Παρά το γεγονός ότι το Μαρούσι ήταν και είναι Ολυμπιακός Δήμος, η δημαρχιακή αρχή δεν διδάχτηκε τίποτε από την Ολυμπιακή προσπάθεια για την αναμόρφωση και αναβάθμιση της Αθήνας, ούτε αντιλήφθηκε ότι η επιστράτευση του Καλατράβα έγινε ακριβώς για να αποτελέσει οδηγό και ώθηση σε έργα που αποτελούν μορφολογικά στοιχεία της πόλης, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως καλλιτεχνήματα, διότι συντελούν και αναδεικνύουν το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης και όχι μόνο, αλλά διότι αποτελούν πολύτιμο στοιχείο του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος.
Ο εργοστασιακής εμπνεύσεως σχεδιασμός της πεζογέφυρας, που παραπέμπει στη δεκαετία του ΄50, για τον οποίο πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι βελτιωμένος σε σχέση την αισθητική των αγαλμάτων Τσαρούχη και Σπύρου Λούη κλπ. και την αηδιαστική έλλειψη κάθε αναλογίας, με την οποία κόσμησε την πόλη η δημαρχική αρχή, δεν παύει να αποδεικνύει ότι δεν ελήφθη καμιά απολύτως πρόνοια για τη μορφή αυτής της πεζογέφυρας, της οποίας ο σχεδιασμός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κατασκευής μακράν από κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα. Πολύ περισσότερο που ανέκαθεν οι γέφυρες αποτελούσαν στοιχεία καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτισμικής παράδοσης.
Δεν περιμέναμε βέβαια να καλέσουν τον Καλατράβα για το σχεδιασμό αυτής της προεκλογικής γέφυρας και όσων άλλων θα κατασκευαστούν. Αυτόν τον χρησιμοποίησε ο Δήμος Τρικάλων, που δεν είναι Ολυμπιακός Δήμος και δεν διδάχτηκε τίποτε από το Στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου για την κατασκευή της γέφυρας της οδού Γούναρη.
Περιμέναμε όμως να κάνουν κάποιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ή να αναθέσουν απευθείας τον «αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των γεφυρών» (που θα… κάνουν) σε καταξιωμένους αρχιτέκτονες και διαφορετικούς για κάθε γέφυρα. Φαίνεται όμως δεν τους έμεινε καιρός από την επικοινωνιακές προσπάθειες και την επίφαση έργου που προσπαθούν να παρουσιάσουν και κατέληξαν να φτιάξουν μια ίδια με αυτή που υπάρχει πιο κάτω, στο ύψος του κτιρίου της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, πολύ περισσότερο που αυτή η επανάληψη προσβάλλει κυριαρχικά την πόλη και το πολιτιστικό της επίπεδο.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι αρκεί και στον πιο ανίδεο για να αντιληφθεί ποσό πιο λεπτή και συνεπώς πιο όμορφη θα ήταν η μορφή της, εφόσον είχε τοποθετηθεί κολώνα στη νησίδα της λεωφόρου, που θα μείωνε τις διατομές της σημαντικά και φυσικά τη δαπάνη της. Πρακτική που προ πολλών χρόνων είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων ότι θα εφαρμοζόταν, διότι είχε γίνει αποδεκτό ότι καμιά απολύτως δικαιολογία δεν ευσταθούσε για την αποφυγή τοποθέτησης ενδιάμεσης κολώνας σε όλες τις γέφυρες διαβάσεων πεζών και τροχοφόρων και είχε γίνει αποδεκτό ότι η έλλειψη αυτή μοναδικό σκοπό είχε τη διόγκωση της δαπάνης και εξ αυτής και την αμοιβή της μελέτης.