Οι χαμηλότατες επιδόσεις του Δήμου Αμαρουσίου ως προς την είσπραξη χρημάτων από οφειλέτες φόρων, τελών και λοιπών απαιτήσεων αποτέλεσαν το επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης που συνόδευσε την κατάθεση των οικονομικών στοιχείων του Ισολογισμού Γ’ Τριμήνου του Δήμου Αμαρουσίου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας που τοποθετήθηκαν, επικεντρώθηκαν ακριβώς στο γεγονός ότι τα έσοδα του Δήμου Αμαρουσίου εξακολουθούν να είναι κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με τα αρχικά προϋπολογισθέντα, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στον οικονομικό κλυδωνισμό που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος, ευρισκόμενος πλέον σε καθεστώς οικονομικής εξυγίανσης, αλλά και στη δραματική μείωση έργων στην πόλη και επενδύσεων σε γη.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης απέδωσε τις χαμηλές εισπράξεις στην έλλειψη προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω κρίσης, που «ενθαρρύνει» τη μη πληρωμή χρεών. Παράλληλα, διαφώνησε κάθετα με τις τοποθετήσεις περί υποβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών του Δήμου, τονίζοντας ότι «τη στιγμή που τέτοιες δομές κλείνουν σε άλλους Δήμους, εμείς εδώ τις διατηρούμε ακέραιες και σε υψηλό επίπεδο».
Ηλίας Γιαννακάκος: «Οι κάτοικοι κάνουν το καθήκον τους, ο Δήμος όχι»
Μετά από κάποιες διευκρινιστικές απαντήσεις του αντιδημάρχου Σπύρου Σταθούλη σε ερωτήματα που υπέβαλαν τα μέλη της μειοψηφίας για τα οικονομικά στοιχεία, τον λόγο έλαβε, εκπροσωπώντας τη μείζονα μειοψηφία, ο Ηλίας Γιαννακάκος. «Από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχαμε επισημάνει την πλασματικότητα των 134 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί ως έσοδα. Το γεγονός ότι είμαστε στο Γ’ τρίμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012 και συνολικά έχουμε εισπράξει μόλις 48 εκατ., δικαιώνει τη θέση μας», ανέφερε ξεκινώντας, για να προσθέσει: «Τη στιγμή που οι δημότες κάνουν το καθήκον τους πληρώνοντας τέλη και δημοτικούς φόρους, ο Δήμος δεν κάνει το δικό του, που είναι να εισπράξει τα χρήματα από τους οφειλέτες του. Την ίδια στιγμή, ενώ είχε δεσμευτεί η διοίκηση για επενδύσεις σε κοινόχρηστους χώρους και πράσινο, έχουν περάσει 6 χρόνια δίχως να διατεθεί ούτε ένα ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα η συγκυρία δεν είναι καλή για κανέναν μας και πρέπει όλοι μας να αναδείξουμε το πώς θα διαχειριστούμε το κάθε ευρώ του δημότη και η διοίκηση να δείξει έστω και τώρα ότι σέβεται κάθε ευρώ που δίνουν οι δημότες μας».
Μαρία Καρλατήρα: «Μακρύ χέρι του κράτους οι Δήμοι»
Εκπροσωπώντας τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, η Μαρία Καρλατήρα έκανε λόγο για «πολύ άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους, με τελευταίο “χτύπημα” την απόφαση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για καταβολή της μισθοδοσίας στους υπαλλήλους των ΚΕΠ από τον Δήμο» και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα θα οξυνθούν κι άλλο καθώς έρχονται κι άλλες περικοπές κρατικών πόρων για τους Δήμους, στο πλαίσιο του “Καλλικράτη” και του μνημονίου. Αυτή τη στιγμή, η κάλυψη των εσόδων του Δήμου μας είναι στο 56% και όπως φαίνεται τα υπόλοιπα εισπραχθέντα θα παραμείνουν απλώς ευχή, κάτι που συνεπάγεται καμία δυνατότητα έργων, μείωση των μισθών των εργαζομένων και υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε μακρύ χέρι του κράτους, επιβάλλοντας περισσότερους φόρους στους πολίτες και κυνηγώντας τους εργαζόμενους».
Λευτέρης Μαγιάκης: «Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση»
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής των ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Λευτέρης Μαγιάκης τόνισε ότι «υπάρχουν 37 εκατ. ευρώ που δεν έχει καταφέρει να εισπράξει ο Δήμος και από αυτά τα 27 είναι από χρέη παρελθόντων ετών, γεγονός που καταδεικνύει την ανεπάρκεια των εισπρακτικών υπηρεσιών», για να τονίσει κατόπιν ότι «εδώ και χρόνια δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τη διοίκηση, καθώς είναι ανεπίτρεπτο να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση εδώ και σχεδόν 7 χρόνια και να τα ρίχνουμε όλα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία». Και ο κ. Μαγιάκης πρόσθεσε: «Αν είχατε εισπράξει αυτά τα χρήματα, θα μπορούσαν να γίνουν έργα και επενδύσεις στον Δήμο. Την ίδια στιγμή, από τα 44 εκατ. ευρώ των δαπανών μόλις τα 13,5 εκατ. πηγαίνουν στη λειτουργία του Δήμου. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν σε εισφορές σε συνδέσμους εκτός Δήμου (1,5 εκατ.), σε τοκοχρεολύσια (4,4 εκατ.), σε χρέη παρελθόντος (18,2 εκατ.) και σε φόρους, ταμεία κ.λπ. (4,2 εκατ). Δηλαδή, μόλις 13,5 εκατ. ευρώ επιστρέφουν πίσω στους δημότες, τη στιγμή που για έργα και απαλλοτριώσεις έχουν διατεθεί μόλις 2 εκατ. και αυτό φαίνεται καθημερινά στην εικόνα της πόλης που όλο και χειροτερεύει. Δεν πάει άλλο η κατάσταση αυτή, πρέπει να δούμε πού πάνε τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες».