Η Ένωση Γονέων Αμαρουσίου, χαιρετίζει την έναρξη άλλης μίας σχολικής χρονιάς, χωρίς σχολικούς φύλακες, χωρίς σχολικούς τροχονόμους, χωρίς τραπεζοκόμους, με τη διαθεσιμότητα – απόλυση 2121 εκπαιδευτικών και την κατάργηση 51 ειδικοτήτων στα Τεχνικά Λύκεια που εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα.
Διαλύεται η δημόσια και δωρεάν παιδεία
Αυτή βέβαια είναι μόνο μια πτυχή της υποβάθμισης του Δημόσιου σχολείου, γιατί παράλληλα έχουν επιβληθεί:
● Περικοπές πάνω από 60% σε οικονομικούς πόρους προς τις Σχολικές Επιτροπές, χρήματα απαραίτητα για τη λειτουργία των σχολείων, για την ασφάλεια, καθαριότητα και υγιεινή των παιδιών μας.
● Τμήματα των 25 – 27 μαθητών.
● Δραστική μείωση των ολοήμερων τμημάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργούν με συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών του πρωινού κύκλου του σχολείου/νηπιαγωγείου. Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας ουσιαστικά εξαιρεί την Ε’ και Στ’ Δημοτικού από το Ολοήμερο σχολείο, προετοιμάζοντας το κλίμα για κατάργηση οργανικών θέσεων ολοήμερων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
● Κατάργηση της δεύτερης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο με το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, αφού θυσιάζει τη γενική γνώση στο βωμό της ειδίκευσης και της κατάρτισης.
Επιπλέον, με ένα σύστημα μαραθώνιων εξετάσεων κάθε χρόνο, ωθεί μαθηματικά τα παιδιά στην παραπαιδεία από την 1η Λυκείου. Όσοι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, θα δουν τα παιδιά τους φτηνό εργατικό δυναμικό στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας.
Η Τεχνολογική Επαγγελματική Εκπαίδευση υποβαθμίζεται δραματικά, χάνοντας μεγάλο μέρος του μαθητικού δυναμικού της με την κατάργηση των τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών (23% του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ). Με το νέο νομοσχέδιο, στα ΕΠΑΣ – ΣΕΚ μπήκε ηλικιακό όριο (20 ετών) στη μεταγυμνασιακή εκπαίδευση.
Μόνη διέξοδος πλέον για χιλιάδες νέους τα ιδιωτικά ΙΕΚ για όσους έχουν να διαθέσουν 3000 με 4000 ευρώ το χρόνο. Τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα υπονομεύονται με την πιστοποίηση δεξιοτήτων που αποκτώνται έξω από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι κομμάτι του «νέου σχολείου της αγοράς» που υλοποιείται χρόνια σε όλη την Ε.Ε. και είναι το σχολείο της ημιμάθειας, της σχολικής διαρροής, της εργασιακής περιπλάνησης. Κυβέρνηση, Τρόικα και Ε.Ε. βάζουν φραγμούς στο ποιος θα σπουδάζει στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι οι ίδιοι που καταργήσανε τις συλλογικές συμβάσεις και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι βαθιά ταξικό, αναχρονιστικό και αντιδραστικό, λαιμητόμος για το μέλλον των παιδιών μας.