Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, στις 28.02.2011, συγκρότησε τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από 50 δημότες, που είτε εκπροσωπούν συλλόγους (εξωραϊστικούς, τοπικούς, επαγγελματικούς, αθλητικούς κ.ά.), είτε μετέχουν μετά από κλήρωση. Η επιτροπή αυτή έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα προς τη διοίκηση και τις ενέργειές της.
Η διοίκηση του Δήμου δεν προχώρησε σε πρόσκληση προς όλους τους συλλόγους της πόλης, προκειμένου να εκδηλώσουν ή όχι το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στη επιτροπή. Έτσι η πρότασή της ήταν φανερά ελλιπής και πρόχειρη.
Πρόχειρη, αφού προστέθηκαν εκ των υστέρων σύλλογοι που είχαν ξεχαστεί. Ελλιπής διότι απουσίαζαν σωματεία εργαζομένων μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Μαρούσι (π.χ. ΟΤΕ).
Η πρόταση του κυρίου Πατούλη δεν περιελάμβανε επιδειχτικά συλλόγους με πολύχρονη (που ξεκίνησε πριν την ενασχόλησή του κυρίου Πατούλη με το Μαρούσι), σημαντική (με πολλούς αγώνες για την προστασία της ποιότητας της ζωής μας) και αποτελεσματική (προσφυγές που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ) δράση.
Κατά τη γνώμη του κυρίου Πατούλη έχουν θέση στην επιτροπή ο Σύλλογος των Κυνηγών, αλλά δεν έχει θέση ο Σύλλογος του Παραδείσου και οι “Φίλοι του δάσους Συγγρού”. Έχει θέση η “Ένωση Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας”, αλλά δεν έχει θέση η “Εθελοντική πρωτοβουλία για το δάσος Συγγρού” και ας έχει φροντίσει, για πάνω από 20 χρόνια, όσο κανείς άλλος το δάσος Συγγρού.
Κοινό σημείο των συλλογικοτήτων που αρνήθηκε τη συμμετοχή τους ο κ. Πατούλης είναι η αυτονομία τους και η ανεξάρτητη πολιτική τους.
Ο κύριος Πατούλης εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, εκδικητικός απέναντι σε όσους αρνούνται τον ρόλο του “εξαπτέρυγου”.
Όσο και αν θέλει να φιλοτεχνήσει το προφίλ του “δημάρχου όλων των Μαρουσιωτών”, είναι εμφανές πως κυριαρχούν άλλα στοιχεία της πολιτικής του που το αποδομούν.
Η δημοτική κίνηση ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ πρότεινε οι ανωτέρω συλλογικότητες που αποκλείστηκαν, μαζί ακόμα με την “Ένωση Γονέων”, την “Πανελλήνια Επιτροπή Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης”, την “Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου”, να μετέχουν στην Eπιτροπή Διαβούλευσης. Δεν εισακούστηκε και καταψήφισε την επιτροπή.
Η επιτροπή ψηφίστηκε από 28 δημοτικούς συμβούλους (22 της πλειοψηφίας και 6 της μείζονος μειοψηφίας) και εξασφάλισε τα 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου που απαιτούνταν.
Οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας περιορίστηκαν σε ένα παζάρι συσχετισμών μέσα στην επιτροπή.
Δεν επέμειναν μέχρι τέλους σε μια αντιπροσωπευτική, αξιοκρατική σύνθεση, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Συμβιβάστηκαν με τη λογική των «δικών μας» και των “δικών τους”, “καίγοντας” από την αρχή την επιτροπή διαβούλευσης, αλλά και υποβιβάζοντας, μαζί με τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, από κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό σε παζάρι μικροπολιτικών επιδιώξεων.
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