Κύριοι,
Φρονώ κατόπιν των όσων γνωρίζω πως θα πρέπει να ξεκινήσετε πρώτα από ΓΠΣ και αφού διαμορφωθεί, τότε να προχωρήσετε στην αναθεώρηση των χρήσεων γης. Γεγονός είναι ότι το υπάρχον είναι από το 1994, πράγμα που αποδεικνύει το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είσθε, διότι ήδη έχουν συντελεσθεί διάφορες νόμιμες και παράνομες ρυθμίσεις.
Όσον αφορά τη γενική κατοικία έχω αμφιβολίες, διότι δεν ξέρω πόσα είναι τα αδόμητα και θα πρέπει να ξέρουμε για τους όρους δόμησης των νέων.
Όσον αφορά το υπερτοπικό κέντρο φρονώ ότι ήδη έχει υπερκορεσθεί και δεν καταλαβαίνω ποια σημεία θα είναι γενική κατοικία και γιατί. Αυτή τη στιγμή, λόγω των μεγάλων εκτάσεων που υπήρχαν στο Μαρούσι, έγινε αυτό το ανεπανόρθωτο κακό και πιστεύω πως με καμιά παρέμβαση δεν θα διορθωθεί. Όλα θα πρέπει να τα θεωρήσουμε μεταβατικά, διότι οι εξελίξεις είναι συνεχείς και απαιτούν εκπόνηση και έγκριση του ΓΠΣ, διότι το υπάρχον, ως ήδη ανέφερα, είναι ήδη παλαιό.
Είναι γνωστό, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Αθμονέων παρακολούθησα επί ενάμιση χρόνο συστηματικά την εκπόνηση μελέτης του Habitat Αgenta με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στο Μαρούσι, που άλλωστε ενέκρινε το ∆ημοτικό Συμβούλιο, αυτή όλη η εργασία περιέχει πλούσιο υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας. Βλέπω θετικά και βέβαια εφόσον είναι εφικτό την προσπάθεια περιορισμού των υπερτοπικών δραστηριοτήτων και τις αλλαγές σε αρκετά σημεία των αξόνων του υπερτοπικού και δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι νόημα θα έχει αυτή τη στιγμή η γενική κατοικία στον χώρο αυτό. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή θα είναι ευάλωτη για να μπορέσει να προχωρήσει στην εφαρμογή της. Είδα επίσης τον περιορισμό του ποσοστού καλύψεως σε 40% σε όλη τη γενική κατοικία, εκτός ιστορικού κέντρου, αν και η μεμονωμένη αλλαγή είναι αποσπασματική και δημιουργεί προβλήματα στη δόμηση, κυρίως στα θέματα αρχιτεκτονικής. Η αλήθεια είναι στη μεγάλη κυρίαρχη έκταση αμιγούς κατοικίας, έχω να παρατηρήσω τα εξής: Η εμπειρία μου από την εφαρμογή του Π.∆. 166/87 για τις χρήσεις γης σε παλιές αστικές περιοχές εντός σχεδίου και με πυκνή δόμηση απέδειξε συσσώρευση πολλών καταστρατηγήσεων.
Για όλα τα ανωτέρω θέλω να παρατηρήσω ότι με τον Ν. 1337/83 και την ένταξη των περιοχών στο σχέδιο πρέπει καθώς πληροφορήθηκα ότι και για τις άλλες περιοχές το ΥΠΕΧΩ∆Ε ενισχύει την πρόταση για μεταβατικότητα της παρούσης μελέτης. Είμαι σύμφωνη για το 5% για το πράσινο, υπό τον όρο πως θα εφαρμοσθεί πως θα εισπράττεται όταν αυτή τη στιγμή η κάθε πολυκατοικία δεν έχει ούτε ένα μέτρο πράσινο. Θέλω όλες τις επιμέρους διευκρινίσεις.
Επίσης θα θέλαμε να υποσχεθείτε την προώθηση ειδικών μελετών για το ιστορικό και εμπορικό κέντρο. Σαν Σύλλογος Αθμονέων έχουμε ιδιαίτερες ευαισθησίες για τον χώρο και την τύχη του. Αξίζεις καλύτερης μεταχείρισης ο παραδοσιακός πυρήνας της πόλης μας, ο οποίος με τα διάφορα υπερκαταστήματα κατέστρεψε και καταστρέφει κάθε εμπορική κίνηση.
∆εν είδα τι θα γίνει με το ρέμα της Σαπφούς για το οποίο άκουσα ότι θα οριοθετηθεί και προφανώς θα χάσει την τόσο μοναδική του ύπαρξη. Γενικά πρέπει να δοθεί εντολή στους κ.κ. μελετητές να προσέξουν ιδιαίτερα κάθε κίνησή τους. Θα ήθελα να μάθω στις νέες υπό ένταξη περιοχές τι θα γίνει επίσης και με τη ΖΟΕ.
Πιστεύω ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα θα πρέπει να συζητηθεί επί μακρόν και όχι βιαστικά, με την παρουσίαα όχι μόνο των συλλόγων αλλά και των κατοίκων και δίνοντάς τους να καταλάβουν τι θα προκύψει.
Ευχαριστώ
Η πρόεδρος του Συλλόγου Αθμονέων
Μαρούλα Χατζηδημητράκη – Λύτσικα