«Δια πυρός και σιδήρου» πέρασε η σύμβαση για την ΚΟΙΝΣΕΠ από το Δημ. Συμβούλιο Αμαρουσίου. Σκληρή κόντρα διοίκησης-μειοψηφίας για το μέλλον των κοινωνικών δομών και των απασχολούμενων σε αυτές. Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι, ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικών κινητοποιήσεων.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Την ώρα που όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε άναυδη τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ (τον οποίο και αποδοκίμασαν άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι) και τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου διεξαγόταν μια άλλη «μάχη», αυτή τη φορά στο «μέτωπο» των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και της απόφασης της διοίκησης να συνάψει την πρώτη σχετική προγραμματική σύμβαση και μάλιστα για τον κομβικό τομέα της καθαριότητας και του εξωραϊσμού της πόλης.
Η παρουσία πάνω από 50 εργαζομένων, αλλά και των προέδρων των Σωματείων Εργαζομένων (μονίμων και συμβασιούχων) και εκπροσώπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην αίθουσα συνεδριάσεων το βράδυ της περασμένης Τρίτης, εκτίναξε το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με τη δημοτική αρχή στα ύψη, δεδομένης της πλήρους αντίθεσής τους με τη λειτουργία Συνεταιριστικής Επιχείρησης στην πόλη.
«Ταφόπλακα στην Αυτοδιοίκηση»
Ο… υδράργυρος χτύπησε «κόκκινο» και με τις τοποθετήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίες, στο σύνολό τους, κάλεσαν τη διοίκηση, το προεδρείο και τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη να αποσύρουν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι «βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου και ειδικότερα, ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, επιβαρύνοντας κι άλλο την τσέπη των δημοτών, καταστρατηγώντας τα εργασιακά δικαιώματα και δημιουργώντας -με αδιαφανείς και εκτός ΑΣΕΠ διαδικασίες- ένα νέο κομματικό και παραταξιακό στρατό, με σκοπό το εκλογικό όφελος». Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών και συγκεκριμένα τα μέλη των παρατάξεων ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, περίμεναν μέχρι να ψηφιστεί το θέμα (το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητική σύσσωμη τη μειοψηφία), και στη συνέχεια αποχώρησαν προκειμένου να βρεθούν έξω από την ΕΡΤ.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της εισήγησης για σύναψη προγραμματικής σύμβασης, υποστηρίζοντας τις θέσεις της διοίκησης, όπως αυτές αποτυπώνονται και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος και η οποία παρατίθεται αυτούσια στη συνέχεια.
Παράλληλα, στην επισήμανση από την πλευρά της μειοψηφίας (ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ) για τις πρόσφατες δηλώσεις του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ως προς την πρόσληψη 80 συμβασιούχων οκτάμηνης διάρκειας από τον Δήμο και στο ερώτημα «τι μεσολάβησε σε λίγες μόλις μέρες και προχωρήσατε στη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ;», ο κ. Γ. Πατούλης απάντησε λέγοντας ότι «οι διαδικασίες για τους “οκταμηνίτες” διαρκούν πολλούς μήνες, τη στιγμή που εμείς καλούμαστε άμεσα και το συντομότερο δυνατόν να διαχειριστούμε τα κενά σε προσωπικό, ώστε να μην υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας προς τους δημότες», για να προσθέσει: «Ούτως ή άλλως, θα προσλάβουμε και τους “οκταμηνίτες” στο τέλος του χρόνου, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».
Μετά από έντονη πίεση από τα μέλη της μειοψηφίας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα αντισυμβαλλόμενα μέρη της προγραμματικής σύμβασης, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για 5 φυσικά πρόσωπα, με προϋπηρεσία και εμπειρία στα θέματα Καθαριότητας, με πρόεδρο τον πρώην δημοτικό υπάλληλο καθαριότητας και νυν συνταξιούχο Γιάννη Καψάλη.
«Αδιαφάνεια και πισωγύρισμα»
Από την πλευρά της μειοψηφίας, ωστόσο, εκφράστηκε ο προβληματισμός και η ανησυχία για το κατά πόσο έχουν την επάρκεια και τη δυνατότητα οι συγκεκριμένοι διαχειριστές της ΚΟΙΝΣΕΠ να χειριστούν τα 372.000 ευρώ που θα λάβουν για τη λειτουργία της. Παράλληλα, κυρίως τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας (ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ), εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για το κατά πόσο ο μηνιαίος μισθός των 1.300 ευρώ για τους 13 εργαζόμενους οκταώρου θα φτάνουν αυτούσια στα χέρια τους και δεν θα υπάρχει «διαρροή» κάποιου ποσού προς όφελος της λειτουργίας της επιχείρησης.
