Ευκαιρία για ακόμη μια ανταλλαγή διαξιφισμών μεταξύ διοίκησης και μειοψηφίας αποτέλεσε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου για τον προϋπολοιγσμό του 2010, η εικόνα του οποίου… εξαρτάται από την πλευρά των εδράνων που κάθεσαι.
Ρεπορτάζ: Άγγελος Πολύδωρος
«Ρεαλιστικός και ανταποκρινόμενος ενός δήμου που νομοτελειακά θα γίνει μητροπολιτικός». Με αυτά τα λόγια του δημάρχου, χαρακτηρίσθηκε ο Προϋπολογισμός Εσόδων – Εξόδων του Δήμου Αμαρουσίου για το 2010, ο οποίος υποβλήθηκε από τη Δημαρχιακή Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο ισοσκελισμένος στα 129,67 εκατ. ευρώ, αυξημένος δηλαδή, κατά 11,07 εκατ. ευρώ περίπου απ’ αυτόν του 2009, ο οποίος είχε ισοσκελισθεί στα 118,60 εκατ. ευρώ.
Για άλλη μια φορά, δε, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίστηκε «πλασματικός» και «εκτός πραγματικότητας» από την πλευρά της μειοψηφίας, για τον λόγο ότι πολλά κονδύλια, όπως ελέχθη, δεν ανταποκρίνονται προς τα αντίστοιχα που είχαν προβλεφθεί το 2009, ενώ όπως επισημάνθηκε θα ήταν δυνατόν να βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα, εάν είχε υποβληθεί προηγουμένως ο Ισολογισμός 2008 του Δήμου.
Χαρακτηριστικό της φετινής συζήτησης επί του προϋπολογισμού, ήταν το γεγονός ότι κάτω από την αυστηρή τήρηση του χρόνου που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ήσαν όλοι σύντομοι και περισσότερο περιεκτικοί στις ομιλίες τους και τελικά επετεύχθη να λυθεί η συνεδρίαση πριν από τα μεσάνυχτα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που έληγε στις «μικρές ώρες της επόμενης ημέρας».
Γ. Πατούλης: «Χάσαμε την ευκαιρία αναχρηματοδότησης δανείων»
Κατά την εισήγησή του επί του Προϋπολογισμού, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, αφού προέβη σε απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής κατά τα προηγούμενα χρόνια, επαναλαμβάνοντας τόσο τα έργα που έχει εκτελέσει η διοίκηση, όσο και τις υπηρεσίες που παρέχει στον δημότη, τόνισε για άλλη μια φορά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν κατά τον πρώτο χρόνο της ανάληψης της εξουσίας του και αναφέρθηκε στη «χαμένη μεγάλη ευκαιρία της αναχρηματοδότησης» εξαιτίας των προσφυγών που υποβλήθηκαν εξ αιτίας «ανεύθυνων και περίεργων συμπεριφορών κάποιων, σε συνδυασμό με το ξέσπασμα στη συνέχεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
«Ο προϋπολογισμός του 2010 αποτυπώνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για έργα, παρεμβάσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες που χαρακτηρίζονται από τον έντονο κοινωνικό χαρακτήρα τους, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και αναβαθμίζουν τις γειτονιές της πόλης, παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και χωρίς να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και τόνισε τη μη αύξηση των δημοτικών τελών κατά την τριετία της διοίκησης, αναφέρθηκε στην εξασφάλιση πόρων άνω των 30 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση έργων, όπως επίσης και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, είτε με πωλήσεις ακινήτων είτε με μισθώσεις αλλά και ιδιοχρήσεις που απέβησαν υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
«Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες»
Στη συνέχεια, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες του «τεχνοκρατικού μέρους του προϋπολογισμού», ο δήμαρχος τόνισε πως με τον Προϋπολογισμό 2010 προβλέπονται «υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που αναδεικνύουν το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου» και είπε χαρακτηριστικά: «Δίνουμε 5 εκατ. ευρώ στη Δημοτική Συγκοινωνία, για να προβούμε σε αντικατάσταση των παλαιών λεωφορείων, ενισχύουμε με 4 εκατ. ευρώ το Πολυϊατρείο και με 1,3 εκατ. ευρώ το ΚΑΠΗ, στηρίζουμε με άλλα 6 εκατ. ευρώ τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και με 3 εκατ. ευρώ το Αθλητικό Κέντρο και τέλος δίνουμε 4,5 εκατ. ευρώ για τον Πολιτισμό και 1,5 για τα Μουσεία και τη Βορέειο Βιβλιοθήκη».
Κλείνοντας την εισήγησή του ο Γ. Πατούλης είπε επιγραμματικά: «Το 2010 συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο αποφασιστικά την υλοποίηση του προγράμματος. Το πρόγραμμά μας αυτό έχει προοπτική οκταετίας. Και με το πρόγραμμα αυτό, αλλά και το νέο σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία βάζουμε ισχυρές βάσεις για να ξανακάνουμε το Μαρούσι ανθρώπινη πόλη».
