Οι ζυμώσεις σε κοινωνικό και συλλογικό επίπεδο για το θέμα των χρήσεων γης στο Μαρούσι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ενόψει του ∆ημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 9 ∆εκεμβρίου, το οποίο τελικά και αναβλήθηκε λόγω της κηδείας του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου και των ταραχών στο κέντρο της Αθήνας, εκπρόσωποι συλλόγων και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν σε γνωστό μπαρ – ρεστοράν της πόλης για να συζητήσουν τη στάση τους απέναντι στις προτάσεις της δημοτικής αρχής. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας κ.κ. Ηλίας Γιαννακάκος Κώστας Βλάχος και Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαρούσι και Πόλη και Γειτονιά» Στάθης Ραγκούσης, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κόντρα στον Καιρό» Λευτέρης Μαγιάκης και το μέλος Πέτρος Κούκουζας, ενώ από τον συνδυασμό «Για ένα νέο Μαρούσι» οι κ.κ. ∆ορύλαος Κλαπάκης και Τάκης Θεοδωρόπουλος.
Μετά τη συνάντηση, κι ενώ προγραμματιζόταν δυναμική παρουσία στο δημαρχείο που ματαιώθηκε μετά την αναβολή της συνεδρίασης, εκδόθηκε διεξοδική ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχος Γ. Πατούλη και τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Μ. Μαραγκάκη, που περιέχει την πολιτική θέση σχετικά με τις χρήσεις γης των συλλόγων που την υπογράφουν. Στο τέλος της, καλούν τη δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους συλλόγους και φορείς, χαρακτηρίζοντας την έως τώρα διαδικασία ως «προσχηματική».
Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από τους συλλόγους Παραδείσου, Πολυδρόσου, Φίλοι ∆άσους Συγγρού, Παρέμβαση Πολιτών αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«∆υστυχώς, ο διάλογος με τους συλλόγους για το θέμα των χρήσεων γης αποδείχτηκε ότι ήταν εντελώς προσχηματικός και επιδεικνύεται με ιδιαίτερη σπουδή στην ψήφιση της αναθεώρησης χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις των συλλόγων. Το κείμενο αυτό αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια για έναν ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσει στις βέλτιστες αποφάσεις.
Όπως είναι γνωστό, η ποιότητα ζωής έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια τις δυσμενείς επιπτώσεις βαριών υπερτοπικών χρήσεων. Αυτή είναι επί λέξει και η διαπίστωση του μελετητή σας, στο κείμενο που μας δώσατε ως απάντηση στις προτάσεις των φορέων.
Οι χρήσεις αυτές είναι διεσπαρμένες σε ολόκληρη την πόλη. Εσείς οι ίδιοι επισημαίνετε ότι σήμερα εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις και του ΓΠΣ του 1991, που ήθελε το υπερτοπικό κέντρο παρά την Αττική Οδό και αυτές της τροποποίησης του 1997 που θέλει υπερτοπικές χρήσεις περί την Κηφισίας! Αν προσθέσουμε τις οδούς που ανήκουν στο Βασικό Οδικό ∆ίκτυο (ΒΟ∆) με χρήση Γενικής Κατοικίας και τα λεγόμενα Τοπικά Κέντρα των γειτονιών, τότε έχουμε την εικόνα ενός πολύποδα βαρέων χρήσεων που απειλεί να καταπιεί τις περιοχές κατοικίας.
Επιπλέον, καταχρηστικά, μέχρι σήμερα, όπου ισχύει η χρήση της Γενικής Κατοικίας και όπου υπάρχουν Τοπικά Κέντρα γειτονιών, εγκαθίσταται οι χρήσεις Πολεοδομικού Κέντρου υπερτοπικού χαρακτήρα, με την ανοχή και υπόθαλψη της δημοτικής αρχής.
Έρχεστε, κατόπιν τούτων, με τον προσχηματικό ισχυρισμό ότι θέλετε να προβείτε σε ρυθμίσεις και καταθέτετε μια εντελώς αποσπασματική, ατεκμηρίωτη και επομένως ανεπαρκή και αντεπιστημονική μελέτη. Παραθέτετε φύρδην-μείγδην διατάγματα ένταξης γειτονιών στο Σχέδιο Πόλης, διατάγματα Γενικών Πολεοδομικών έως και την άποψη της Γεράρδη για τον ∆ήμο Αμαρουσίου ως δήθεν σχεδιαζόμενο «κέντρο με υπερτοπικές δραστηριότητες μητροπολιτικής ακτινοβολίας», άποψη που προέρχεται από ένα απλό ερευνητικό πρόγραμμα και επ’ουδενί δεν αποτελεί θεσμοποιημένο σχεδιασμό της πόλης.
Ισχυρίζεστε ότι η επικαιροποίηση που επιχειρείτε θα γίνει με περιορισμούς που «θα εξασφαλίσουν την ευημερία των υφισταμένων χρήσεων κατοικίας» (sic) -ευημερούν οι χρήσεις;;;- ενώ προφανώς σκοπεύει αφενός να νομιμοποιήσει τις παρανόμως υφιστάμενες χρήσεις και από την άλλη πλευρά να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εγκατάσταση επιβαρυντικών χρήσεων.
Τέλος, επικαλείστε την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας για να δικαιολογήσετε πρόσθετα εμπορικά-γραφειακά κτήρια, παραβλέποντας ότι η δήθεν οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ούτε είναι το ζητούμενο από τους κατοίκους και προφανώς ούτε αποτελεί επιστημονικό και, πολύ περισσότερο, πολεοδομικό κριτήριο. Σημειώνουμε, επίσης, την χρησιμοποίηση του μελετητικού γραφείου που συνήργησε επί 15ετία στην μετάλλαξη της πόλης, το ίδιο γραφείο που μεθόδευσε τον συντελεστή 2 με τον οποίο κτίστηκε το Mall. Είναι το ίδιο γραφείο στο οποίο ανατέθηκε, ως βραβείο ίσως, και η σχεδίαση του αυθαίρετου αυτού τερατουργήματος.
