Στην «σφράγιση» πάρκινγκ στον Άγιο Θωμά, το οποίο λειτουργούσε «χωρίς άδεια» σε δημοτικό χώρο, προβαίνει η Περιφέρεια. Καταγγελίες και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου για την εφαρμογή της σύμβασης.
Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, αναφέρονται τα εξής:
«Στη σφράγιση υπαίθριας έκτασης 3,8 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγίου Θωμά του δήμου Αμαρουσίου, η οποία είχε μετατραπεί και λειτουργούσε ως χώρος στάθμευσης δημόσιας χρήσης με αντίτιμο, χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια λειτουργίας, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών (ΠΕΒΤΑ).
Η έκταση βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημοκρίτου – Διαγόρα – Δωριέων, στο ΟΤ Γ1085 (έναντι ΙΑΣΩ – Avenue) όπου μετά από επιτόπια αυτοψία, στις 08/09/2017, κλιμακίου της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών της ΠΕΒΤΑ διαπιστώθηκε η παράνομη λειτουργία. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως κοινόχρηστος χώρος – πλατεία με δυνατότητα στάθμευσης μόλις σε 390 m2 που δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί.
Με βάση τα ανωτέρω εκδόθηκε, στις 29/09/2017, απόφαση σφράγισης του υπαίθριου χώρου, ο οποίος εκτείνεται σήμερα σε όλο το ΟΤ Γ 1085. Η απόφαση παρελήφθη από την εταιρία εκμετάλλευσης στις 02/10/2017 και θα υλοποιηθεί στις 2/11/2017 δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει διαδικασία προσφυγής επί της απόφασης σφράγισης».
Καταγγελίες στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η υπόθεση έγινε γνωστή κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου την Τρίτη 3 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της «Ημέρας του Δημότη». Ο επιχειρηματίας Γιώργος Σιούτης έλαβε τον λόγο και ενημέρωσε το Σώμα ότι ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται τον χώρο, παραβιάζει την σύμβαση που σύναψε με τον Δήμο Αμαρουσίου, επεκτείνοντας σε καθημερινή βάση την χρήση του πάρκινγκ σε όλη την έκταση των 3,8 στρεμμάτων του δημοτικού χώρου, ενώ η συμφωνία προβλέπει την εκμετάλλευση ως πάρκινγκ μόλις 392 τ.μ. (σ.σ. η λειτουργία του πάρκινγκ ξεκίνησε το καλοκαίρι που μας πέρασε).
Σημειώνεται ότι η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της πρόθεσης του Δήμου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την μελλοντική διαμόρφωση του χώρου που είναι χαρακτηρισμένος ως Κοινόχρηστος (πλατεία), με το κόστος, σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος, να ανέρχεται στα 350.000 ευρώ.
Σύμφωνα, πάντα, με τον Γ. Σιούτη, από την πέραν των 392 τ.μ. εκμετάλλευση του χώρου, ο ιδιώτης θα εισπράττει, βάσει υπολογισμών, 120.000 ευρώ το μήνα για 7 χρόνια βάση της σύμβασης, την στιγμή που η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει ανέρχεται μόλις στα 5.800 ευρώ.
Παράλληλα, ο καταγγέλλων τόνισε ότι «με τον τρόπο που έγινε η σχετική διακήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος, (δεν έκανε αναφορά ούτε στους δρόμους που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο, ούτε ότι έχει να κάνει με πάρκινγκ), ουσιαστικά απέκλεισε πολλούς ενδιαφερομένους, ανάμεσά τους και τον ίδιο, ενώ εξέφρασε την αίσθηση που του προκάλεσε το γεγονός ότι τελικά προσήλθε στον διαγωνισμό μόνον ένας πλειοδότης, εκείνος που τελικά πήρε και την εκμετάλλευση του χώρου.
Απαντώντας στις καταγγελίες, τόσο ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κόκκαλης, όσο εν συνεχεία και ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανεπαρκή στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του Δήμου και ειδικά στην κατάργηση (επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη) της Δημοτικής Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι θα ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προβούν σε τακτικούς ελέγχους στο σημείο.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Βραχνός τόνισε ότι εφόσον διαπιστωθεί παρανομία στον χώρο, θα πρέπει να επιληφθούν οι υπηρεσίες άμεσα.
Τέλος, απαντώντας και σε όσα αναφέρθηκαν για τον πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο Β. Κόκκαλης ανέφερε ότι «η δημοτική αρχή κινείται πάντα με διαφάνεια, η διαδικασία ήταν απολύτως νόμιμη και γι’ αυτό τον λόγο εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.