Αμέσως μετά την εισήγηση του δημάρχου, επακολούθησαν ερωτήσεις εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας πάνω σε συγκεκριμένα κονδύλια του προϋπολογισμού και δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις εκ μέρους του αντιδημάρχου οικονομικών Σπύρου Σταθούλη. Επακολούθησαν δε οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών και των δημοτικών συμβούλων.
Τάσος Γιαννακόπουλος: «Η διοίκηση του δήμου είναι ένα μικρό Βατοπέδι»
Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος (και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της διοίκησης) Τάσος Γιαννακόπουλος, επεσήμανε «μια προχειρότητα στους υπολογισμούς στις εισηγήσεις του δημάρχου και του αντιδημάρχου» και έφερε ως παράδειγμα ότι το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των εστιατορίων, ενώ για το 2009 εμφανίζεται ότι βεβαιώθηκαν για όλο το έτος 1,3 εκατ. ευρώ, για το 2010 προβλέπεται να εισπραχθούν μόνο 500.000 ευρώ, ενώ για άλλο κονδύλι «ο δήμαρχος είπε ότι το 40% των 82 εκατ. ευρώ είναι 20 εκατ. ενώ το σωστό είναι 35 εκατ.».
«Μετά την πάροδο τριών ετών της διοίκησης, βγάζουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός του 2006 συγκριτικά με αυτόν του 2010 δεν διαφέρει σε τίποτα ποιοτικά και οργανωτικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακόπουλος και συνέχισε: «Η προσπάθεια της διοίκησης για ένα δήμο δίκαιο και κοινωνικό, διεκόπη από μια σειρά άστοχες αλλά στοχευμένες κινήσεις, χωρίς χρονοδιάγραμμα και αποτελεσματικότητα και η μέση εικόνα που αποκομίζει ο δημότης του Αμαρουσίου είναι ότι η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου είναι ένα μικρό Βατοπέδι και αυτό το απέδειξε η ανάθεση του πρασίνου, η πολιτική των διαφημιστικών πινακίδων, που τάχα μου ξηλώνονται αλλά επανατοποθετούνται. Επίσης, αποδεικνύεται από τη σπατάλη στην Επικοινωνία, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο ναρκισσισμός ανθρώπων που έχουν στο γραφείο τους κορνίζα τον Καρλομάγνο και τον Ναπολέοντα, σε μια προσπάθεια να μοιάσουν του Αβραμόπουλου, ο τρόπος διαχείρισης των επιχειρήσεων σε ένα κλίμα θολούρας και ο τρόπος διαχείρισης των θεμάτων του κτήματος Παναγόπουλου και πρόσφατα του ρέματος της Σαπφούς».
Αναφερόμενος στα έργα της διοίκησης, ο κ. Γιαννακόπουλος, τόνισε: «Το Τεχνικό Έργο όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό, είναι ισόποσο της Επικοινωνίας για τον δήμαρχο. Το Μαρούσι ενώ έπρεπε να έχει μειωμένα δημοτικά τέλη κατά 10% -15%, με το αντίστοιχο ποσό πληρώνει επικοινωνιολόγους, δεξιώσεις, showbiz και χορούς και μάλιστα σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής χρήσης. Δεν θα αργήσει ο καιρός που η διοίκηση θα γίνει ένα μεγάλο Βατοπέδι και θα υποστεί έλεγχο, από τον οποίο δεν θα μείνει αλώβητη».
Ο Τάσος Γιαννακόπουλος έκλεισε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας: «Σήμερα είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι η απομάκρυνσή μου από τη διοίκηση, έγινε ύστερα από απαίτηση του δημάρχου να λειτουργήσει ανεξέλεγκτα, με συνεργάτες πρόσωπα μη εκλεγμένα πίσω του, με ανύπαρκτο και αδιαφανή ρόλο και μπροστά του μια ομάδα βουβή, ή Βωβή, υποταγμένη σε εξωθεσμικούς με αμφίβολο ρόλο και ανεξερεύνητες προθέσεις στο χειρισμό των πολιτικών θεμάτων, στα οποία λαβαίνουν μέρος. Ο προϋπολογισμός 2007 είχε χαρακτηρισθεί μεταβατικός και λιγότερο περιφερειακός και σήμερα, μετά τόσο χρόνο έχουμε προϋπολογισμό περιφερειακό, στον οποίο το χρήμα χάνεται στο πολυδαίδαλο περιφερειακό σχήμα και ο δήμος εμφανίζεται αδύναμος και ασθενής, ακολουθώντας το μοντέλο της προηγούμενης διοίκησης, η οποία, όλοι ξέρουμε, ότι βοήθησε τη δεύτερη Κυριακή στην εκλογή του κ. Πατούλη και την οποία κατηγορούσε ο νυν δήμαρχος».
