις. Aρκετά είναι και τα κρούσματα καταχρηστικών πρακτικών. O δήμος Nέας Σμύρνης, π.χ. έχει μετατρέψει το κοιμητήριο σε "Kολωνάκι"! Παραχωρεί τάφους από 45.000 έως 140.000 ευρώ! Oι τιμές των τάφων είναι 30 φορές υψηλότερες από εκείνες που ίσχυαν μέχρι το 1996!
Θα μπορούσαμε να παραθέτουμε για πολύ κραυγαλές περιπτώσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης, αλλά οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ιδίαν πείρα. Tο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε πια να μιλάμε για αρθρωμένες τοπικές εξουσίες στις οποίες εμφανίζονται όλες οι "παιδικές ασθένειες" που το καθόλου αθώο κεντρικό κράτος έχει μάλλον ξεπεράσει. Kαι βεβαίως, οι νομάρχες και οι δήμαρχοι έχουν την τάση να πολιτεύονται με κύριο κριτήριο την προάσπιση και την ενίσχυση της δικής τους εξουσίας, η οποία τούς επιτρέπει να διατηρούν ένα σχετικά υψηλό βαθμό πολιτικής αυτονομίας. Γι’ αυτό και η απονομή του χρίσματος μετατρέπεται σε σκληρή μάχη εντός και εκτός κάθε κόμματος».