Αποκλειστικά υπεύθυνη για την πώληση και τσιμεντοποίηση του ΧΕΥ Νερατζιώτισσας είναι η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου. Η ανακοίνωση απαντά στο υπόμνημα που κατέθεσε στη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.
Αυτή είναι η ανακοίνωση:
«Με αφορμή τα όσα αναφέρουν σε υπόμνημα που κατέθεσαν στη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δημοτικοί σύμβουλοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφορικά με την ανέγερση κτιρίου γραφείων στο ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, αποκλειστικά υπεύθυνη για την πώληση του ΧΕΥ Νερατζιώτισσας σε κατασκευαστική εταιρεία είναι η νέα Διοίκηση που τοποθετήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ από τη σημερινή Κυβέρνηση. Το συμβόλαιο πώλησης του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο διεκδικούσε ο Δήμος Αμαρουσίου από το Κράτος, έχει την υπογραφή της σημερινής Κυβέρνησης , μέσω της νέας Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα του Προέδρου του Α. Πιτσιόρλα. Ο κ. Μαγιάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ για προφανείς κομματικές σκοπιμότητες, δεν αναφέρουν το στοιχείο αυτό στο υπόμνημά τους.
Δεύτερον, η έκδοση οικοδομικής άδειας για κατασκευή κτιρίων γραφείων στο εν λόγω ακίνητο, θα μπορούσε να αποτραπεί αν η σημερινή Κυβέρνηση προχωρούσε έγκαιρα στην ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης 3182/2015, με την οποία καθορίζονταν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης για το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο. Τη συγκεκριμένη απόφαση είχε καταγγείλει με ψήφισμά της η σημερινή Διοίκηση του Δήμου και είχε ζητήσει την άμεση κατάργησή της με επιστολές που είχε αποστείλει. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε ποτέ το αίτημά της από την Κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Υπεύθυνες, λοιπόν, για την παραμονή σε ισχύ της Υπουργικής Απόφασης 3182/2015 είναι οι κυβερνήσεις της χώρας από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά. Ευθύνη φυσικά φέρει και η προσκείμενη στο βασικό κυβερνητικό εταίρο δημοτική παράταξη του κ. Μαγιάκη, η οποία δεν άσκησε καμία πίεση για κατάργηση της Υ.Α. που σήμερα υποκριτικά καταγγέλλει.
Τρίτον, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν έχει αλλάξει θέση όσον αφορά στα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, που βρίσκονται στα όρια του Δήμου. Τα ακίνητα αυτά θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πωληθούν αλλά να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δήμου και να αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης και των κατοίκων. Αυτό είναι το πάγιο αίτημά μας και θα το διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτουμε.
Τέταρτον, η Πολεοδομία Αμαρουσίου σωστά χορήγησε έγκριση δόμησης. Αυτή είναι αρμόδια αφενός γιατί ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι ο ιδιώτης αγοραστής και όχι το Δημόσιο αφετέρου γιατί αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του ΝΟΚ, Ν.4067/12 (ΦΕΚ 79Α/12) άρθρο 10 «κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές».
Πέμπτον, η αποδοχή ή μη της δωρεάς του ιδιώτη επενδυτή πλέον προς τον Δήμο, ύψους 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Σουρή και Β. Σοφίας, δεν έχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη της επένδυσης. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, που δεν έχει αλλάξει με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν μπορεί να σταματήσει την κατασκευή των κτιρίων.
Το πραγματικά διλήμματα λοιπόν στα οποία πρέπει να απαντήσουμε είναι:
- Θα αποδεχθούμε τη δωρεά των 100.000 ευρώ ή θα την αφήσουμε να χαθεί για να ικανοποιηθεί ένας στείρος κι αδιέξοδος ιδεολογικός εγωισμός;
- Θα απαλλάξουμε τους κατοίκους του Αμαρουσίου από ένα οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η επισκευή του διατηρητέου του Δήμου μας, ή θα πετάξουμε στα σκουπίδια τη χορηγία και θα τους φορτώσουμε το κόστος;
- Θα αρνηθούμε μελλοντικά να εισπράξουμε τα ανταποδοτικά τέλη από τη λειτουργία των συγκεκριμένων γραφείων, εάν και όταν αυτά κατασκευαστούν, ύψους πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε ετήσια βάση, για να ικανοποιήσουμε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις κάποιων;