Από την έντονη σύγκρουση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη και του προέδρου του Συλλόγου του Αγίου Θωμά Γιώργου Καραμέρου σημαδεύτηκε η παρθενική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, την Πέμπτη 17/3.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Ο Γ. Καραμέρος κατήγγειλε τη διαδικασία, τονίζοντας ότι ανάμεσα στα εκλεγμένα μέλη της επιτροπής βρίσκεται εκπρόσωπος του «Εξωραϊστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίου Θωμά», ένας σύλλογος ο οποίος «δεν έχει συσταθεί ακόμη, δεν έχει ούτε καταστατικό ούτε σφραγίδα», υπενθυμίζοντας στον πρόεδρο Στέφανο Τσιπουράκη ότι «είχαμε εγκαίρως ζητήσει να διορθωθεί η ονομασία και να παρίσταται ως μέλος ο σύλλογός μας, «Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Αγίου Θωμά», ο οποίος υφίσταται από το 1976 με σφραγίδα, καταστατικό και πρόσφατα εκλεγμένο νέο δ.σ.».
Η ατμόσφαιρα δεν άργησε να «βαρύνει», με τον δήμαρχο αφ’ ενός να αναφέρει ότι «όλοι οι σύλλογοι θα έχουν λόγο και δεν επιθυμούμε να διχάσουμε περιοχές» και αφ’ ετέρου να διαφοροποιείται από τον Στ. Τσιπουράκη, ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει ότι το θέμα των δύο συλλόγων θα εξεταστεί για να διορθωθεί το όποιο διαδικαστικό πρόβλημα προέκυψε.
Η κουβέντα άναψε για τα καλά και ανταλλάχθηκαν βαριές εκφράσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Γ. Καραμέρου από τη συνεδρίαση, με την κόντρα των δύο πλευρών να φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια.
Διαδικαστικό θέμα έθεσε και η εκπρόσωπος του συλλόγου «Κασταλία» Ελένη Σπυροπούλου, η οποία τόνισε ότι, «βάσει του άρθρου 63 του «Καλλικράτη», θα έπρεπε να διεξάγεται η συνεδρίαση βάσει του προβλεπόμενου Κανονισμού Διαβούλευσης, που όμως δεν υπάρχει εδώ», με τον δήμαρχο να απαντά χαρακτηριστικά ότι «αν το υπουργείο Εσωτερικών έχει αργούς ρυθμούς στην έκδοση των σχετικών εγκυκλίων, εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε, αφού πρέπει να προλάβουμε τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος».
Παράπονα, επίσης, εκφράστηκαν από ορισμένα μέλη για μη έγκαιρη επίδοση του προτεινόμενου Τεχνικού Προγράαμματος, καθώς, όπως ανέφεραν κάποιοι, το έλαβαν στα χέρια τους είτε την ίδια ημέρα της συνεδρίασης, είτε λίγες ημέρες πριν.
Η συζήτηση στη συνέχεια περιελάμβανε σύντομη παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος από τους υπαλλήλους των αρμοδίων υπηρεσιών, την υποβολή ερωτήσεων και προτάσεων από τους εκπροσώπους των συλλόγων και τους δημότες, τοποθετήσεις και τελικά ψηφοφορία, η οποία ήταν ομόφωνη από τα εκλεγμένα μέλη, με την πρόεδρο του συλλόγου Αθμονέων Μαρούλα Χατζηδημητράκη και την Ελένη Σπυροπούλου να ψηφίζουν θετικά «με επιφύλαξη».
Το σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος που παρουσιάστηκε χθες βράδυ περιλαμβάνει μια σειρά από νέα και συνεχιζόμενα έργα υποδομής και ανάπτυξης, «προσαρμοσμένο, ωστόσο, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής, αλλά με όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη όλων των περιοχών του Αμαρουσίου», όπως ανέφερε ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του.
Το συνολικό κόστος των νέων έργων εκτιμήθηκε στα 16.933.849 ευρώ και των συνεχιζόμενων στα 15.046.955 ευρώ (σύνολο Τεχνικού Προγράμματος: 31.980.804 ευρώ) με τους αντιδημάρχους Πολεοδομίας και Οικονομικών Νίκο Πέππα και Σπύρο Σταθούλη αντίστοιχα, να υπογραμμίζουν ότι «πρόκειται για ενδεικτικό ποσό, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ισχύσουν ακριβώς τα προτεινόμενα κονδύλια για κάθε επί μέρους έργο». Ανοιχτό, επίσης, αφέθηκε το ενδεχόμενο μελλοντικής αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος με βάση τις όποιες ανάγκες προκύψουν εντός του 2011.
Επόμενα βήματα είναι η έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος από την Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με τον Προϋπολογισμό, στις διπλές συνεδριάσεις της 30ης και 31ης Μαρτίου.