Η ώρα της αλήθειας σήμανε για τον νέο δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη και τους συνεργάτες του. Στο γραφείο του βρίσκονται ανοικτοί αρκετοί φάκελοι με… καυτό περιεχόμενο, που αφορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Ο νέος δήμαρχος υποσχέθηκε προεκλογικά ότι έχει τις λύσεις στα εν λόγω ζητήματα και, επίσης, ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουσθεί με παρωχημένες νοοτροπίες και συμφέροντα που καταδίκασαν το Μαρούσι σε μαρασμό, κατά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, καλείται να αποδείξει ότι το εννοούσε…
Στο προεκλογικό του πρόγραμμα είχε καλύψει μια ευρεία γκάμα θεμάτων και προβλημάτων, στα οποία πρότεινε χειρισμούς και λύσεις. Ο μαρουσιώτικος λαός το ενέκρινε διά της ψήφου του και αναμένει την εφαρμογή του. Ωστόσο, η πραγματικότητα ίσως αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη και προκλητική για τον νέο δήμαρχο Γιώργο Πατούλη και τον συνδυασμό του. Άλλωστε, τα προγράμματα μοιάζουν περισσότερο με «ασκήσεις επί χάρτου». Η καθημερινότητα αποδεικνύεται, συνήθως, πολύ πιο στυγνή και απαιτεί ευελιξία και δυναμικές αποφάσεις.
Στην περίπτωση του Αμαρουσίου αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο: Η πόλη υποφέρει από πολλές ανοιχτές πληγές, οι οποίες χρειάζονται άμεση επούλωση, διαφορετικά θα προκαλέσουν «ανήκεστο βλάβη» στην πορεία της τα επόμενα χρόνια. Ο γιατρός Γιώργος Πατούλης γνωρίζει καλά από πρώτες βοήθειες. Μόνο που το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να τις παράσχει σε πολλά διαφορετικά μέτωπα και με άμεσα αποτελέσματα, δίνοντας το στίγμα στην τοπική κοινωνία ότι είναι εδώ για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες γι’ αλλαγές και νέο πνεύμα στη διοίκηση του Δήμου, μακριά από τις σκιές, τις κραυγές και τους ψιθύρους των τελευταίων χρόνων.
Kυκλοφοριακό – Στάθμευση
Ο μόνιμος και καθημερινός βραχνάς των οδηγών. Το Μαρούσι, ειδικά στο κέντρο του, αλλά και στις γύρω περιοχές, δεν διαφέρει πια σε τίποτα από το κέντρο των Αθηνών. Με μια είσοδο και έξοδο από και προς τη Λ. Κηφισίας, με τους στενούς δρόμους να γίνονται ακόμη πιο δυσχερείς λόγω των διαβόητων κυβόλιθων, με περιοχές όπως το Ψαλίδι και ο Παράδεισος να έχουν μετατραπεί σε… κόλαση εξαιτίας των νεότευκτων εμπορικών κέντρων και, φυσικά, με την έλλειψη ικανών χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, η καθημερινότητα των οδηγών, αλλά και των κατοίκων, βαδίζει συνεχώς προς το χειρότερο. Ιδιαιτέρως οι έμποροι δεν έχουν σταματήσει να φωνάζουν για την έλλειψη πάρκινγκ στο κέντρο και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Ο χώρος του γυμναστηρίου «Σπύρος Λούης», το οικόπεδο Παναγόπουλου, ο χώρος πίσω από το Παλαιό Δημαρχείο (για τον οποίο ο Δήμος ερίζει νομικά με το ΙΓΕ) είναι κάποιες από τις λύσεις που κατά καιρούς έχουν προταθεί, δίχως, όμως, να γίνεται κάτι ουσιαστικό όλα αυτά τα χρόνια. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του Γιώργου Πατούλη είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης στο κέντρο.
