Την αντίδρασή της για τις εξετάσεις PISA, για τη διενέργεια των οποίων έχουν επιλεγεί και σχολεία της πόλης, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Το Διεθνές Πρόγραμμα PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών (Programme for International Student Assessment) είναι μία Εκπαιδευτική Έρευνα που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια (από το 2000 έως σήμερα) και που υλοποιείται από διεθνή ερευνητικά ιδρύματα (PISA Consortium) υπό την οργάνωση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) και τη συνεργασία των συμμετεχουσών στην Έρευνα χωρών.
Κύριος στόχος του Προγράμματος PISA είναι η αξιολόγηση του εύρους των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών που βρίσκονται στο τέλος της Υποχρεωτικής τους Εκπαίδευσης, βάσει των οποίων διαμορφώνεται, σε σημαντικό βαθμό, η ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή τους στις σύγχρονες κοινωνίες. Εκκινώντας, επομένως, από ένα κοινά καθορισμένο και διεθνώς αποδεκτό πλαίσιο εργασίας, το Πρόγραμμα PISA συλλέγει πληροφορίες για τις επιδόσεις των 15χρονων συμμετεχόντων μαθητών και, την ίδια στιγμή, ανιχνεύει τις δυνατότητες της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην αξιολόγηση. Κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει, λοιπόν, τη δυνατότητα να αντλεί μέσω του Προγράμματος αυτού χρήσιμα στοιχεία για το εκπαιδευτικό της σύστημα, κατορθώνει να κατανοεί τα θετικά στοιχεία και τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού της σχεδιασμού και, εντέλει, ανατροφοδοτείται σχετικά με το βαθμό αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού της έργου ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τις πρακτικές Εκπαίδευσης και Αγωγής των άλλων συμμετεχουσών χωρών.
Στη χώρα μας η Κύρια Εφαρμογή της έρευνας PISA 2025 έχει ξεκινήσει από τις 17 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 11 Απριλίου 2025 με τη συμμετοχή 245 δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και τρία σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας εκφράζει την αντίθεσή της στη διεξαγωγή των εξετάσεων, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν συμβάλλει στην βελτίωση, αλλά στην «περαιτέρω αποστέωση του εκπαιδευτικού έργου και της παρεχόμενης γνώσης», στηρίζοντας παράλληλα, τους αγώνες των εκπαιδευτικών απέναντι σε αυτή την πρακτική.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας έχει τοποθετηθεί από το 2022 ενάντια στις εξετάσεις PISA, όπως άλλωστε και το σύνολο των φορέων της εκπαίδευσης, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ.
Πρόκειται για μια πανελλαδικού χαρακτήρα εξέταση χωρίς κανένα παιδαγωγικό περιεχόμενο ή σύνδεση με το εκπαιδευτικό έργο. Στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση των μαθησιακών προβλημάτων, των γνωστικών κενών, της διόρθωσης των “κακώς κείμενων”. Αν ήθελαν κάτι τέτοιο θα ξεκίναγαν από την άθλια κατάσταση στις υποδομές, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, τα πολυπληθή τμήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο μας, από τα σχολεία που έχουν επιλεγεί (2ο ΓΕΛ ΝΦ, 1ο ΕΠΑΛ, 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ) τα ΕΠΑΛ αποτελούν ακραίο παράδειγμα εγκατάλειψης από την πολιτεία σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα το 1ο ΕΠΑΛ είναι άστεγο εδώ και 6 χρόνια καθώς Δήμος, Περιφέρεια και Υπουργείο αδιαφορούν προκλητικά για τις αναγκαίες επισκευές που έχει ανάγκη το κτίριό του μετά το σεισμό του 2019!
Η ίδια η εξέταση PISA είναι σχεδιασμένη για να ασκεί πίεση προς την περαιτέρω αποστέωση του εκπαιδευτικού έργου και της παρεχόμενης γνώσης, αφού δεν προκρίνεται η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η ολόπλευρη μόρφωση, η πολύπλευρη προσωπικότητα του μαθητή αλλά αντίθετα η πνευματική φτώχεια και η τυποποιημένη αποσπασματική αντίληψη. Τι άλλο καλλιεργούν θέματα που “αξιολογούν” την “κατανόηση κειμένου” με ανακοινώσεις σούπερ-μάρκετ, εγγυήσεις προϊόντων, χάρτες μετρό και… πλάνα βιβλιοθήκης; Ωθεί στην παραπέρα κατηγοριοποίηση των σχολείων και ιδιωτικοποίηση της παιδείας.
Εμείς, οι γονείς δε συμφωνούμε ότι υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Ότι πρέπει να υπάρχουν σχολειά – μοντέλα για τους λίγους και σχολειά – ρετάλια για τους πολλούς.
Διεκδικούμε ένα σχολείο που θα διαμορφώνει ελεύθερες προσωπικότητες, θα μορφώνει ουσιαστικά χωρίς να εξοντώνει, θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, θα δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να προοδεύσουν ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.
Είναι θετικό το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια στο Δήμο μας και σε πολλές άλλες περιοχές οι εξετάσεις PISA πρακτικά ακυρώθηκαν ελλείψει εκπαιδευτικών επιτηρητών και μη προσέλευσης μαθητών εξεταζομένων.
Για αυτό φέτος το υπουργείο επιχειρεί να πειθαναγκάσει τους καθηγητές προβλέποντας ότι “Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα συνδράμουν στη διεξαγωγή της έρευνας, πρόκειται να λάβουν αποζημίωση ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα ολοκληρώσουν την εξέταση στο σχολείο”.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην ΟΛΜΕ και τη Γ’ ΕΛΜΕ που έχουν κηρύξει στάση εργασίας ενάντια στις εξετάσεις PISA και καλούμε τους συλλόγους γονέων και όλους τους γονείς να στηρίζουν εμπράκτως, μαζί με τα παιδιά τους, τους εκπαιδευτικούς που θα απεργήσουν στα σχολεία του Δήμου μας».