Κόντρα ξέσπασε στο Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ του προέδρου Ν. Γαρδέλη, του δημάρχου Γ. Πατούλη και του δημοτικού συμβούλου των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Τ. Σπυρόπουλου, με επίκεντρο το προσφυγικό.
Για μια ακόμη συνεδρίαση, ο κ. Σπυρόπουλος ζήτησε από το προεδρείο να τεθεί προ ημερησίας διατάξεως και να συζητηθεί το ψήφισμα που έχει καταθέσει εδώ και μήνες, αλλά και γενικότερα το θέμα του προσφυγικού, δίχως, ωστόσο, να εισακουστεί το αίτημά του.
Οι διαμαρτυρίες του εκπροσώπου της δημοτικής κίνησης, αλλά και περίπου 10 μελών της που βρίσκονταν στην αίθουσα ήταν εντονότατες, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του κ. Σπυρόπουλου από την συνεδρίαση, αφού δεν τον ικανοποίησε η δέσμευση του δημάρχου ότι το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη επόμενης συνεδρίασης προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά.
Η συνέχεια δόθηκε υπό την μορφή γραπτής αντιπαράθεσης, καθώς οι δύο πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους ως προς όσα έγιναν στην συνεδρίαση, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα σημεία σύγκλισης απόψεων ως προς το προσφυγικό αυτό καθαυτό.
Ολόκληρες οι ανακοινώσεις παρακάτω:
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
«Αντιδημοκρατική στάση της δημοτικής αρχής»
«Η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ καταγγέλλει την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική άρνηση (για πολλοστή φορά) της Δημοτικής Αρχής να θέσει προς συζήτηση ψήφισμά μας για το προσφυγικό. Το ψήφισμα κατατέθηκε προς συζήτηση για πρώτη φορά στις 19 Απρίλη, πριν δυόμιση σχεδόν μήνες. Από τότε η Δημοτική Αρχή μεταθέτει την συζήτηση από Συμβούλιο σε Συμβούλιο, πότε προφασιζόμενη έλλειψη χρόνου και πότε με απ’ ευθείας αυθαίρετες αρνήσεις.
Καταγγέλλουμε επίσης συγκεκριμένα τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι στην τελευταία συνεδρίαση στις 16 Ιούνη, στο αντίστοιχο αίτημά μας, δεσμεύτηκαν δημοσίως και από μικροφώνου, ότι το θέμα θα συζητηθεί οπωσδήποτε στην επόμενη (σημερινή) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντ’ αυτού ακολούθησε μια ακόμη αυθαίρετη άρνηση.
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που αποφεύγει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσει το θέμα. Ήδη από την πρώτη Διαπαραταξιακή Σύσκεψη στις 8 Μάρτη, είχαμε ζητήσει να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα, και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα (οι κοινωνικές δομές του Δήμου στην εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων, αναζήτηση χώρων στην περιοχή για φιλοξενία προσφύγων κλπ.). Αν και δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος προφορικά, το θέμα δεν ήρθε ποτέ από τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας.
Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, η απαγόρευση σε μια Δημοτική Παράταξη να καταθέσει ψήφισμα ή άλλο θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι φυσικά χωρίς εξήγηση.
Είναι ο μόνος δρόμος για την Δημοτική Αρχή για να κρύψει την πραγματική πρόθεσή της, που δεν είναι άλλη από την πλήρη αδιαφορία στο δράμα χιλιάδων ξεριζωμένων που έχουν φτάσει στην πατρίδα μας. Πως εξηγείται άραγε ότι ο Δήμος μας, ο Δήμος του Προέδρου της ΚΕΔΕ, να μην βρίσκεται μέσα στη λίστα των επιλεγμένων Δήμων για συγκρότηση δομών φιλοξενίας;
Θέλουν να κρύψουν επίσης ότι φοβούνται να κάνουν αυτή την συζήτηση γιατί τα συμπεράσματά της δεν ταιριάζουν με τις πολιτικές επιλογές τους. Ας μας πει λοιπόν καθαρά ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τι φοβούνται και δεν θέλουν να το συζητήσουν.
Φοβούνται να παραδεχτούν ότι υπεύθυνος για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ο Πόλεμος που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.
