∆ιαπιστώνουμε όμως καθημερινά, πως η δημοτική αρχή, δυστυχώς, δεν κάνει το ίδιο. Φαίνεται να πιστεύει πως το κέντρο της πόλης δεν είναι χώρος διαμονής παρά μόνο καταστημάτων. Περίτρανη απόδειξη, το γεγονός ότι οι μόνοι που καλεί στον ∆ήμο και με τους οποίους διαλέγεται -ακόμα και σε σχέση με δρόμους που δεν έχουν καταστήματα- είναι οι έμποροι και οι εκπρόσωποι των εμπόρων.
Ζητάμε λοιπόν απ’ τη ∆ημοτική Αρχή να δείξει επιτέλους ενδιαφέρον και για τους κατοίκους του κέντρου -ιδίως των δρόμων μέσω των οποίων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων- διότι είναι δημότες Αμαρουσίου οι περισσότεροι και αισθάνονται όχι απλώς παραμελημένοι αλλά από κάποιες απόψεις κυριολεκτικά «υπό διωγμόν».
Συγκεκριμένα ζητάμε:
1. Να καλούνται και οι δικοί τους εκπρόσωποι, να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η δική τους γνώμη, σε θέματα που αφορούν στο κέντρο του Αμαρουσίου.
2. Να φύγει από το κέντρο η διαμπερής κυκλοφορία, που και τους εμπόρους δεν εξυπηρετεί (το αντίθετο μάλιστα) και την ποιότητα ζωής (κατοίκων και εμπόρων) επιβαρύνει. Να δημιουργηθούν και άλλες έξοδοι οχημάτων, όπως προβλέπει άλλωστε η κυκλοφοριακή μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών.
3. Να αποφευχθεί στο κέντρο η συσσώρευση δραστηριοτήτων, που και το κυκλοφοριακό θα επιδεινώσουν και θα αυξήσουν την ήδη υπέρμετρα αυξημένη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση.
4. Να γίνεται έλεγχος καυσαερίων και ηχορύπανσης, ιδίως στα μηχανάκια, που έχουν γίνει πια η μάστιγα της πλατείας ΗΣΑΠ και γενικά του κέντρου της πόλης.
5. Τα οχήματα της συγκοινωνίας που διέρχεται από το κέντρο να είναι μικρά, ευέλικτα και όχι ρυπογόνα.
6. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες αδόμητοι χώροι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να γίνουν χώροι υψηλού πρασίνου. (∆ένδρα και οξυγόνο χρειαζόμαστε όλοι, δεν αντέχει άλλο τσιμέντο η πόλη μας!)
7. Οι πλατείες -πλατεία Ηρώων π.χ.- να εμπλουτίζονται όχι με πλάκες διαφόρων υλικών, αλλά με πράσινο (δένδρα κυρίως), να μην καταστρέφονται τα υπάρχοντα, αιωνόβια δένδρα και να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην αλώνονται από τα όποια οικονομικά συμφέροντα.. Τα πάρκινγκ να γίνονται όχι σε πλατείες -π.χ. πλατεία Γαρδέλη- αλλά σε αδιαμόρφωτους χώρους.
8. Τα πεζοδρόμια να είναι καθορισμένα, να μην επικρατεί αυτή η άναρχη και επικίνδυνη κατάσταση στους πεζοδρόμους που είναι «εκτός μπαρών» (π.χ. οδός Πλαστήρα) και να διαμορφωθούν οι πεζόδρομοι που προβλέπει η κυκλοφοριακή μελέτη (π.χ. Αριστείδου-Βορρέ).
9. Να ενεργοποιηθεί πάλι η «κάρτα μονίμου κατοίκου», διότι η στάθμευση των οχημάτων των μονίμων κατοίκων αντιμετωπίζεται, μονίμως σχεδόν σήμερα, ως παράβαση.
10. Τα πάρκινγκ του κέντρου να καλύπτουν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες των κατοίκων, ειδικά των δρόμων που η δημιουργία των πεζοδρόμων των όμορων οικοδομικών τετραγώνων επιβάρυνε ιδιαίτερα με οχήματα. Το πάρκινγκ στη συμβολή Πλαστήρα και Σουρή συγκεκριμένα, των 45 θέσεων, επιβάλλεται να λειτουργήσει ατελώς ως χώρος στάθμευσης μονίμων κατοίκων, κυρίως για τους κατοίκους της 28ης Οκτωβρίου, όχι μόνο ως αντισταθμιστικό όφελος αλλά και γιατί οι κάτοικοι της 28ης Οκτωβρίου δεν έχουν δικαίωμα ούτε να παρκάρουν στο δρόμο ούτε να δημιουργήσουν πάρκινγκ (λόγω ενιαίας οικοδομικής γραμμής).
11. Τα κτίσματα που πρόκειται να ανεγερθούν:
Α. Να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον ούτε από πλευράς οικοδομικών υλικών ούτε από πλευράς κυκλοφορίας.
Β. Να συνάδουν -και ως προς τις διαστάσεις και ως προς τη μορφολογία- με τον παραδοσιακό χαρακτήρα που επιβάλλεται να έχει το εμπορικό Κέντρο του Αμαρουσίου
Γ. Να εξασφαλιστεί όσο γίνεται περισσότερο πράσινο -υψηλό κυρίως- στον περιβάλλοντα χώρο.
12. Οι ασφαλτοστρώσεις που γίνονται -ιδίως σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων- να γίνονται απαραίτητα με ψυχρή άσφαλτο, ψυχρά γενικά υλικά, διότι η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη μας.
Με τιμή για το ∆.Σ.
Η πρόεδρος: ∆ήμητρα Κρεκούκια
H γενική γραμματέας: Σοφία Κουρεμέτη