Με ανακοινώσεις τους, οι συνδυασμοί ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ και ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επιτίθενται εκ νέου στην διοίκηση Πατούλη για την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού.
Στον απόηχο της έντονης και μαραθώνιας συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου, όταν και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η μελέτη βιωσιμότητας του έργου εκσυγχρονισμού και συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού με ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία για τα επόμενα 12 χρόνια, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και ο συνδυασμός που πρόσκειται στο ΚΚΕ δημοσίευσαν τις γραπτές τους θέσεις ως προς την απόφαση, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά της δημοτικής αρχής, την οποία και κατηγορούν για ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και δη με παραχώρηση μέρους των δημοτικών τελών, καταστρατηγώντας την ανταποδοτικότητά τους και υποβαθμίζοντας το εργατικό δυναμικό του Δήμου.
Οι ανακοινώσεις των δύο παρατάξεων παρατίθενται παρακάτω αυτούσιες.
ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
«Προσχήματα για την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού»
«Πίστη στο “δόγμα Φούχτελ” περί ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υπηρεσιών» καταλογίζει η ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ στην διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, σχολιάζοντας την ανάθεση σε ιδιώτη του εκσυχρονισμού και συντήρησης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού για τα επόμενα 12 χρόνια.
Η ανακοίνωση του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας έχει ως εξής:
«Με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29-9-2015 παραχωρείται για 12 χρόνια σε ιδιωτική εταιρία η αναβάθμιση, διαχείριση και συντήρηση όλου του Δημοτικού Οδοφωτισμού της πόλης.
Μια πολύ κρίσιμη κοινωνική υπηρεσία του Δήμου που διαχειρίζεται η Δ/ση Περιβάλλοντος και η Δημοτική Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού και πληρώνεται από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών, επιχειρείται να περάσει στα χέρια εργολάβων.
Όταν σε όλη την Ευρώπη οι Δήμοι ξαναπαίρνουν στα χέρια τους τις Υπηρεσίες που είχαν ιδιωτικοποιήσει την προηγούμενη δεκαετία, η διοίκηση Πατούλη παραμένει πιστή στο δογματικό νεοφιλελευθερισμό της σχολής Φούχτελ.
Απεμπολεί τη συνταγματική της υποχρέωση να υπερασπίσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου και ταυτόχρονα υποβαθμίζει μέχρι ουσιαστικής διάλυσης το τεχνικό δυναμικό του Δήμου. Αδιαφορεί για το εργασιακό μέλλον των δημοτικών υπαλλήλων και υποθάλπει την απασχόληση των 400 ευρώ το μήνα.
Η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού ίδιους πόλης με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους για μείωση δαπανών, καλύτερη ποιότητα φωτισμού και προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη.
Αυτό ίδιους μπορεί να γίνει με χρηματοδότηση του Δήμου και όχι με την εκχώρηση σε ιδιώτες.
Με πρόσχημα ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα για να εκτελέσει ίδιους αναγκαίες επενδύσεις μια κοινωνική ανάγκη γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτών και μάλιστα εκ του ασφαλούς αφού τα έσοδα ίδιους είναι διασφαλισμένα μέσω των ανταποδοτικών τελών.
Το επιχείρημα δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.
Τα τελευταία 8 χρόνια ο Δήμος δεν διέθεσε περίπου 51 εκ.€, που εισέπραξε από ίδιους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών, για τη βελτίωση ίδιους Καθαριότητας και του Ηλεκτροφωτισμού, ίδιους είχε υποχρέωση εκ του Νόμου.
Επί πλέον υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για εκτέλεση τέτοιου είδους έργων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του ΣΕΣ 2014-2020.
Ακόμα και ο δανεισμός μέσω εμπορικών τραπεζών επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο 4357/14. Αναρωτιόμαστε λοιπόν για ίδιους λόγους που η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να αξιοποιήσει αυτές ίδιους ευκαιρίες και προστρέχει στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Φαίνεται πως η ενασχόληση του κ. Δημάρχου στην ΚΕΔΕ, τον ΙΣΑ, τα εσωτερικά του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και τελευταία στην κούρσα διαδοχής ίδιους Ν.Δ. δεν του επιτρέπουν να «βάλει και ίδιους μπελάδες στο κεφάλι του». Ο Δήμος έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει σε διαγωνισμό και ίδιους δημότες σε συνεργασία με ίδιους εργαζόμενους στο Δήμο να μην επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Δήμος να αναβαθμίσει το τεχνολογικό και επιχειρησιακό του επίπεδο και όχι να διαλύει ίδιους δομές του ιδιωτικοποιώντας κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει ίδιους δημότες.
Τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες στο Δήμο πρέπει να γυρίζουν στους ίδιους υπό μορφή ανταποδοτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και όχι να γίνονται κέρδη ιδιωτικών επιχειρήσεων».