Φοβούνται να παραδεχτούν ότι ο πόλεμος γεννιέται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης και των «συμμάχων» της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Οι ιδεοληψίες και οι ευρωεμμονές του Δημάρχου στέκονται πάνω από την αλήθεια. Ο Δήμαρχος του «μένουμε Ευρώπη» φοβάται να παραδεχτεί ότι η Ευρώπη που υπερασπίζονταν είναι η Ευρώπη του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, της υποστήριξης των φασιστικών καθεστώτων όπως στην Ουκρανία, της στέρησης των ελευθεριών των πολιτών της με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Δεν θέλει να παραδεχτεί ότι οι «πολιτισμένες» χώρες της Ε.Ε. είναι αυτές που έκλεισαν τα σύνορα και ύψωσαν φράκτες μεταξύ των χωρών, χωρίς να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή, καταπατώντας τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου στα θύματα των πολέμων.
Αυτό όμως που φοβάται να παραδεχτεί ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, οι λαοί της Ευρώπης το καταλαβαίνουν και το καταδικάζουν. Το Brexit της Βρετανικής φτωχολογιάς και οι μεγαλειώδεις αγώνες του λαού της Γαλλίας δείχνουν την καταδίκη των λαών απέναντι σε μια Ευρώπη της φτώχειας, της λιτότητας και του πολέμου. Δείχνουν τα αδιέξοδα αυτού του δρόμου.
Φοβούνται επίσης να παραδεχτούν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι συνένοχη σε αυτό το έγκλημα. Η κυβέρνηση που εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και επικύρωσε τη ρατσιστική συμφωνία της ντροπής στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Συμφωνία που υλοποιεί τη λογική: Ευρώπη Φρούριο-Ελλάδα Φυλακή, θεωρώντας κρατούμενους τους πρόσφυγες και ασφαλή χώρα την Τουρκία, για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Μία συμφωνία τόσο κατάπτυστη, που ακόμα και η UNICEF, η Διεθνής Αμνηστία και ο ΟΗΕ τη χαρακτήρισαν ως «απάνθρωπη»! Η Κυβέρνηση που παραδίδει τον έλεγχο των συνόρων στην Frontex και στα πλοία του ΝΑΤΟ, που ονομάζει κέντρα «φιλοξενίας» τα ντροπιαστικά στρατόπεδα κράτησης, στοιβάζοντας πρόσφυγες με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα.
Ο αντικυβερνητισμός του Δημάρχου εξαντλείται στις «κορώνες» κατά της Περιφέρειας και των άδικων κατανομών των κονδυλίων της. Για τα υπόλοιπα δεν λέει κουβέντα. Εξάλλου ο Δήμος είναι πρωτοπόρος στις ιδιωτικοποιήσεις, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε όποια άλλα αντιλαικά μέτρα προβλέπουν είτε τα «γαλάζια» είτε τα «ροζ» Μνημόνια. Εκεί είναι σαφές ότι συμφωνούν.
Εμείς δεν φοβόμαστε να δούμε την αλήθεια κατάματα, γι’ αυτό στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες και επιδιώκουμε να συμβάλουμε ενεργά στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά, ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία.
Επαναφέρουμε με επιμονή το αίτημά μας:
Το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την δημιουργία ξενώνα προσωρινής διαμονής και ανοικτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Για το σκοπό αυτό να διατεθεί κατάλληλο κτίριο είτε του Δήμου είτε όποιο άλλο κτίριο είναι διαθέσιμο στην περιοχή και προσφέρεται.
Ο δήμος να αναλάβει τη φιλοξενία παρέχοντας όλα τα απαιτούμενα υλικά αγαθά (τροφή, επιπλέον υποδομή που τυχόν χρειαστεί κ.λπ.), φροντίδα υγείας, κοινωνική στήριξη κ.λπ., με χρηματοδότηση από κράτος/περιφέρεια.
Παράλληλα και με τη συνδρομή των αλληλέγγυων κατοίκων της περιοχής, μέσα από τα σωματεία και τις συλλογικότητές της γειτονιάς μας, να συμβάλλουμε τόσο στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσής τους αλλά και στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων/μεταναστών που θα έρθουν στην περιοχή μας.
Ταυτόχρονα ζητάμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια αντί να διαθέτουν κονδύλια για φράκτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και μηχανισμούς καταστολής, αντί να εκχωρούν δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας σε ιδιωτικές εταιρίες και να χρηματοδοτούν τις αμαρτωλές ΜΚΟ, να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για τη δημιουργία μικρών ξενώνων ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων, μεταναστών και αστέγων, μέσα στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης καθώς και δημόσιων δομών πρόνοιας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αυτές.
