Στο βιβλίο αναφέρονται όλες οι αποστολές στις οποίες συμμετείχε ο Νίκος Δούσης- Ρασσιάς, στο Κουρδιστάν το 1991, στην Ονδούρα το 1998, την Τουρκία το 1999, στη Σερβία το 2000, στο Ελ Σαλβαντόρ, την Ινδία και το Περού το 2001, στο Αφγανιστάν το 2003, στους σεισμούς του Πακιστάν και στο τσουνάμι στην Ινδονησία το 2005. Εμπεριέχεται, επίσης, πλήθος φωτογραφιών του συγγραφέα, αδιάψευστες μαρτυρίες των σύγχρονων δραμάτων στις περιοχές που επισκέφτηκε.
"Κάλεσμα για αλληλεγγύη"
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην παρουσίαση, με εξέχουσες προσωπικότητες να μιλούν για το βιβλίο αλλά και για τον συγγραφέα. Ο ακαδημαϊκός Γεράσιμος Ρηγάτος παρέφρασε τον τίτλο του βιβλίου, λέγοντας: « Επικίνδυνες διαδρομές οι διαδρομές των ανθρωπιστικών αποστολών. Οι διαδρομές της ψυχής του Νίκου. Θέμα αφύπνισης όλων μας και συνειδητοποίησης. Δεν πρέπει να μειωθεί η συνεισφορά των φωτογραφιών. Είναι εξαιρετικά φιλοτεχνημένες – είναι μια ζωντανή, καθημερινή γλώσσα».
Ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Unicef, Λ. Kανελλόπουλος ανέφερε από την πλευρά του: «Ο Νίκος βίωσε την οδύνη και τον φόβο και τα αντιμετώπισε. Το βιβλίο είναι μία κατάθεση ψυχής, αλλά και ένα κάλεσμα για συλλογική ευθύνη και αλληλεγγύη. Ποτέ άλλοτε πριν την εποχή μας οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες δεν οξύνθηκαν τόσο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να αποδεχτούμε ένα καθολικό σχέδιο δράσης- όπως έκανε ο Νίκος. Αλλά και εδώ στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι δίπλα μας. Σκεφτείτε τα παιδιά των φαναριών. Σκεφτείτε τα θύματα του trafficking. Το βιβλίο του Νίκου είναι ένα εφόδιο σε αυτόν τον αγώνα».
Ανδρέας Λοβέρδος: "Μας θέτει προ των ευθυνών μας"
Επόμενος ομιλητής ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, που χαρακτήρισε τον Νίκο Δούση- Ρασσιά «άνθρωπο που έχει ταχθεί στο πλευρό των αναξιοπαθούντων», προσθέτοντας ότι «αξίζει να αγκαλιάζει κανείς τέτοιους ανθρώπους που μας φέρνουν προ των ευθυνών μας». Είπε ακόμη για τη θέση της Ελλάδας όσον αφορά τις ανθρωπιστικές αποστολές: «Είναι καλύτερο να δίνεις για πρόληψη παρά για καταστολή. Πρέπει να ανοίξει μια πολιτική κουβέντα για το ζήτημα».
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου, ευχαριστώντας τον συγγραφέα για τα μαθήματα αλτρουισμού στην ελληνική κοινωνία, ενώ ο παλιός δάσκαλος του Νίκου Δούση- Ρασσιά κ. Σαχίνης τόνισε από την πλευρά του: «Υπήρξε άριστος σαν μαθητής, έγινε άριστος άνθρωπος».
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο συγγραφέας: «Ζητώ, όπως και στο βιβλίο μου, συγνώμη για όλα τα παιδιά που δεν κατάφερα να βοηθήσω- είναι αγκάθι στην καρδιά. Το βιβλίο δεν έχει τίποτα το λογοτεχνικό, είναι ένα ντοκουμέντο, μία μαρτυρία. Υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά πρέπει να δράσουμε, όλοι μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται για όλα τα παιδάκια».
Η εκδήλωσε έκλεισε στο μπουφέ, με λίγο κρασί και αρκετή συζήτηση.
Βοήθεια στα ορφανά του Λιβάνου
Στο παρουσιαζόμενο βιβλίο δεν περιλαμβάνεται η τελευταία αποστολή του συγγραφέα στον Λίβανο τον φετινό Νοέμβριο (παρουσιάστηκε στην «Α» στις 27/11). Ο κ. Δούσης-Ρασσιάς βρέθηκε, με τον Δημήτρη Μογνιέ, στον δοκιμαζόμενο τόπο για να διερευνήσουν, για λογαριασμό του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης, τους τρόπους βοήθειας προς τα ορφανά του πολέμου του καλοκαιριού. Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία χάρη και στη συνεργασία με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών του Λιβάνου και του Libanism Wealth of the Handicapt.
Όποιος θέλει να βοηθήσει τα ορφανά του συγκεκριμένου πολέμου, μπορεί να καταθέσει χρήματα στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 159/ 480203-99.
Τάνια Κατσάνη