Τίτλοι τέλους για τον Οργανισμό Εργασίας του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά η εκκαθάριση έφερε απολύσεις, προκαλώντας αντιδράσεις στους εργαζόμενους και τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Η διοίκηση δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να διασώσει τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Αντιδράσεις, τόσο στις τάξεις των εργαζομένων όσο και στις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβου-
λίου Αμαρουσίου, προκάλεσαν οι πρόσφατες απολύσεις 13 εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου την Παρασκευή 29 Μαρτίου, οι οποίοι, σύμφωνα με τη διοίκηση του Δήμου, ήταν οι τελευταίοι του υπό λύση και εκκαθάριση Οργανισμού Εργασίας.
Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τρίτης 2 Απριλίου, όταν και τέθηκε στο πλαίσιο της «Ώρας του Δημότη» από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νίκο Καλλιμάνη, ο οποίος αναρωτήθηκε αν «αν όντως κλείνει ο Οργανισμός Εργασίας και αν όντως είναι οι τελευταίοι εργαζόμενοι που ανήκαν σε αυτόν οι 13 απολυμένοι». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κατηγόρησε ανοιχτά τη διοίκηση για «επιλεκτική στάση έναντι των εργαζομένων», υποστηρίζοντας ότι «πέρασαν στον Δήμο άτομα που ήρθαν μεταγενέστερα από τους απολυμένους, ενώ τώρα απολύεται ακόμη και καρκινοπαθής συνάδελφος, που δίνει καθημερινά τη μάχη του».
Παράλληλα, ο Nίκος Καλλιμάνης απέδωσε στη διοίκηση «έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού ως προς τις πραγματικές ανάγκες για προσωπικό στον Δήμο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στα εξωτερικά συνεργεία, για παράδειγμα, πόσοι δουλεύουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία και πόσοι δηλώνονται ως τέτοιοι, αλλά στην πραγματικότητα εργάζονται σε γραφεία του Δήμου; Δεν έχετε καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν, δεν εκμεταλλεύεστε το μέτρο της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχετε ζητήσει μόνιμο προσωπικό».
Αναφερόμενος στο θέμα των 13 απολύσεων, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης απάντησε λέγοντας αρχικά: «Έχουμε ξαναπεί ότι για τον υπό εκκαθάριση Οργανισμό Εργασίας υπάρχει χρονικό όριο για τη λύση του και αυτό εξαρτάται από τους εκκαθαριστές. Εκείνοι εκκαθάρισαν τον Οργανισμό στα τέλη Μαρτίου, ο οποίος κλείνει και, ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι έπαψαν να έχουν οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, ώστε να μπορούν να πληρώνονται». Πάντως, ο δήμαρχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξεύρεση άλλων τρόπων, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται στον Δήμο οι 13 συγκεκριμένοι υπάλληλοι. «Όσο μπορούμε και βάσει των όσων επιτρέπουν οι νόμοι, δεν κλείνουμε την πόρτα σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι, μάλιστα, είναι και πολύ καλοί στη δουλειά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Με όλες μας τις δυνάμεις θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μείνουν στις θέσεις εργασίας τους, υπό άλλες μορφές εργασιακής σχέσης».
Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος κατέθεσε αίτημα προς το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να διεξαχθεί συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σοβαρό». Η πρότασή του τέθηκε σε ψηφοφορία από τον πρόεδρο Νώντα Γαρδέλη, αλλά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, αφού υπέρ της συζήτησης τάχθηκαν μόνο οι παρατάξεις της μειοψηφίας.
Λίγο μετά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αλέξανδρος Μπρέγιαννης υπογράμμισε ότι «ενώ πριν λίγο καιρό οι εργαζόμενοι της ΔΕΑΔΑ απορροφήθηκαν στον Δήμο και τακτοποιήθηκαν, οι συγκεκριμένοι 13 εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργασίας απολύονται, τη στιγμή που ο Οργανισμός εξακολουθεί να μισθοδοτεί εργαζόμενους με ή χωρίς σύμβαση».
Οι απολύσεις των 13 συμβασιούχων αορίστου χρόνου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός του Δήμου Αμαρουσίου. Τις δριμείες ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ και εκείνη της παράταξης ΔΑΣ-ΟΤΑ της ΠΟΕ-ΟΤΑ ακολούθησε η κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης από το ΚΚΕ προς το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ανακοινώσεις καταδίκης εκδόθηκαν και από Σωματεία Εργαζομένων όπως αυτά της Αγίας Παρασκευής και της Ηλιούπολης.
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στον Δήμο Αμαρουσίου
Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη σχετικά με τις απολύσεις των 13 εργαζομένων αορίστου χρόνου από τον Δήμο Αμαρουσίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης, αναφέροντας τα εξής:
«Η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου συνεχίζοντας την αντεργατική της πολιτική, προχώρησε την Παρασκευή 29 Μάρτη σε 13 ακόμα απολύσεις εργαζομένων, αυτή τη φορά αορίστου χρόνου. Ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκεται μία εργαζόμενη 2 μηνών έγκυος και μία καρκινοπαθής με 67% αναπηρία, καθώς επίσης και εργαζόμενοι που θέλουν δύο χρόνια για να πάρουν σύνταξη. Οι απολυμένοι δούλευαν στον Οργανισμό Εργασίας, στον οποίο έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια συνολικά σχεδόν 30 απολύσεις. Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή από το 2010 μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε 800 απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, πότε με το αιτιολογικό ότι ο Οργανισμός κλείνει, πότε με επίκληση των ρυθμίσεων του αντιλαϊκού «Καλλικράτη».
Η διοίκηση του Δήμου δηλώνει ότι το θέμα είναι νομικό. Εάν ήθελε να λύσει το θέμα θα έπαιρνε την πολιτική απόφαση, όπως έπραξε και για μεγαλοστέλεχος της ΝΔ και θα τους περνούσε στις υπηρεσίες του Δήμου όπου εργαζόντουσαν έως σήμερα.
Η δημοτική αρχή Αμαρουσίου και προσωπικά ο δήμαρχο κ. Πατούλης, που υπηρετεί την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, πρωτοστάτησε στις προσλήψεις μέσω των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας, τις γνωστές ΜΚΟ, στην πρόσληψη προσωπικού με τις χειρότερες μορφές ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τις συμβάσεις έργου.
Τόσα χρόνια κρατούσε τους εργαζόμενους «ομήρους» όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και έρχεται σήμερα όχι μόνο να τους απολύσει, αλλά και να τους τρομοκρατήσει, εκβιάζοντας να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα την απόλυση, με αντάλλαγμα πιθανή απασχόληση σε προγράμματα 2μηνα, είτε σε ΜΚΟ.
Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 2 Απρίλη απαίτησαν να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αρνήθηκαν ακόμα και τη συζήτηση.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.
– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας – να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
– Να κλείσουν όλων των ειδών των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Δήμο και να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι – από τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ κλπ. – στο Δήμο, με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
– Να σταματήσει κάθε μορφή επιχειρηματικότητας, ή ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου».