Μελωδίες spirituals και gospels, που τραγούδησε μοναδικά η Νίνα Σιμόν, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι βρεθούν στο Θέατρο του Λυκαβηττού στις 6 Ιουλίου. Έξι χρόνια μετά τον θάνατό της, στα 70 της χρόνια, τα τραγούδια της παραμένουν επίκαιρα και αγαπητά.
Στον Λυκαβηττό θα τα ερμηνεύσουν νεότερες καλλιτέχνιδες, όπως οι Νταϊάν Ριβς, Λιζ Ράιτ, Ανζελίκ Κιτζό και Λίζα Σελέστ Σιμόν (κόρη της τραγουδίστριας) σε ένα αφιέρωμα-φόρο τιμής στη Νίνα Σιμόν.
Συμμετέχει και η ορχήστρα της Σιμόν, καθώς και οι Αλ Σάκμαν και Μπομπ Ντόροου.
Oι ειδικοί κατέτασσαν τη Νίνα Σιμόν ανάμεσα στους κορυφαίους καλλιτέχνες της τζαζ. Η ίδια, όμως, δεν αποδεχόταν τις ταμπέλες και τους περιορισμούς. Η μουσική της ξεπερνούσε τα είδη και φλέρταρε άλλοτε με το μπλουζ κι άλλοτε με τη σόουλ ή το ριθμ εν μπλουζ.
Το ίδιο και οι τέσσερις καλλιτέχνιδες που θα φτάσουν στην Αθήνα. Έχουν βάση συγγενικές μουσικές, αλλά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα.
Τιμές εισιτηρίων: 90, 75, 60 και 40 ευρώ.
Η Νίνα Σιμόν (πραγματικό όνομα Γιουνίς Κάθλιν Γουέιμον, (21 Φεβρουαρίου 1933 – 21 Απριλίου 2003) ήταν τραγουδίστρια, στιχουργός και πιανίστρια. Αν και οι ειδικοί την κατατάσσουν στους καλλιτέχνες της τζαζ μουσικής, η ίδια δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτήν την τυποποίηση.
Από γενική άποψη το έργο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από τη μπλουζ, τη ριδμ’ εν’ μπλουζ έως τη σόουλ μουσική. Η φωνή της χαρακτηρίζεται από πάθος, μεγάλες αναπνοές και τρέμουλο.
Στη μουσική βιομηχανία είχε αποκτήσει τη φήμη ανθρώπου δύσκολου στη συνεννόηση και με εκρηκτικό χαρακτήρα, χαρακτηρισμός για τον οποίο η ίδια διαφωνούσε σθεναρά. Είναι χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που συνέβη το 1995, όταν έριξε εναντίον του γιου ενός γείτονά της με αεροβόλο όπλο, επειδή γελούσε και την εμπόδιζε να αυτοσυγκεντρωθεί.
Αν και η παρουσία της επί σκηνής είχε κάπως απόμακρο και αλαζονικό ύφος, στα μετέπειτα χρόνια η Σιμόν έδειχνε να απολαμβάνει ιδιαίτερα να επικοινωνεί με το ακροατήριο, με διηγήσεις συχνά χιουμοριστικών περιστατικών από την καριέρα της και τη μουσική και ερμηνεύοντας κομμάτια κατά παραγγελία των θαυμαστών της. Το μεγαλοπρεπές της παρουσιαστικό και η επιβλητική της παρουσία πάνω στη σκηνή, χάρισαν στη Σιμόν τον τίτλο της «Αρχιέρειας της Σόουλ».