Συγκέντρωση στην πλατεία ΗΣΑΠ και πορεία στο δημαρχείο Αμαρουσίου πραγματοποίησαν την Τρίτη 12 Ιουλίου μαζικοί φορείς, διαμαρτυρόμενοι για το θέμα των εργαζομένων του Οργανισμού, αλλά και για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που όρισε το Μαρούσι «τουριστικό προορισμό».
Διοργανωτές ήταν η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου (ΕΑΣ), το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το Σωματείο Συνταξιούχων Αμαρουσίου, η Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου, ο Σύλλογος Γυναικών Μελισσίων και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου – Πεύκης. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, εκτός των μελών της ΕΑΣ, ελάχιστοι ήταν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Οργανισμού, ενώ όλοι κινήθηκαν πίσω από το πανό του ΠΑΜΕ και όχι του Σωματείου. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη πορεία που πέρασε μέσα από το κέντρο του Αμαρουσίου μέσα σε μία εβδομάδα. Το παρών έδωσε επίσης και ο επικεφαλής της ΔΑΣ Τάσος Καρατζής, ο οποίος, μιλώντας στην «Α», εξέφρασε την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους του Οργανισμού στο Μαρούσι, όπως και σε αυτούς του Οργανισμού των Μελισσίων.
Τη συγκέντρωση χαιρέτησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας Αμαρουσίου Μπάμπης Ζιώγας, το στέλεχος του ΠΑΜΕ Ορέστης Φίλης, ο Γιώργος Τσουράς, γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και ο Στρατής Κορμπάκης, μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων στον Δήμο και απολυμένος.
Ο τελευταίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη διαμαρτυρία γίνεται «για την απόφαση του δημάρχου Αμαρουσίου να πετάξει στον δρόμο 105 εργαζομένους του Οργανισμού Εργασίας του Δήμου, ύστερα από 10 και 15 χρόνια δουλειάς, θεωρώντας τους ως πλεονάζον προσωπικό (…). Εκατοντάδες εργαζόμενοι προσλαμβάνονται στον Δήμο Αμαρουσίου με συμβάσεις έργου και προγράμματα stage, την ίδια στιγμή που πετιούνται στο δρόμο 105.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου είναι σαφές ποια συμφέροντα και ποιες πολιτικές εξυπηρετεί. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Mall και του Golden Hall, τις πολιτικές των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Θέλει εργαζόμενους υποχείριά του, για αυτό άλλωστε απολύει κυρίως, όσους πρωτοστατούν στις απεργίες και στις κινητοποιήσεις (…). Εμείς απαιτούμε: Άμεση ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την απόλυση των 105. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στον Δήμο. ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. 5ημερο – 7ωρο –-35ωρο».
Η πορεία κινήθηκε μέσα από το Εμπορικό Κέντρο του Αμαρουσίου και κατέληξε έξω από το δημαρχείο, όπου εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούνταν Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενστάσεις επί του σχεδίου Κάτω Σωρού. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπου ζητούσαν να μην ισχύει η απόφαση του Δ.Σ. για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, αλλά και κατά της κατάργησης, κατ’ αυτούς, της κυριακάτικης αργίας. Στη συνέχεια, μπήκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο κ. Ζιώγας πήρε το λόγο αναφέροντας τα αιτήματά τους, ενώ χαρακτήρισε «ανορθόδοξο» τον τρόπο χειρισμού του θέματος των εργαζομένων του Οργανισμού: «Σήμερα έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση για να ασκηθεί πίεση στην δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στις αποφάσεις της. Στους απολυμένους περιλαμβάνονται συνδικαλιστές, γυναίκες σε λοχεία, ζευγάρια… Διατρανώνουμε σήμερα το δικαίωμα στη δουλειά. Από την άλλη πλευρά, απαιτούμε να μην καταργηθεί αλλά να θεσμοθετηθεί η κυριακάτικη αργία. Να μη γίνει το Μαρούσι τουριστικός προορισμός». Τέλος, δήλωσε ότι θα είναι πάντα δίπλα στους εργαζομένους, μέχρι να δικαιωθούν.
Στους παρευρισκόμενους που φώναζαν «Πάρτε πίσω τις απολύσεις» και «Δεν είμαστε του ΙΚΑ – Ανήκουμε εδώ, Πατούλη δώσε λύση στο εργασιακό», απάντησε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν απολύσεις αλλά μεταφορές εργαζομένων, κάτι που προκάλεσε την οργή των συμμετεχόντων στην πορεία, οι οποίοι όμως μετά από λίγο έληξαν τη συγκέντρωσή τους.
Μήνυση από τα Σωματεία
Πάντως οι εξελίξεις τρέχουν στο στρατόπεδο των εργαζομένων, μετά την μήνυση που κατέθεσαν κατά παντός υπευθύνου, «των οποίων οι υπαίτιες παραλείψεις είχαν ως αποτέλεσμα να εκκρεμεί σχετική κρίση του ΑΣΕΠ, πέντε έτη μετά την έναρξη ισχύος του Π.Δ. 164/2004, περί υπαγωγής συμβασιούχων στις διατάξεις του άρθρου 11 ως άνου Π.Δ. και μετατροπής των συμβάσεών τους από αορίστου χρόνου στον φορέα που φέρονταν να απασχολούνται, σε αορίστου χρόνου στον Δήμο Αμαρουσίου».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων και Οδηγών Δημοτικής Συγκοινωνίας, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι κατέθεσαν από το καλοκαίρι του 2004 τα χαρτιά τους, σύμφωνα με οδηγίες που δόθησαν από την τότε διοίκηση, κανείς δεν τους ενημέρωσε ποτέ για την τύχη των αιτήσεών τους. «Ωστόσο το αρχείο της αλληλογραφίας των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου και του ΑΣΕΠ αποδεικνύει περίτρανα ότι κάποιοι έπαιζαν «το σπασμένο τηλέφωνο», εις βάρος 367 εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά των Σωματείων, ο Δήμος Αμαρουσίου απέστελλε κατ’ επανάληψη στον ΑΣΕΠ λανθασμένα ή ανεπαρκή στοιχεία, ελλιπών πρακτικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και παραστατικών και άλλων απαραίτητων εγγράφων με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η τελική ορθή και τεκμηριωμένη κρίση του ΑΣΕΠ για την ένταξη των εργαζομένων στον Δήμο». Για τα Σωματεία είναι ξεκάθαρο ότι εάν είχαν ακολουθηθεί οι ορθές διαδικασίες, η εργασιακή σχέση των εργαζομένων θα είχε ήδη μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. «Αυτή η δόλια παράβαση καθήκοντος πρέπει κάποτε να τιμωρηθεί», καταλήγουν.
Τάνια Κατσάνη