Όμως, αυτά που πρέπει να ληφθούν υπόψη, είναι τα ακόλουθα:
1) Ο προαστιακός χαρακτήρας του Αμαρουσίου είναι απαίτηση των κατοίκων να διατηρηθεί. ∆εν χρειάζεται, δεν χρειαζόμαστε κανένα επί πλέον πολυκατάστημα, εμπορικό κέντρο ή γραφειακό συγκρότημα.
2) Το Μαρούσι, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό της Αθήνας, είναι ένα από τα 26 υπερτοπικά κέντρα της Αττικής και όχι το Μητροπολιτικό Κέντρο της, όπως εξελίσσεται με απόλυτη ευθύνη των εκάστοτε διοικούντων τον ∆ήμο, εις βάρος των μονίμων κατοίκων.
3) Σύμφωνα με τα πρακτικά του ΣτΕ, η χρήση Γενικής Κατοικίας πρέπει να περιλαμβάνει 60% κατοικία και 40% άλλων χρήσεων (γι’ αυτό, άλλωστε, λέγεται έτσι), οι οποίες οφείλουν να εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες παροχής υπηρεσιών (π.χ. γιατροί, μηχανικοί, σύμβουλοι κ.λπ.).
4) Σύμφωνα με έρευνα του Ε.Μ. Πολυτεχνείου για την Λ. Κηφισίας με τίτλο «Παρόδιες Χρήσεις στο Κύριο Οδικό ∆ίκτυο», την οποία παρήγγειλε το ΥΠΕΧΩ∆Ε, η επιβάρυνση που επιφέρει η λειτουργία γραφείων καταστημάτων και διασκεδαστηρίων είναι δεκαπενταπλάσια από αυτή που επιφέρει ένα ίσης επιφάνειας κτήριο κατοικίας. Σύμφωνα με την πρότασή σας, το 1/3 της έκτασης της πόλης είναι αφιερωμένο στο εμπόριο υπερτοπικής εμβέλειας και στις επιχειρήσεις. Επομένως, με βάση τα δεδομένα της παραπάνω έρευνας, σε απλά μαθηματικά, η κυκλοφοριακή και ατμοσφαιρική επιβάρυνση από το εμπόριο είναι επταπλάσια από αυτή που παράγουμε όλοι εμείς οι ίδιοι μαζί!
Μια ορθολογική τροποποίηση των χρήσεων γης θα έπρεπε να ενταχθεί στην πολεοδομική μελέτη της πόλης, απ’ όπου θα προέκυπτε και η ορθή αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων και όχι στην εκ νέου τροποποίηση του ΓΠΣ που είχε αποφασίσει η προηγούμενη διοίκηση. Αν η χρονίζουσα, από το… 1996, δηλαδή επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια, αναθεώρηση της μελέτης αυτής ολοκληρωνόταν, θα είχαμε πλήρη εικόνα της σημερινής ακραία επιβαρυντικής κατάστασης και θα βλέπαμε ότι είναι απαράδεκτο και εγκληματικό να φυτεύεται στην πόλη έστω κι ένα επί πλέον κτήριο με επιβαρυντικές χρήσεις.
Στηριζόμενος ο ∆ήμος στα παραπάνω, μπορεί να επιβάλλει την απομάκρυνση των παρανόμως εγκατεστημένων χρήσεων και να εγκρίνει από εδώ και πέρα άδειες μόνο κατοικίας και κατά περίπτωση και βάσει μελέτης, κατ’ εξαίρεση άλλες χρήσεις για την εξυπηρέτηση αποδεδειγμένα απαραίτητων τοπικών αναγκών. Όπως εδώ και χρόνια επιβάλλει περισσότερες θέσεις στάθμευσης με απλή απόφαση ∆ημοτικού Συμβουλίου. Αν κάποιος θεωρεί ότι αδικείται, ας προσφύγει στα δικαστήρια εκείνος και όχι οι πολίτες, στους οποίους και μόνο έχει αφεθεί η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Συνεπώς επειδή:
- ∆εν έχει γίνει ορθός και βιώσιμος σχεδιασμός.
- Ο θεσμοθετημένος σχεδιασμός έχει καταστρατηγηθεί προς το χειρότερο και ο προαστιακός χαρακτήρας της πόλης έχει πληγεί βάναυσα.
- Λείπουν οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και αθλητισμού.
- Η συνεχώς κυκλοφοριακή φόρτιση προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από τα επιτρεπτά όρια, με αποτέλεσμα το επίπεδο διαβίωσης να είναι απαράδεκτο.
Ζητούμε, με αίσθημα ευθύνης και επίδειξη ειλικρινούς ενδιαφέροντος για το Μαρούσι όλων μας:
- Να αποσύρετε την πρόταση αυτή.
- Να γίνει ουσιαστικός διάλογος και να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των συλλόγων.
- Να επιβάλλετε την απομάκρυνση των παρανόμως εγκατεστημένων χρήσεων.
- Να εγκρίνετε από δω και πέρα άδειες μόνο κατοικίας και κατά περίπτωση, βάσει μελέτης, κατ’ εξαίρεση άλλες χρήσεις για την εξυπηρέτηση αποδεδειγμένα απαραίτητων τοπικών αναγκών».