Οικονομικά του Δήμου
Εδώ δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Και μόνο η δημόσια διαπίστωση του κ. Γ. Πατούλη ότι τα χρέη του Δήμου ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ «κι αυτά με μια πρώτη διαπίστωση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αρκεί για να καταδείξει τον Γολγοθά που καλείται να ανέβει η νέα διοίκηση στην προσπάθειά της να νοικοκυρέψει κάπως την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο νέος δήμαρχος δεν αρκείται απλώς σε διαπιστώσεις για υπέρογκα χρέη και άδεια ταμεία, αλλά… τραβάει τα μαλλιά του με όσα βλέπουν τα μάτια του. Μένει να διαπιστωθεί έως πού είναι διατεθειμένος να φτάσει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών, μιας και ο ίδιος έχει κάνει λόγο για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία που άπτονται του ποινικού δικαίου. Αν και το πιο ουσιώδες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, πάνω απ’ όλα, η ορθολογικότερη και πιο διαφανής διαχείριση των χρημάτων ενός, κατά κοινή ομολογία, πλούσιου Δήμου. Όπως και οι τρόποι μπαλώματος της «τρύπας», για τους οποίους όλοι ελπίζουν να μην επιβαρύνουν κι άλλο την τσέπη των Μαρουσιωτών (π.χ. δημοτικά τέλη).
Περιουσία του Δήμου
Τα οικονομικά του Δήμου βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση με την κινητή και ακίνητη περιουσία του. Η διαχείρισή της, διά μέσου της εταιρείας ΑΘΜΟΝΟΝ, έχει ξεσηκώσει κατά καιρούς θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόσφατη αναλυτική έκθεση του προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Βλάχου για τα πεπραγμένα και την κατάστασή της, (την οποία μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερώς στο φύλλο 1908 4/12/06 της «Α»), προκαλεί σοβαρότατα ερωτηματικά για την ορθή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Με ακυρώσεις αγοραπωλησιών από την Περιφέρεια, με προσημειώσεις ακινήτων για σύναψη δανείων των οποίων η αποπληρωμή βρίσκεται στον «αέρα» και επιχειρηματικά σχέδια που έμειναν στα χαρτιά, η νέα διοίκηση καλείται να βγάλει άκρη μέσα από το χάος που επικρατεί. Έργο με υψηλότατο συντελεστή δυσκολίας, αλλά και με τεράστιες προοπτικές και δυνατότητες αξιοποίησης.
Έργα στις γειτονιές
Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο μπορεί κανείς να υποστηρίξει με άνεση ότι η απερχόμενη διοίκηση απέτυχε παταγωδώς, αυτός δεν είναι άλλος από τα έργα υποδομής στις παραμελημένες γειτονιές του Αμαρουσίου. Το λεγόμενο «Μαρούσι των δύο ταχυτήτων» έβαλε την… όπισθεν τα τελευταία χρόνια, με θύματα τους δημότες που αναγκάζονται να ζουν δίχως αποχέτευση, να πνίγονται στα λασπόνερα, να πλημμυρίζουν στις μπόρες, να κινούνται σε τριτοκοσμικούς δρόμους με ανύπαρκτα πεζοδρόμια… Περιοχές που δεν θυμίζουν σε τίποτα τη «χλιδάτη» Λ. Κηφισιάς ή ακόμη και το εμπορικό κέντρο της πόλης. Οι συνεχείς περιοδείες, προεκλογικά και μετεκλογικά, του νέου δημάρχου στην περιφέρεια του Αμαρουσίου συνιστούν ένδειξη ζεστού ενδιαφέροντος. Φυσικά, από τις ενδείξεις μέχρι τις… αποδείξεις δεν χρειάζεται απλώς καλή θέληση, αλλά και πράξεις. Η υπομονή του κόσμου εξαντλήθηκε με τις φρούδες υποσχέσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής και, επομένως, η ελπίδα, η προσμονή και οι απαιτήσεις τους από τη νέα διοίκηση πολλαπλασιάζονται…
Ελεύθεροι χώροι – Πράσινο – Συγγρού
«Χορτασμένοι οικολογίζοντες». Με αυτό τον χαρακτηρισμό ο πρώην δήμαρχος Π. Τζανίκος συνήθιζε να «κόβει μαχαίρι» κάθε συζήτηση με όσους υποστήριζαν ότι με την πολιτική του τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μείωσε δραματικά το πράσινο στο Μαρούσι. «Χορτασμένοι» ή μη, οι «οικολογίζοντες» οπωσδήποτε είχαν μεγάλο μέρος του δίκιου με το μέρος τους. Δύσκολα θα βρεθεί Μαρουσιώτης που δεν θα παραδεχθεί ότι το πράσινο στην πόλη της προστάτιδάς του «Αμαρυσίας Αρτέμιδος» έχει υποχωρήσει υπό το βάρος των τεράστιων κτηρίων από τσιμέντο και γυαλί που έχουν πλημμυρίσει το άλλοτε προάστιο των Αθηνών. Η ίδια άποψη επικρατεί και ως προς την αντιμετώπιση των «ελεύθερων», «κοινόχρηστων», «φυσικού κάλλους», «ιστορικών», «δασικών» χώρων. Υποθέσεις όπως ο Αγ. Γεώργιος Χωματιανών, το άλσος Μιμηκόπουλου, ο «Ταχυδρόμος», το κτήμα Δηλαβέρη, το ρέμα Σαπφούς είναι μερικές από τις κραυγαλέες περιπτώσεις αδράνειας ή κακών αντανακλαστικών ή ακόμη και υπονόμευσης (βλ. περίπτωση Αγ. Γεωργίου) από πλευράς του Δήμου. Και, φυσικά, μην ξεχνάμε και την τεράστια οικολογική κληρονομιά που ακούει στο όνομα «Δάσος Συγγρού». Όλοι αναμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον τη γραμμή που θα ακολουθήσει η διοίκηση Πατούλη, αγγίζοντας την πιο ευαίσθητη χορδή των Μαρουσιωτών…
