Κοινό μέτωπο συστήνουν παρατάξεις της μειοψηφίας του Δ.Σ. κατά της δημιουργίας πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης. Κάλεσμα για κινητοποιήσεις των Μαρουσιωτών από τους ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ. Σκληρή απάντηση από τον Δήμο, που κάνει λόγο για «μπαχαλάκηδες».
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Την πρόθεσή τους να αντιταχθούν με κάθε τρόπο στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης δήλωσαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, οι Αλέξανδρος Μπρέγιαννης (ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ), Λευτέρης Μαγιάκης (ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ), Δημήτρης Πολυχρονιάδης (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ) και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κανελλάκης.
Τα μέλη του «πάνελ» εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά της δημοτικής αρχής και του τρόπου με τον οποίο προχωρά στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης, παρά τις πρόσφατες σαφείς υποδείξεις της διοίκησης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ότι αποτελεί τον χώρο που συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υποδεχθεί σταθμό του Μετρό στο μέλλον.
Το «περιπετειώδες» άρθρο 9
Μάλιστα, ο Λευτέρης Μαγιάκης (ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ) παρουσίασε το έγγραφο της σύμβασης του Δήμου με την εταιρεία ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΥΤΕΡΠΗΣ Α.Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ, που αποτελεί θυγατρική της εταιρείας ΕΡΕΤΒΟ και έδωσε τη σημαντική είδηση ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο (εκτός ευθύνης της εταιρείας), το έργο του πάρκινγκ των 273 θέσεων και του αναψυκτηρίου που προβλέπεται να κατασκευαστεί από πάνω και αμφότερα θα τα εκμεταλλεύεται η εταιρεία για 25 χρόνια, δεν πραγματοποιηθεί, τότε ο Δήμος υποχρεούται να καταβάλει το 5% του συνολικού κόστους του έργου στην εταιρεία!
«Η σύμβαση αυτή βάζει τον Δήμο σε περιπέτειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λ. Μαγιάκης, ενώ τόνισε ότι «ούτως ή άλλως, το έργο βρίσκεται στον “αέρα” από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση και από τον ΗΣΑΠ, που επικαλείται ότι του ανήκει».
«Ανοιχτές» οι νομικές ενέργειες
Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης (ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ), αφού κατηγόρησε τη διοίκηση και τον δήμαρχο ότι «συνήθης πρακτική της είναι να προχωρά σε έργα δίχως σχεδιασμό, δίχως ενημέρωση και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές παρατάξεις, με στόχο τα μικροπαραταξιακά οφέλη σε βάρος της πόλης», στη συνέχεια, και απαντώντας και σε σχετική ερώτηση της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νομικές ενέργειες για την αποτροπή της εκτέλεσης της συγκεκριμένης σύμβασης.
«Να αποτρέψουμε το έργο στον… δρόμο»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρης Πολυχρονιάδης τόνισε ότι «ακόμη και σήμερα, συνεχίζεται η ασέλγεια του κατασκευαστικού κεφαλαίου προς την πόλη του Αμαρουσίου, με τα γνωστά σε όλους μας καταστροφικά αποτελέσματα», ενώ προέταξε την α-
νάγκη κινηματικής αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας για την αποτροπή του έργου, έναντι των όποιων νομικών ενεργειών. «Έχουμε δει ότι μπορεί ένα έργο να περάσει από πολλές νομικές διαδικασίες, αλλά στο τέλος να πραγματοποιηθεί, όπως άλλωστε και η συγκεκριμένη σύμβαση υπέστη αλλεπάλληλους νομικούς ελέγχους, αλλά στο τέλος υπεγράφη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό πιστεύουμε στις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και των συλλόγων, προκειμένου να αποτραπεί ένα έργο που θα έχει δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα τρισέγγονά μας».
Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κανελλάκης υπενθύμισε ότι «και στο Νοσοκομείο Παίδων κατασκευάστηκε πάρκινγκ, σε χώρο που είχε σχεδιαστεί να υποδεχθεί σταθμό του Μετρό και τώρα θα πρέπει αυτός να κατασκευαστεί σε άλλο χώρο, 300 μέτρα πιο μακριά, κάτι που σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία για τους γονείς που θα φέρνουν τα παιδιά τους εκεί».
Τέλος, τα μέλη του «πάνελ» επιβεβαίωσαν ότι οι κινητοποιήσεις κατά της κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ και υπέρ του σταθμού Μετρό στη θέση του θα συνεχιστούν, ενώ απαντώντας σε ερώτηση της «Α», αν από τις επαφές τους με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. εισέπραξαν την αίσθηση ότι το έργο της κατασκευής της «Γραμμής 4» του Μετρό έχει «παγώσει» λόγω έλλειψης χρημάτων, η απάντηση ήταν αρνητική. «Όπως ξέρετε, τόσο προς Πειραιά, όσο και στη Θεσσαλονίκη, τα έργα, είτε επέκτασης είτε κατασκευής γραμμών και σταθμών Μετρό, συνεχίζονται κανονικά. Παράλληλα, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., στην επίσημη ιστοσελίδα της, έχει αναρτήσει επικαιροποιημένες ενημερώσεις ότι προχωρούν οι μελέτες για την κατασκευή των πρώτων τμημάτων της “Γραμμής 4”», απάντησαν και πρόσθεσαν:
«Και στο κάτω-κάτω, όποτε και να έρθει το Μετρό στο Μαρούσι, γιατί κάποτε θα έρθει, δεν γίνεται να κινδυνεύει να “τιναχθεί στον αέρα” όλο το κέντρο και οι ιστορικές πλατείες του, προκειμένου να καρπωθεί εφήμερα μικροπολιτικά οφέλη ο δήμαρχος, με την κατασκευή ενός υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, τη στιγμή που υπάρχουν χώροι όπως το οικόπεδο “Παναγόπουλου” και το “πρώην ΙΓΕ”, περιφερειακά του κέντρου, που πληρούν τις προϋποθέσεις».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αττικό Μετρό Α.Ε. (www.ametro.gr)
«Γίνονται μελέτες για τη Γραμμή 4»
«Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Αττικό Μετρό Α.Ε. πραγματοποιούν σήμερα όλες τις απαραίτητες μελέτες για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (29 σταθμούς – 33 χλμ), με στόχο να δημοπρατηθεί κατά προτεραιότητα το πρώτο τμήμα Άλσος Βεΐκου-Ευαγγελισμός με 9 σταθμούς (προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ)».