Εκτός αυτού, διατυπώθηκαν ενστάσεις και ως προς τα κριτήρια πρόσληψης του προσωπικού, πώς θα κριθεί ποιοι θα είναι οκτάωρης και ποιοι τετράωρης απασχόλησης, κάνοντας λόγο για «αδιαφάνεια» και «πισωγύρισμα» σε άλλες εποχές εκλογικής ψηφοθηρίας και εργασιακής ομηρίας και ζητώντας μόνιμη και σταθερή εργασία με προσλήψεις προσωπικού απευθείας στον Δήμο, μαζί με πλήρη απορρόφηση του προσωπικού των υπό κατάργηση των Νομικών Προσώπων του.
Κόντρα και για τον ΟΚΟΙΠΑΔΑ
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί εντονότατη αντιπαράθεση ανάμεσα στα μέλη του συνδυασμού ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και του προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ) Νίκου Κάββαλου, για το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου εγκρίθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης και «αιφνιδιαστικά», σύναψη προγραμματικής σύμβασης με ΚΟΙΝΣΕΠ, για την οποία δεν υπήρξε καμία άλλη πληροφόρηση ως προς τη σύστασή της κ.λπ..
Τόσο τα μέλη των ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου, έκαναν λόγο για «εκχώρηση σε ιδιώτες και υποβάθμιση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος σταδιακά θα εξελιχθεί σε απλό “τροχονόμο” και διαχειριστή των ιδιωτικών συμφερόντων, που θα αναπτύσσονται στις δομές και υποδομές του», εκτιμώντας ότι παράλληλα «ανοίγει ο δρόμος και για απολύσεις του προσωπικού». Κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Νίκος Κάββαλος, ο οποίος, ωστόσο, παρά τις νέες πιέσεις από τα έδρανα της μειοψηφίας, δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τη σύσταση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι «όταν η σύμβαση θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, πριν υπογραφεί, θα επανέλθει για έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, όπου και θα δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες».
Λίγο αργότερα, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Χρηστάκη, διαβεβαίωσαν τα μέλη του Σώματος ότι κανείς από τους περίπου 100 εργαζόμενους αορίστου
χρόνου του ΟΚΟΙΠΑΔΑ δεν κινδυνεύει να χάσει τη θέση του, δίχως ωστόσο να πείσουν τους συνομιλητές τους, οι οποίοι, φέρνοντας το παράδειγμα του «ξαφνικού θανάτου» της ΕΡΤ, θεωρούν ότι «σήμερα μπορεί να διαβεβαιώνετε, αλλά αύριο μπορεί όλοι να βρεθούν στον δρόμο».
Η συζήτηση για το θέμα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων συνεχίστηκε εν μέσω έντασης μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, με αρκετές προσωπικές αντεγκλήσεις και κόντρες, με την τελική ψηφοφορία να γίνεται με τους περισσότερους εργαζόμενους να έχουν αποχωρήσει λόγω του προχωρημένου της ώρας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, όπως διαφάνηκε τόσο από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους, όσο και από το κάλεσμα των παρατάξεων ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ για μαζικές αντιδράσεις προς αποτροπή της λειτουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Τα κυριότερα σημεία της προγραμματικής σύμβασης
Κοστολόγηση λειτουργίας
– Πρόσληψη 13 εργατών με οκτάωρη απασχόληση, μισθό 1.300 ευρώ το μήνα έκαστος, με συνολικό μηνιαίο κόστος 16.900 ευρώ και συνολικό ετήσιο κόστος 118.300 ευρώ.
– Πρόσληψη 47 εργατών με τετράωρη απασχόληση, μισθό 650 ευρώ το μήνα, με συνολικό μηνιαίο κόστος 30.550 τον μήνα και συνολικό ετήσιο κόστος 213.850 ευρώ.
– Προμήθειες αναλώσιμων υλικών: 40.000 ευρώ.
Συνολικό μηνιαίο κόστος: 47.450 ευρώ.
Συνολικό ετήσιο κόστος: 72.150 ευρώ.