Η Βορέειος Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της διοίκησης Πατούλη. Στεγάζεται, πλέον, στο πλήρως ανακαινισμένο Μαραγκοπούλειο οίκημα και η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο πολιτισμού για όλες τις ηλικίες και κυρίως για την νεολαία..
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνομίλησε με την πρόεδρο της Βορέειου και δημοτική σύμβουλο Γλυκερία Μοστρού, προκειμένου να πληροφορηθεί τους στόχους και τα σχέδια για το μέλλον, αλλά και το όραμά της σχετικά με τα νέα καθήκοντα που ανέλαβε, ενώ έγινε κι ένας μίνι απολογισμός των πεπραγμένων της θητείας της ως προέδρου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και κατόπιν του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού.
Κυρία Μοστρού το 2009 σας βρίσκει πρόεδρο της Βορέειου Βιβλιοθήκης, στην οποία έχει αποδώσει μεγάλη έμφαση ο δήμαρχος με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του. Με τι όραμα ξεκινάτε τη θητεία σας;
Κατ’ αρχάς θεωρώ ότι η λειτουργία της Βορέειου Βιβλιοθήκης στο νέο ανακαινισμένο Μαραγκοπούλειο συνιστά ένα πολύ σημαντικό έργο για το Μαρούσι και είναι τιμή μου να είμαι πρόεδρός της στο νέο αυτό ξεκίνημα. Πρωταρχικός μας στόχος είναι ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης με ακόμα περισσότερα βιβλία, ώστε να εξυπηρετείται όλο το αναγνωστικό κοινό και να καλύπτονται όσοι περισσότεροι τομείς και πεδία. Έπειτα, θέλουμε να κάνουμε τη Βιβλιοθήκη πιο ζωντανή. Να είναι ένας χώρος, στον οποίο θα συναντώνται νέοι άνθρωποι -και όχι μόνο- με σκοπό να μελετήσουν ή να συζητήσουν πάνω σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Ο δήμαρχος, άλλωστε, έχει δηλώσει ότι θέλει τη Βιβλιοθήκη πολιτιστικό σημείο αναφοράς όχι μόνο για το Μαρούσι, αλλά για όλη την Ελλάδα.
Πόσα βιβλία περιλαμβάνει η Βιβλιοθήκη;
Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 18.000 τόμους, όπου τους πρώτους εξ αυτών δώρισε ο Θεόφιλος Βορέας, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Έπειτα η συλλογή συμπληρώθηκε από δωρεές πολιτών και ευελπιστούμε σε ακόμα περισσότερες στο μέλλον. Είναι πολύ συγκινητικό ότι συναντώ ανθρώπους στον δρόμο, που μου λένε ότι θέλουν να ενισχύσουν την Βιβλιοθήκη με δικά τους βιβλία. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά, χρειάζεται αξιολόγηση των βιβλίων (θεματολογία, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται κ.λπ.), αλλά το γεγονός είναι ενδεικτικό της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος του κοινού, κάτι πολύ θετικό. Παράλληλα, θα υπάρξουν οι σχετικές επαφές με τους εκδοτικούς οίκους που θα μας παρέχουν με βιβλία ποικίλης θεματολογίας. Στόχος μας είναι να καλύψουμε τα περισσότερα πεδία ενδιαφέροντος και για όλες τις ηλικίες. Θέλουμε να έρχονται οι μητέρες με τα παιδάκια τους στη Βιβλιοθήκη. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση των νέων με το βιβλίο.
Υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια;
Η Βορέειος διαθέτει μια βιβλιοθηκονόμο και τρεις ακόμη υπαλλήλους που ειδικεύονται στη λειτουργία και υποστήριξη μιας τέτοιας Βιβλιοθήκης. Από εκεί κι έπειτα, ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχουμε, θα δούμε αν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες, καθώς ο δήμαρχος μας έχει υποσχεθεί αμέριστη βοήθεια σε ό,τι χρειαστούμε.