Η συγκεκριμένη παράγραφος ολοκληρώνει τη λεπτομερή αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. για τη «Γραμμή 4» και τον σχεδιασμό της. Και ασφαλώς, το γεγονός ότι οι σχετικές μελέτες βρίσκονται εν εξελίξει, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο έργο μόνο «παγωμένο» δεν είναι.
Αναλυτικά, στο σχετικό άρθρο αναφέρονται τα εξής:
«Σύμφωνα με τη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό (1995-1999), στο εγκεκριμένο Σχέδιο Ανάπτυξης του Μετρό της Αθήνας προβλεπόταν η κατασκευή δύο νέων Επεκτάσεων, που ουσιαστικά θα αποτελούσαν κλάδους των υφιστάμενων Γραμμών, δηλαδή της Γραμμής 2 (Πανεπιστήμιο – Εξάρχεια – Αλεξάνδρας – Δικαστήρια – Κυψέλη – Γαλάτσι – Άλσος Βεΐκου) και της Γραμμής 3 (Πανόρμου – Φάρος – Σίδερα – ΟΑΚΑ – Παράδεισος – Μαρούσι).
Κατά την εκπόνηση της Προμελέτης των έργων διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω επεκτάσεις δεν ήταν τεχνικά εφικτό να αποτελέσουν κλάδους υφισταμένων Γραμμών, καθώς το ενδεχόμενο αυτό θα παρουσίαζε σημαντικές κατασκευαστικές και λειτουργικές αδυναμίες (διακοπή λειτουργίας της γραμμής, σύνθετη κατασκευή, υψηλό κόστος, συχνότητα των δρομολογίων, κ.λπ.).
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. προχώρησε στην εξέταση της σύνδεσης των εν λόγω επεκτάσεων μεταξύ τους και την ανάπτυξή τους ως μία νέα αυτόνομη Γραμμή 4, σε σχήμα U, η οποία θα περιλαμβάνει τα παραπάνω δύο -ακτινικού χαρακτήρα- σκέλη (προς Γαλάτσι και προς Μαρούσι) και κεντρικό τμήμα που θα συνδέει 8 νέους σταθμούς Μετρό: Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Παγκράτι/Καισαριανή, Άνω Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί, Κατεχάκη, με ανταπόκριση με τις υφιστάμενες Γραμμές 2 (στον Σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ) και 3 (στους Σταθμούς ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ & ΚΑΤΕΧΑΚΗ). Πρόσφατα στη Γραμμή αυτή προστέθηκε ο κλάδος Ευαγγελισμός – Παγκράτι – Βύρωνας – Υμηττός – Ηλιούπολη, καθώς και οι επεκτάσεις Μαρούσι – Λυκόβρυση και ‘Aλσος Βεΐκου – Περισσός.
Η νέα Γραμμή του Μετρό, Γραμμή 4, με χρώμα πορτοκαλί (Περισσός – ‘Αλσος Βεΐκου – Πανεπιστήμιο – Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Κατεχάκη – Μαρούσι – Λυκόβρυση) έχει μήκος 33 χλμ., διαθέτει 29 σύγχρονους σταθμούς και έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό κατασκευής περίπου 3,3 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται όχι μόνο να αλλάξει δραστικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, αλλά να αναβαθμίσει σημαντικά τη ζωή στο Λεκανοπέδιο.
Η δημιουργία της νέας Γραμμής παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως ενδεικτικά:
– Εξυπηρέτηση πολλών νέων πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης (Γαλάτσι, Κυψέλη, Παγκράτι, Καισαριανή, Ζωγράφου, περιοχές όμορες Λεωφ. Κηφισιάς, κ.λπ.). Εκτιμάται ότι η εν λόγω Γραμμή θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 500.000 επιβάτες.
– Εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία (Παίδων, Λαϊκό), Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστημιούπολη, Πολυτεχνειούπολη, καθώς και το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο στο κέντρο της Αθήνας – “Η Γραμμή των Πανεπιστημίων”) και Δικαστήρια.
– Αύξηση της δικτύωσης του Μετρό, που συνεπάγεται την αύξηση του αριθμού των σταθμών ανταπόκρισης, στους οποίους μπορεί να γίνει γρήγορη μετεπιβίβαση μεταξύ των Γραμμών του Μετρό.
Ανακούφιση υφιστάμενων σταθμών Μετρό από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού (Σύνταγμα, κ.λπ.).
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Αττικό Μετρό Α.Ε. πραγματοποιούν σήμερα όλες τις απαραίτητες μελέτες για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (29 σταθμούς – 33 χλμ) με στόχο να δημοπρατηθεί κατά προτεραιότητα το πρώτο τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός με 9 σταθμούς (προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ)».