Τα πρώτα θετικά δείγματα από την αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση των οικονομικών από τη Δημοτική Αρχή καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις χρήσεως του 2007, που ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στην ειδική συνεδρίαση, στις 20 Οκτωβρίου 2009.
Στον ισολογισμό του 2007, που είναι ο πρώτος χρόνος διοίκησης επί δημαρχίας του Γιώργου Πατούλη η ουσιαστική ζημιά έχει μειωθεί, σε αντίθεση με τους ισολογισμούς παρελθόντων ετών που το έλλειμμα και η ζημιά του Δήμου ήταν συνεχώς αυξανόμενα.
Παράλληλα, σημαντική είναι η μείωση των εξόδων παρά το γεγονός ότι η διοίκηση αναγκάστηκε να διαχειρισθεί συνολικά χρέη από προηγούμενα χρόνια, λόγω του υπέρογκου δανεισμού και των οφειλών προς τρίτους, σε επίπεδο μόνο δήμου, ύψους 97 εκατ. ευρώ και ένα έλλειμμα πλέον των 20 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των προηγούμενων ετών που παρουσίασε ο κ. δήμαρχος το αρνητικό ισοζύγιο αρχίζει το έτος 2003, ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνουν με εκρηκτικούς ρυθμούς.
Οι υποχρεώσεις τη χρονιά αυτή ανέρχονται στα 104 εκατ. 333χιλ. 937 ευρώ, με αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο που φθάνει τα 14 εκατ. 70 χιλ. 523 ευρώ.
Το 2004 το αρνητικό ισοζύγιο έφθασε στα 23 εκατ. 695χιλ.118 ευρώ και οι υποχρεώσεις ανήλθαν στα 118 εκατ. 783 χιλ. 181 ευρώ.
Στον ισολογισμό του 2006 το έλλειμμα είναι 9,1εκατ. 068 χιλ. 763 ευρώ, όπου όμως ο Δήμος έχει εγγράψει ως έσοδο τα δάνειο των 7 εκατ. ευρώ που πήρε η Άθμονον.
Με τα χρήματα αυτά του δανείου η Άθμονον πλήρωσε την ακίνητη περιουσία που της μεταβιβάστηκε από τον Δήμο. Είναι η ακίνητη περιουσία που σήμερα είναι υποθηκευμένη. Η Άθμονον για να ξεπληρώσει το δάνειο πουλά τα διαμερίσματα τα οποία είναι στην κυριότητά της. Έτσι ουσιαστικά το έλλειμμα και οι ζημιές το 2006 ήταν πάνω από 16 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του 2007 το οποίο ανέρχεται στα 16,9 εκατ. ευρώ επιβαρύνεται και από το ποσόν της ζημιάς που έχει η Άθμονον στον ισολογισμό της που φθάνει τα 5,1 εκατ. ευρώ. Συμπερασματικά ο συνολικός ισολογισμός του 2007 έχει μειωθεί σε σχέση με το 2006.
Το 2007 ο Δήμος Αμαρουσίου πλήρωσε σε τόκους 5,2 εκατ. ευρώ για τα βραχυπρόσθεμα δάνεια που έλαβε η προηγούμενη διοίκηση τα έτη 2003 και 2004. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Δημοτική Αρχή πέτυχε το 2009, που ήταν η υποχρέωση πληρωμής του δανείου της Bear Sters, που πάρθηκε το 2003, να πληρώσει μόνο 2 εκατ. σε τόκους από τα 7 εκατ. ευρώ που όφειλε.
Όσον αφορά τις δαπάνες σημειώνεται μείωση της τάξης των 500 χιλ. ευρώ. Το 2007 ανέρχονται στα 73,7 εκατ., ενώ αντίστοιχα το 2006 ήταν 74,2 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του 2007 έχουν επιβαρυνθεί με προβλέψεις συνολικής αξίας (συμμετοχές και επισφάλειες) 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες προβλέψεις το 2006 ήταν μόνο 3 εκατ. ευρώ.
Στόχος της διοίκησης είναι να διαχειρισθεί την οικονομική δύσκολη κατάσταση, παράγοντας συγχρόνως έργο για μια νέα καλύτερη εποχή για την πόλη και τους πολίτες.
Και η σημερινή κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν μέλη της μειοψηφίας δεν είχαν καθυστερήσει μέσα από ενστάσεις και τελικά λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης τη ματαίωση της αναχρηματοδότησης του δανείου, ύψους 150 εκατ. ευρώ και χρηματοδότησης έργων ύψους 50 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και να προχωρήσει στη χρηματοδότηση έργων προς όφελος της πόλης.
Κάτω από αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες η διοίκηση υλοποιεί έργα υποδομής σε ολόκληρη την πόλη στηριζόμενη αποκλειστικά σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών του Δήμου.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας προς τους πολίτες η διοίκηση πάγωσε τα δημοτικά τέλη σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ιστορικού εμπορικού κέντρου. Μηδενικά είναι τα τέλη για τις πολύτεκνες οικογένειες, του απόρους, τα άτομα με αναπηρία πάνω από 67%, ενώ είναι ο πρώτος Δήμος στη χώρα που έκανε μείωση τελών κατά 50% στις τρίτεκνες οικογένειες.
Παράλληλα, με ενέργειες του δημάρχου κ. Γιώργου Πατούλη, με νομοθετική ρύθμιση οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργασίας κατοχύρωσαν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στα όρια της οικονομικής αντοχής του Δήμου για τη βιωσιμότητά του, τριακόσιοι εβδομήντα πέντε εργαζόμενοι που κρίθηκαν απαραίτητοι για τη λειτουργία του Δήμου μετακινούνται είτε στον κεντρικό Δήμο, είτε στα Νομικά του Πρόσωπα και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.
Οι εκατό πέντε εργαζόμενοι που κρίθηκαν ως πλεονάζον προσωπικό μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπου εξασφαλίζουν μόνιμη και σταθερή εργασία.