Πρακτικές αδιαφάνειας και διασπάθισης πόρων, με τη μέθοδο της χρηματοδότησης έργων και δράσεων του Δήμου με προγραμματικές συμβάσεις, καταλογίζει στη διοίκηση του δημάρχου Αμαρουσίου ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Στάθης Ραγκούσης.
Σε γραπτή παρέμβασή του καταγγέλλει ότι η μέθοδος αυτή, αν και επιβαρύνει με εκατομμύρια ευρώ τα ταμεία του δήμου, υιοθετείται για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο πολυέξοδος προπαγανδιστικός μηχανισμός του δημάρχου.
Με την πρακτική αυτή, όπως εξηγεί, ανατίθενται σε τρίτους προμήθειες, έργα και υπηρεσίες με ελεγχόμενες διαδικασίες και με αποκλεισμό της μειοψηφίας από τις επιτροπές παρακολούθησης και ελέγχου.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Ραγκούση, τη «μερίδα του λέοντος» αναλαμβάνει η νεοσύστατη ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ, η οποία, όπως σημειώνει, μπορεί να μην έχει ακόμα προσωπικό, διαθέτει όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, την ευελιξία να διαχειριστεί 17 από τα 20,5 εκατομμύρια ευρώ που ανέρχεται το συνολικό ύψος των δέκα συμβάσεων που αποφάσισε πρόσφατα να συνάψει η διοίκηση Πατούλη. Απέναντι στην πρακτική αυτή ο κ. Ραγκούσης αντιτείνει, η χρηματοδότηση των δράσεων να γίνεται με διαφανείς διαδικασίες μέσω διετούς σχεδίου, όπως άλλωστε προβλέπει ο Δημοτικός Κώδικας, ενώ την υλοποίηση πολλών έργων να αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Δεκεμβρίου 2009 η διοίκηση Πατούλη αποφάσισε τη σύναψη 10 προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Δήμου Αμαρουσίου και των δημοτικών επιχειρήσεων συνολικού ύψους 20,5 εκατ. ευρώ. Οι τίτλοι τους είναι της μορφής: «ανάληψη δράσεων για την ανάπτυξη, βελτίωση και εξωραϊσμό κοινόχρηστων χώρων», «προώθηση προγραμμάτων και έργων που αποσκοπούν στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των δημοτών» κ.λ.π. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:
1. Γιατί δεν υλοποιούν οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου, όσα θεωρητικά προβλέπονται στις συμβάσεις;
2. Γιατί δεν χρηματοδοτούνται οι κοινωφελείς επιχειρήσεις με τον νόμιμο και διαφανή τρόπο που προβλέπει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων;
3. Γιατί επιλέγεται αυτή η μορφή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που είναι ακριβότερη κατά 3,5 εκατ. ευρώ;
4. Γιατί ανατίθενται στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ, μία εταιρεία του δήμου που είναι στα χαρτιά, να υλοποιήσει 17 εκατ. από τα 20,5 εκατ. ευρώ;
5. Γιατί ο δήμαρχος αρνείται τη συμμετοχή εκπροσώπων της μειοψηφίας στις επιτροπές που ελέγχουν την υλοποίηση των προγραμματικών;
Τα περισσότερα από αυτά που προβλέπονται να υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου, με δεδομένο ότι αυτές ενισχύονται με τις πρόσφατες προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων και την μεταφορά προσωπικού από τον Οργανισμό Εργασίας και την ΔΕΑΔΑ. Κατασκευαστικά αντικείμενα όπως αυτά της διαμόρφωσης των παιδικών χαρών ή προμηθειών όπως αυτή της προμήθειας κάδων απορριμμάτων είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν από τις υπηρεσίες και τα συνεργεία του Δήμου. Επιλέγεται η υλοποίηση μέσω προγραμματικών για «μεγαλύτερη ευελιξία»!!! σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης. ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ.
Ο νέος Δημοτικός Κώδικας προβλέπει νέο διαφανή τρόπο χρηματοδότησης των κοινωφελών επιχειρήσεων: «Η κοινωφελής επιχείρηση είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από τον οικείο Ο.Τ.Α. για τις δραστηριότητες και τις παρεχόμενες από αυτήν υπηρεσίες, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του.
Προϋπόθεση προς τούτο αποτελεί η κατάθεση από την επιχείρηση διετούς προγράμματος δράσης αυτής, στο οποίο οπωσδήποτε αναφέρονται οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες, η οικονομική δαπάνη αυτών ….., καθώς και οι ειδικότεροι όροι άσκησής της».
Η χρηματοδότηση με αυτή τη μορφή όμως πρέπει να τεκμηριωθεί αναλυτικά (τι ακριβώς προβλέπεται να υλοποιηθεί και πόσο κοστίζει) και στη συνέχεια βέβαια ελέγχεται εάν υλοποιήθηκαν αυτά που προβλέφθηκαν. Στις προγραμματικές συμβάσεις υπάρχειγενική περιγραφή και κατά συνέπεια υπάρχει η «ευελιξία» που επιδιώκει η διοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει γίνει κανένας απολογισμός μέχρι σήμερα για ΚΑΜΙΑ προγραμματική σύμβαση που υλοποιήθηκε από την ΔΕΑΔΑ. Και μιλάμε για πολλά εκατομμύρια.
Η πιο πρόσφατη είναι αυτή της «καθαριότητας» που κοστίζει στο δήμο 24 εκατ. ευρώ Πώς αυτή η πρακτική αδιαφάνειας μπορεί να δικαιολογηθεί από μία διοίκηση που διατείνεται ότι είναι υπέρ των διαφανών διαδικασιών, είναι κάτι που μόνο εκείνη ξέρει!