Καλούμε τις γειτονιές μας και τους συμπολίτες μας να υποδεχτούμε με αλληλεγγύη τους πρόσφυγες και μαζί τους να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή, ίσα δικαιώματα και κοινωνικές παροχές για όλους.
Εχθρός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, είναι ο πόλεμος και η φτώχεια.
Όχι σε μια Ευρώπη-Φρούριο και σε μια Ελλάδα-Φυλακή».
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
«Oι αποφάσεις της ΚΕΔΕ μας εκφράζουν απόλυτα»
«Με αφορμή την ανακοίνωση που εξεδόθη από την δημοτική παράταξη Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, σχετικά με τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ψηφίσματος για το προσφυγικό, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου έχει διατυπώσει πολύ ξεκάθαρη θέση για το προσφυγικό ζήτημα, η οποία ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις και αποφάσεις του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού , της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Οι θέσεις αυτές αποτυπώθηκαν πρόσφατα με ψήφισμα, στις αρχές Ιουνίου, στο Συνέδριο της Σάμου, που διοργανώθηκε για το θέμα αυτό.
Οι συγκεκριμένες θέσεις της ΚΕΔΕ και το ψήφισμα που εξεδόθη μας εκφράζουν απόλυτα και ως εκ τούτου, δεν κρίνουμε σκόπιμο ως δημοκρατικά εκλεγμένη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου , να συζητηθεί εκ νέου το θέμα και μάλιστα, με τον τρόπο που προσπάθησαν κάποιοι να επιβάλλουν τη συζήτηση αυτή.
Ασφαλώς και σεβόμαστε τις απόψεις τους, αλλά θα πρέπει κι αυτοί να σεβαστούν τις απόψεις της πλειοψηφίας. Αυτός ο κανόνας ισχύει στη δημοκρατία. Δεν μπορεί και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εισβάλλει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και να φωνάζει κρατώντας κράνη στα χέρια, για να επιβάλλει τη συζήτηση ενός θέματος.
Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε ότι μπορεί να διαφωνούμε με κάποιες από τις θέσεις κι απόψεις που εκφράζει η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη, αλλά υπάρχουν και πολλά με τα οποία συμφωνούμε.
Συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους ότι για την αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, κύρια αιτία είναι οι πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, που τροφοδοτούνται από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων.
Συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους ότι είναι απαραίτητο να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει ο πόλεμος και να μπορέσουν έτσι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Συμφωνούμε μαζί τους ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να μετατραπεί σε φρούριο – φυλακή, γιατί δεν συνάδει αυτή η κατάσταση ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες, ούτε με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αλλά θα πρέπει επίσης και εκείνοι να συμφωνήσουν ότι δεν μπορούν από τη μια να απαιτούν από την Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και από την άλλη, να λοιδορούν αυτούς που υποστηρίζουν το κοινό ευρωπαϊκό όραμα.
Όσον αφορά τη φιλοξενία των προσφύγων, πιστεύουμε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με βάση έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, που θα διασφαλίζει από τη μια την αξιοπρεπή διαβίωση αυτών των ανθρώπων, κι από την άλλη δεν θα επιτρέπει στους εκφραστές της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να ενισχύουν την επιρροή τους στις τοπικές κοινωνίες, επενδύοντας στην ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες.
Δυστυχώς το σχέδιο αυτό μέχρι σήμερα δεν υπάρχει από την Κυβέρνηση που έχει την ευθύνη. Γι αυτό το βάρος της φιλοξενίας των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων πέφτει δυσανάλογα σε ορισμένους Δήμους, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις συνθήκες φιλοξενίας τους, όσο και για τις καταστάσεις που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες.
Ο Δήμος Αμαρουσίου ποτέ δεν εξέφρασε αντίρρηση να συμμετάσχει ενεργά σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων. Να συμμετάσχουμε ως Δήμος στο βαθμό που μας αναλογεί, στην προσπάθεια ανακούφισης των συνανθρώπων μας. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα κι όχι με άναρχο τρόπο, στο όνομα μιας δήθεν αλληλεγγύης η οποία συχνά κρύβει από πίσω της οικονομικά συμφέροντα, με την εμπλοκή ΜΚΟ που στοχεύουν στα κονδύλια για τους πρόσφυγες. Είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν επιθυμεί την χωρίς σχέδιο δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων στα όρια του Αμαρουσίου».