«Όχι άλλη πολεοδομική επιβάρυνση στο Μαρούσι»
Παρά τις μικροεντάσεις που δημιουργήθηκαν κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε η μειοψηφία για το θέμα των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ στο Μαρούσι, μετά από πολύ καιρό το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για δέσμη ενεργειών προς αποτροπή της οποιασδήποτε πολεοδομικής αξιοποίησης των τριών αδόμητων χώρων σε Νερατζιώτισσα, Λ. Κύμης και Λ. Κηφισιάς (Κεραμιστές).
Ενόψει του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που επρόκειτο να λάβει χώρα την Παρασκευή 7 Μαρτίου, οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν την περασμένη Τρίτη 4 Μαρτίου την διεξαγωγή συζήτησης και μια επίσημη ενημέρωση από τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη για την άποψη και την στάση της διοίκησης ως προς το θέμα και εκείνος ήταν κατηγορηματικός: «Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε πώλησης και εκμετάλλευσης των ακινήτων αυτών, ερήμην του Δήμου Αμαρουσίου. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο λόγω των ολυμπιακών νόμων Μαρούσι, είμαστε αντίθετοι στη μετατροπή επί τα χείρω των χρήσεων των συγκεκριμένων ακινήτων και καλούμε το ΤΑΙΠΕΔ να τα παραχωρήσει στον Δήμο προκειμένου να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα μας βρει απέναντι».
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος ζήτησε από τους εκπροσώπους των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, προκειμένου να χαραχτεί μια κοινά αποδεκτή γραμμή άμυνας έναντι της εκποίησης των ακινήτων (είναι χαρακτηριστικό ότι ο χώρος στον σταθμό Νερατζιωτίσσης επρόκειτο να μπει σε πλειστηριασμό την Παρασκευή 7 Μαρτίου με τιμή γύρω στα 350 ευρώ/τ.μ., ενώ η αντικειμενική αξία του εκτιμάται στα 500 ευρώ/τ.μ).
Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του Σώματος Νώντας Γαρδέλης, ο οποίος πρότεινε προς το Σώμα, «πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, να ληφθεί ομόφωνη απόφαση αναστολής έκδοσης πολεοδομικών αδειών στα οικόπεδα αυτά», προσθέτοντας: «Μπορεί να μην έχουν ρυμοτομική γραμμή, ωστόσο το προηγούμενο περιπτώσεων όπως π.χ. το The Mall, μας δείχνει ότι μια τέτοια απόφαση είναι επιβεβλημένη).
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστας Βλάχος πρότεινε στο Σώμα να εγκρίνει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για τα συγκεκριμένα ακίνητα, προκειμένου να χαρακτηριστούν είτε ως υπόγεια πάρκινγκ είτε ως κοινόχρηστοι χώροι. «Αυτή είναι η μόνη πρακτική λύση και μετά ας τρέχουν να βγάλουν άκρη οι νέοι ιδιοκτήτες του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Φωτεινή Κατή (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), η οποία πρότεινε την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης, θυμίζοντας ότι «εξαρχής είχαν απαλλοτριωθεί ως υποστηρικτικοί χώροι για την κατασκευή της Αττικής Οδού». Για τους χώρους στη Νερατζιώτισσα και την Λ. Κηφισιάς, η κ. Κατή πρότεινε να μετατραπούν σε κοινόχρηστους – δημόσιους χώρους στάθμευσης, ενώ για το ακίνητο της Λ. Κύμης σε κοινόχρηστο – δημόσιο χώρο κάλυψης των αναγκών των οχημάτων του Δήμου.
Η συνάδελφός της από την ίδια παράταξη Κατερίνα Ψάλτη, τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι σκόπιμο να προλάβουμε ώστε να μην πραγματοποιηθεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, ακυρώνοντάς τον, αλλιώς δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα από όλες τις υπόλοιπες ενέργειες αποφασίσουμε σήμερα».
Ο επικεφαλής της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Λευτέρης Μαγιάκης, αρχικά μίλησε για «ξεπούλημα του χώρου στη Νερατζιώτισσα με τιμή 1,8 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο από την πραγματική αξία του ακινήτου», υπενθύμισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ «κινείται με διαδικασίες fast track, παρακάμπτοντας τις προβλεπόμενες από τους νόμους διαδικασίες» και πρόσθεσε: «Αν δεν είμαστε παρόντες με δυναμικό τρόπο την Παρασκευή στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ακυρώσουμε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, ό,τι και να κάνουμε εκ των υστέρων δεν θα αποδώσει καρπούς».
Την ίδια άποψη συμμερίστηκε ο εκπρόσωπος των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν αποτρέψουμε τον πλειστηριασμό, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις με όλα τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στο Μαρούσι και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να βγούμε μπροστά, να ενημερώσουμε τον κόσμο και να τον κατεβάσουμε στον δρόμο».
Τέλος, και ο Θανάσης Φωτόπουλος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) συμφώνησε στην δυναμική παρουσία στο ΤΑΙΠΕΔ προς ακύρωση του πλειστηριασμού, αλλά και για την αναστολή οικοδομικών αδειών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η διοίκηση θα πρέπει να ξέρει ότι θα πρέπει να αντισταθεί ακόμη και σε νόμους, δηλαδή να χρειαστεί να παρανομήσει, κάτι με το οποίο εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, τη στιγμή που όντως στην περίπτωση αυτή λειτουργούν διαδικασίες fast track και πρέπει να προλάβουμε τα γεγονότα με δυναμικές ενέργειες».
Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν συνοπτικής εισήγησης του δημάρχου ενέκρινε ομόφωνα:
• Την επίδοση ψηφίσματος στην διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Πέμπτη 6 Μαρτίου, στο οποίο θα αποτυπώνεται η θέση του Δήμου Αμαρουσίου κατά της εκποίησης και της δόμησης των συγκεκριμένων ακινήτων και υπέρ της παραχώρησής τους για να μετατραπούν σε κοινωφελείς – κοινόχρηστους χώρους.
• Την δυναμική παρουσία στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Παρασκευή 7 Μαρτίου, με στόχο την ακύρωση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για τον Χώρο Εγκατάστασης Υποστήριξης (ΧΕΥ) Νερατσιώτισσας.
• Την αναστολή οικοδομικών αδειών και για τα τρία ακίνητα.
• Την μετατροπή του σχεδίου πόλης προκειμένου να λάβουν χρήση κοινόχρηστων – κοινωφελών χώρων.