Χρήσεις γης – Δόμηση
Mέγα ζήτημα για το Μαρούσι συνιστούν οι χρήσεις γης. Η μάχη της αμιγούς με τη γενική κατοικία δίνει και παίρνει τον τελευταίο καιρό, με αντιπροσωπευτικότερα παραδείγματα την περιοχή του Παραδείσου κατά μήκος της Λ. Κηφισιάς, την πρώην κλινική Βλαστού και την υπόθεση του «The Mall». Την ίδια στιγμή, το φλέγον ζήτημα των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) έχει προς το παρόν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, αλλά μάλλον θα αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα προκύψουν εντός της τετραετίας, για τη νέα δημοτική αρχή. Και μέσα σε όλα ήρθε και η μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ, σύμφωνα με την οποία το Μαρούσι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, ανάμεσα στις περιοχές με τη μεγαλύτερη δόμηση τα τελευταία χρόνια. Είτε πρόκειται για αμιγή κατοικία είτε για γενική (με τα πολυτελή γραφεία και τα κτήρια με μπετόν και γυαλί), το σίγουρο είναι ότι θα απασχολήσει έντονα τη νέα διοίκηση και το Μαρουσιώτικο Σχέδιο Πόλης.
Εμπορικό κέντρο
Η «επίθεση» των τεράστιων εμπορικών κέντρων στο Μαρούσι την τελευταία τριετία αποτέλεσε τη χαριστική βολή στη μαρουσιώτικη αγορά. Η κάμψη της, βέβαια, είχε ξεκινήσει λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε ένα τεράστιο εργοτάξιο. Από τη μια λόγω του ξηλώματος των δρόμων και της τοποθέτησης των θρυλικών πλέον, κυβόλιθων, κι από την άλλη από το κλείσιμο και την ανακατασκευή του σταθμού των ΗΣΑΠ. Ωστόσο, η έλευση του «The Mall», του «Mediamarkt», η μελλοντική λειτουργία του «The Mall 2» στο IBC και το εμπορικό κέντρο «Avenue» που θα λειτουργεί στη Sanyo από τον Μάρτιο έχει φέρει σε δυσχερέστατη θέση την παραδοσιακή αγορά του Αμαρουσίου. Και τα Χριστούγεννα που πέρασαν αποτέλεσαν την επιβεβαίωση της πτώσης της αγοραστικής κίνησης περίτρανα. Οι έμποροι είναι σαφείς προς τη νέα διοίκηση: «Τονώστε άμεσα την αγορά μας, βελτιώστε την πρόσβαση, διαφημίστε μας, αντισταθείτε στην έλευση κι άλλων μεγαθηρίων στην πόλη». Ο κ. Γ. Πατούλης δείχνει να έχει τείνει ευήκοον ους σε αυτά τα αιτήματα. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, «κι εγώ στο κέντρο του Αμαρουσίου εργάζομαι και ξέρω». Κι εδώ οι απαιτήσεις είναι μεγάλες…
Διαφημιστικές πινακίδες
Ο θάνατος του νεαρού Γιάννη Σταυρουλάκη πριν από 1 χρόνο, με το αυτοκίνητό του να προσκρούει σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα επί της Λ. Κηφισιάς, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και προκάλεσε τεράστιες συζητήσεις και επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο για το μεγάλο αυτό ζήτημα. Τα λόγια είναι πάντα παχιά, αποφάσεις λαμβάνονται για το θεαθήναι, αλλά οι διαφημιστικές πινακίδες εξακολουθούν να δεσπόζουν, παράνομα τοποθετημένες, τις περισσότερες φορές. Αίσθηση προκάλεσαν δε και οι υπόνοιες περί «νονών της νύχτας» που απειλούν με πιστόλια όσους τολμούν να αγγίζουν το θέμα. Ωστόσο, κι εδώ ο κ. Γιώργος Πατούλης έχει πολλάκις αναφερθεί στο ζήτημα, υποσχόμενος ότι θα καταπολεμήσει δυναμικά το φαινόμενο. Πρόσφατη, άλλωστε, είναι και η ανακοίνωση – επίθεση κατά του συνυποψήφιού του κ. Πάνου Αλεξανδρή, στην οποία μεγάλο μέρος καταλαμβάνει η αναφορά στις ευθύνες που καταλογίζονται σε μέλη του συνδυασμού του για την αδράνειά τους πάνω στο θέμα. Όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων, όλα γίνονται αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση.