Πάνος Αλεξανδρής: «Πλασματικός ο προϋπολογισμός»
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος υπήρξε πολύ σύντομος και αφού είπε ότι σχεδόν καλύφθηκε από τον προηγούμενο ομιλητή, χαρακτήρισε «πλασματικό και μη ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες των πολιτών τον προϋπολογισμό 2010», καθώς επίσης και «συνεχιστή του συστήματος των προγραμματικών συμβάσεων, που κοστίζουν πολλαπλάσια στον δήμο με την ανάθεση απ’ ευθείας των έργων, ενώ υπάρχουν άλλα εργαλεία πολύ πιο αποτελεσματικά».
Επίσης, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε γενικά στο «πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, κοινωνικών επαφών και δημόσιων σχέσεων του δημάρχου».
«Έχω μια διαφορετική αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Αλεξανδρής και συνέχισε συγκεκριμένα: «Δεν με ενδιαφέρει μια πολυτελής διοίκηση, τα φρου-φρου και αυτά, που φαίνονται μεγάλα και πολλά, ενώ στην ουσία είναι εμφανώς λιγότερα. Και βλέπω ότι από αυτά εμφορείται ο φετινός προϋπολογισμός»,
Κ. Ρώτας: «Χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα»
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες για το Μαρούσι» Κώστας Ρώτας, επεσήμανε την απουσία πολιτών από τα έδρανα του κοινού και το συνδύασε με την «αδιαφορία της διοίκησης στα προβλήματα της πόλης και την μετατροπή της πλειοψηφίας σε αλαζονεία», όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που εντάσσεται στον Προϋπολογισμό και με τον τρόπο αυτό θα είχε δοθεί η ευκαιρία ενός ανοικτού διαλόγου.
Ο κ. Ρώτας στη συνέχεια συμφώνησε με την άποψη του κ. Γιαννακόπουλου ότι ο προϋπολογισμός δεν διαφέρει από αυτόν του 2006 και τόνισε: «Ακόμα και ο τρόπος που ανακοινώθηκε ότι παγώνουν τα δημοτικά τέλη έγινε χωρίς προγραμματισμό και δείχνει ότι υπάρχει μπάχαλο, αφού τα προηγούμενα χρόνια μιλούσατε για τέλη καθαριότητας ύψους 24 εκατ. ευρώ και σήμερα για 10 εκατ. χωρίς να γίνεται σαφές τι από τα δύο ισχύει. Υποψιάζομαι ότι αυτά τα γράψατε, χωρίς ακόμα να ρωτήσετε και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που γνωρίζουν αυτά τα θέματα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου το κράτος προβαίνει σε περικοπές ορισμένων δαπανών ενώ εσείς όχι».
Αλέξανδρος Μπρέγιαννης: «Πρέπει να κοιτάμε μπροστά»
Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης επεσήμανε και αυτός ότι ο προϋπολογισμός 2010 παραμένει «στο ίδιο μήκος κύματος με τους προηγούμενους» και στάθηκε σε δύο διαπιστώσεις: «Πρώτον, πως τόσο για το έτος 2008 όσο και για το 2009 έχουμε ποσοστό απόκλισης στην υλοποίηση του προϋπολογισμού της τάξης του 50% και δεύτερον, οι δαπάνες του Δήμου για έργα και μελέτες αντιστοιχούν μόλις στο 3,5% του προϋπολογισμού. Στο δεκάμηνο του 2009 έχουμε βεβαιωθέντα έργα 3,45 εκατ. ευρώ και μελέτες 2,2 εκατ. επί συνόλου προϋπολογισμού 156 εκατ. Αυτό σημαίνει, πρώτον ότι οι προϋπολογισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι πλασματικοί, γι’ αυτό και έχουμε τουλάχιστον 10 αναμορφώσεις μέσα σε ένα έτος και δεύτερον, ότι το επενδυτικό σκέλος του προϋπολογισμού 2010 έχει συρρικνωθεί απελπιστικά σε αντίθεση με τις λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, έξοδα δημοσίων σχέσεων κ.λπ.), οι οποίες διογκώνονται χρόνο με τον χρόνο».
Ο κ. Μπρέγιαννης, αναφερόμενος στις αιτιάσεις του δημάρχου για τη «βαριά κληρονομιά που βρήκε», είπε: «Πρέπει να κοιτάτε μπροστά, διότι η πολιτική είναι διαχείριση του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος» και επανέλαβε παλαιότερη πρότασή του, για ένα προϋπολογισμό μηδενικής βάσης, «έναν προϋπολογισμό που δεν θα γίνεται ερήμην των πολιτών, αλλά θα προϋποθέτει την συμμετοχή τους και τη συμβολή τους τόσο στην σύνταξη όσο και στον έλεγχό του».