Και δανειστική
Υπάρχει στα σχέδιά σας η προοπτική να λειτουργήσει, αν όχι όλη, τουλάχιστον ένα τμήμα της ως δανειστική;
Ναι, είναι μέσα στα σχέδιά μας και ήδη οργανώνουμε τον τρόπο. Προς το παρόν περιμένουμε να καταχωρηθούν κάποιοι κωδικοί στον προϋπολογισμό, να διευθετηθούν κάποια διαδικαστικά θέματα και ελπίζουμε μέσα σε τρεις εβδομάδες να είμαστε σε θέση να έχουμε στη διάθεσή μας τις ειδικές κάρτες που χρειάζονται για να λειτουργήσει το σύστημα δανεισμού. Πρέπει, βέβαια, πρώτα να υπάρξει και η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και η έγκριση από την Περιφέρεια.
Παλαιότερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη αριθμούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 4.000 μέλη – φίλους. Θα υπάρξει προσπάθεια από μέρους σας να τους ξαναφέρετε κοντά στην Βορέειο Βιβλιοθήκη;
Προτεραιότητά μας αποτελεί, ούτως ή άλλως, η προσέλκυση των Μαρουσιωτών αλλά και των κατοίκων και των άλλων γειτονικών περιοχών στη Βιβλιοθήκη. Αποτελεί στοίχημα για μας να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον όλων αυτών των παλιών μελών και, φυσικά, να προσελκύσουμε και καινούριους. Θα κάνουμε επαφές με τα σχολεία και ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί. Γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει περισσότερο ελκυστικός και ζωντανός αυτός ο χώρος. Μελλοντικά οραματιζόμαστε να αποτελεί πνευματικό κέντρο για διαλέξεις και ομιλίες, ενώ μην ξεχνάμε ότι και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων έχει τον δικό του χώρο για να πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις του, δίνοντας ήδη νεανικό στίγμα στη Βορέειο Βιβλιοθήκη.
Στις μέρες μας οι δυνατότητες της τεχνολογίας βρίσκουν εφαρμογή και στις βιβλιοθήκες. Πώς σκοπεύει η Βορέειος να τις εκμεταλλευτεί;
Ήδη έχουμε εγκαταστήσει οκτώ υπολογιστές, οι οποίοι θα βοηθούν τους επισκέπτες στην αναζήτηση των βιβλίων που τους ενδιαφέρουν, καθώς προχωρά και η ψηφιοποίηση των δεδομένων της βιβλιοθήκης, αλλά και τους οποίους θέλουμε να συνδέσουμε με το internet, προκειμένου να το χρησιμοποιούν όσοι έρχονται. Ακόμα, πολύ σύντομα θα εγκατασταθεί ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, ενώ στο μέλλον θέλουμε να υποστηρίξουμε το υλικό της βιβλιοθήκης μας με οπτικοακουστικά μέσα (DVD, CD κ.λπ.).
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Κάνοντας μια αναδρομή, τι σας άφησε η θητεία σας στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας;
Το πρώτο πράγμα που ανέλαβα να κάνω ήταν η μεταφορά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο νέο κτήριο, όπου στεγάζεται σήμερα. Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου το 95% της ελληνικής πανίδας. Τα περισσότερα αγοράστηκαν από έναν Μαρουσιώτη συλλέκτη, δικηγόρο στο επάγγελμα, τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα. Η συλλογή τότε αγοράστηκε για 50.000.000 δρχ., αν και κόστιζε πολύ περισσότερο. Θεωρώ ότι η μετακόμιση σε ένα σύγχρονο κτήριο που μπορεί να αναδείξει πολύ καλύτερα τα σημαντικά αυτά εκθέματα ήταν πολύ σπουδαία υπόθεση και χαίρομαι ιδιαίτερα που το καταφέραμε.
Πόσα είδη ζώων βρίσκονται στις προθήκες του Μουσείου;
Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 1.000 ζώα και πτηνά, καθώς και 5.500 πεταλούδες και κολεόπτερα. Τα τελευταία είναι δωρεά από δύο ξένους συλλέκτες, αλλά ακόμα δεν εκτίθενται λόγω του ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες-ειδικές συνθήκες γιατί είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Φυσικά στο Μουσείο εκτίθεται μόνο ένα ζώο από κάθε είδος, τα ζευγάρια τους φυλάσσονται σε ντουλάπες, γι’ αυτό και ήταν εξαιρετικά δύσκολη η μεταφορά και η ταξινόμηση των εκθεμάτων.