Αθλητισμός
Η μαύρη κηλίδα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Αμαρουσίου! Ένας από τους πλουσιότερους Δήμους της χώρας και ο μεγαλύτερος των Βορείων Προαστίων εξακολουθεί να μην έχει γήπεδο ποδοσφαίρου. Το προηγούμενο του Αγ. Θωμά εξαφανίστηκε εν μία νυκτί, θυσία στον βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ίδια στιγμή, προκειμένου να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της στάθμευσης των Ι.Χ. στο κέντρο, κινδυνεύει να γκρεμιστεί το κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ. Μέριμνα για τη στέγαση των Συλλόγων που δραστηριοποιούνται εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορατό ορίζοντα. Ευτυχώς που υπάρχει και η ΚΑΕ Μαρούσι για να βγάζει την πόλη ασπροπρόσωπη. Αλλά κι αυτή αναγκάζεται να αγωνίζεται στο αντιαισθητικό και αντιλειτουργικό κλειστό του Αγ. Θωμά, το οποίο έχει αποκηρύξει και ο ίδιος ο κ. Π. Τζανίκος! Έλλειψη αθλητικών χώρων παρατηρείται γενικά στην πόλη, ενώ ακόμη και τα ελάχιστα γηπεδάκια μπάσκετ που υπάρχουν, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με επικίνδυνο δάπεδο ή σπασμένες μπασκέτες. Όσο για προγράμματα μαζικού αθλητισμού ή αθλητικά γεγονότα, καλύτερα να μη γίνεται λόγος. Όαση αποτελεί, φυσικά, το Αθλητικό Κέντρο του Αμαρουσίου, αλλά στις γειτονιές δεν κουνιέται φύλλο…
Εργαζόμενοι στον Δήμο
Ίσως το πιο λεπτό ζήτημα που θα πρέπει να επιλύσει άμεσα η νέα δημοτική αρχή. Η κληρονομιά που αφήνει στη Βασ. Σοφίας η προηγούμενη διοίκηση είναι πραγματικά βαριά. Το καθεστώς του Οργανισμού Εργασίας μπαίνει για τα καλά στο μικροσκόπιο, ενώ νωπές είναι ακόμη οι προσπάθειες του κ. Π. Τζανίκου να μονιμοποιήσει όλους εκείνους, που αθρόα προσελήφθησαν εντός του προεκλογικού 2006. Ο κ. Γ. Πατούλης δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει το θέμα να περάσει αβρόχοις ποσί ή να διαιωνίζεται, αφήνοντας τους εργαζόμενους μέσα στην αγωνία. Για όσους είχαν συμβάσεις που υπογράφτηκαν έως το τέλος του 2005 υπάρχει σύμπλευση πρώην και επόμενων για την τακτοποίησή τους. Για εκείνους που προσελήφθησαν την χρονιά που πέρασε, θα πρέπει να περιμένουμε την τελική θέση της νέας δημοτικής αρχής, η οποία, όπως είναι κατανοητό, θα πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, ανάμεσα στην εφαρμογή των νόμων και την κοινωνική ευαισθησία…