Οι πρώτες Μαρουσιώτικες αντιδράσεις για την κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος ήρθαν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντα Γαρδέλη και τον επικεφαλής του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστα Βλάχο.
Αμφότεροι εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην κυβερνητική απόφαση, εκτιμώντας αφενός ότι αποτελεί πολιτικό και θεσμικό ατόπημα, ότι προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό μαρασμό στους Δήμους και ζητούν να μην εφαρμοστεί.
Γαρδέλης: «Καταργείται το αυτοδιοίκητο των Δήμων»
Σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντας Γαρδέλης κάνει λόγο για «υφαρπαγή» των ταμειακών διαθεσίμων από τους Δήμους, αναφέροντας τα εξής:
«Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Δήμων με σφραγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου. Η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την υφαρπαγή από τους δήμους των ταμειακών τους πλεονασμάτων ουσιαστικά καταργεί την λειτουργία του πιο άμεσου θεσμού της Δημοκρατίας που δεν είναι άλλος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση, που κατά κύριο λόγο στήριξε την αντιπολιτευτική της κριτική στις συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που περνούσε στην Βουλή η προηγούμενη συγκυβέρνηση να προβαίνει στην ίδια τακτική που μάλιστα την θεωρούσε και σωστά, αντισυνταγματική. Εάν προσέξει κανείς την Π.Ν.Π θα διαπιστώσει ότι έχει μεταξύ των άλλων και αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τις 17/3/2015, προφανώς για να καλύψει το ατόπημα της Περιφερειάρχου Αττικης κ. Δούρου για την μεταφορά χρημάτων από την περιφέρεια στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επιπλέον, αν λάβει κανείς υπόψιν του το γεγονός ότι έχουν περικοπεί οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία και ουσιαστικά οι Δήμοι μέσα από τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες διαχειρίζονται την καθημερινή λειτουργία τους, η απομύζηση των πλεονασμάτων τους από την κυβέρνηση αποτελεί κατά την άποψη μου μια ακόμα έμμεση φορολογία σε βάρος των δημοτών».
Βλάχος: «Καταγγέλλουμε την μονομερή πράξη της κυβέρνησης»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κυβέρνηση, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει το σύνολο της Αυτοδιοίκησης βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών.
Αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική αποδυνάμωση των δήμων που ουσιαστικά είναι αυτοί που βάζουν πλάτη με την κοινωνική πολιτική και τις δράσεις τους προκειμένου να αναχαιτίσουν την ανθρωπιστική κρίση.
Καταγγέλλουμε τις μονομερείς αυτές πράξεις και ζητούμε να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών καθώς ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι ο μόνος που έχει μειώσει δραστικά τις δαπάνες του και ταυτόχρονα έχει πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες ( ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κλπ)να στηρίξει με κάθε τρόπο την ελληνική οικογένεια που δοκιμάζεται από την κρίση».