Ερωτηματικά θέτει ο μειοηψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για τη μεταφορά εργαζομένων από ΔΕΑΔΑ σε Δήμο. Σίγουρη για την αποτελεσματικότητα των κινήσεών της δηλώνει η διοίκηση του Δήμου.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Τη σύσταση 114 προσωποπαγών θέσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στον Δήμο Αμαρουσίου, για τη μεταφορά αντιστοίχου αριθμού εργαζομένων της ΔΕΑΔΑ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την περασμένη Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο. Μια απόφαση, όμως, που προκάλεσε τον προβληματισμό και τις ενστάσεις από την πλευρά της μειοψηφίας ως προς τη νομιμότητά της.
Κύριος εκφραστής αυτού του προβληματισμού ήταν ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Στάθης Ραγκούσης, ο οποίος υποστήριξε ότι η όλη διαδικασία δεν πληροί όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, με συνέπεια, όπως τόνισε, «να βρίσκεται στον αέρα η μεταφορά και μονιμοποίηση του προσωπικού από τη ΔΕΑΔΑ στον Δήμο Αμαρουσίου».
Αρχικά, ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από τη διοίκηση να πληροφορηθεί αν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ
της μετατροπής της ΔΕΑΔΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία με τον τίτλο «Επιχειρησιακή», όπως είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία το Σώμα στις αρχές του καλοκαιριού. Η αρνητική απάντηση που έλαβε, οδήγησε τον δημοτικό σύμβουλο στη διατύπωση έντονων αμφιβολιών για τη νομιμότητα της μεταφοράς του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης στον Δήμο, αλλά και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις (σ.σ.: για τις τελευταίες είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση στις αρχές του καλοκαιριού για 203 εργαζόμενους).
ΣΤΑΘΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
«Δεν διασφαλίζεται η μεταφορά των εργαζομένων»
«Η σημερινή απόφαση είναι άνευ αντικειμένου. Η διαδικασία που ακολουθήσατε είναι λανθασμένη και δεν μπορείτε να προλάβετε τη δημοσίευση του ΦΕΚ με την έγκριση του καταστατικού της νέας ανώνυμης εταιρείας ως τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν και θα απαγορευτούν οι προσλήψεις και οι μετατάξεις προσωπικού λόγω των δημοτικών εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε:
«Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα και το θέμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει, από την 1/1/2011, η νέα δημοτική αρχή».
Όπως εξήγησε, μετά και από σχετική αλληλογραφία που είχε με το υπουργείο Εσωτερικών, το ΦΕΚ με το καταστατικό της νέας ανώνυμης εταιρείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι νόμιμη η μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού της ΔΕΑΔΑ στον Δήμο και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις. «Ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να εφαρμοστεί η μεταφορά σε διάστημα ενός μηνός μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ. Αυτό δεν έχει γίνει, άρα η σημερινή απόφαση είναι νομικά άκυρη», υποστήριξε.
«Σας προειδοποιήσαμε για το λάθος»
Την μη έκδοση του ΦΕΚ ο κ. Ραγκούσης την απέδωσε στην απόφαση της δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει σε αποτίμηση της ΔΕΑΔΑ για να μετατραπεί σε Α.Ε., θεωρώντας την μη απαραίτητη. «Το υπουργείο Εσωτερικών μου απάντησε, μέσα στον Αύγουστο, ότι αυτή η αποτίμηση ήταν απαραίτητη προϋπόθεση. Η διοίκηση δεν την έκανε και της είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι κάνει λάθος. Πλέον, ο χρόνος που έχετε μπροστά σας είναι ελάχιστος και δεν προλαβαίνετε να κάνετε αυτό που έπρεπε να κάνετε από τον περασμένο Ιούνιο. Και εκπλήσσομαι πραγματικά για αυτή σας την στάση», τόνισε.
Από την πλευρά της διοίκησης ο Σπύρος Σταθούλης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «προχωράμε στο ίδιο πλαίσιο που είχαμε χαράξει από την αρχή, θα κάνουμε ότι μας ζητηθεί από την Περιφέρεια και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ
«Είμαστε σύμφωνοι με τον Κώδικα»
Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης επικαλέστηκε το άρθρο 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, σύμφωνα με το οποίο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είναι δυνατόν να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς του πλεονάζοντος προσωπικού. Στάθηκε, δε, στις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια για τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν είμαστε εμείς που τις καταθέσαμε. Όμως αυτές οι ενστάσεις εκκρεμούν, συνεπώς πώς να εκδοθεί το ΦΕΚ που ζητάει ο κ. Ραγκούσης; Πιο πολύ πολιτικό είναι το ζήτημα παρά νομικό».
Σε αυτό το σημείο οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο κ. Ραγκούσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι για το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας της διοίκησης τοποθετείται πολιτικά. Εγώ ποτέ δεν κατέθεσα ένσταση και άφησα να κυλήσουν τα πράγματα. Άλλωστε, “κοντός ψαλμός αλληλούια”. Αν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ, τότε θα δούμε όλοι ότι τα πάντα θα βρεθούν στον “αέρα”». Και πρόσθεσε:
«Να πάμε σε λύση και εκκαθάριση της ΔΕΑΔΑ»
«Απλά με τις επισημάνσεις μου ήθελα να προλάβω, ώστε να μην υπάρχει νομική αβεβαιότητα ως προς τη διαδικασία της μεταφοράς του προσωπικού. Αν είχα άλλες πολιτικές σκοπιμότητες, τότε δεν θα έλεγα τίποτα, θα περίμενα απλά να ακυρωθεί η διαδικασία και τότε θα έβγαινα να κατηγορήσω ως ανίκανη την διοίκηση. Όμως, πρωτίστως, εδώ πρέπει να δούμε πώς θα κατοχυρώσουμε τους εργαζόμενους και όχι να κάνουμε πολιτικά παιχνίδια».
Ο δημοτικός σύμβουλος κατέθεσε στο Σώμα και την εναλλακτική του πρόταση: «Προτείνω να τεθεί, με σημερινή μας απόφαση, η ΔΕΑΔΑ σε λύση και εκκαθάριση. Έτσι δεν θα χρειαστεί καν χρόνος για να περιμένουμε ΦΕΚ με καταστατικό της νέας Α.Ε. Αυτό το είχαμε προτείνει ήδη από τον Ιούνιο».
Σε επισήμανση του προέδρου της ΔΕΑΔΑ Γιάννη Ζωγόπουλου, ότι «η διαδικασία με τη μεταφορά των 203 εργαζομένων στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις είχε λάβει λευκή ψήφο (παρών) από τον κ. Ραγκούση», ο τελευταίος απάντησε ότι «ψήφισα “παρών” επειδή είχαμε επισημάνει από τότε ότι οι διαδικασίες που ακολουθείτε δεν οδηγούν πουθενά».