Ορισμένα από τα βασικά προβλήματα των Δήμων, έθεσε στην ομιλία ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης στο ετήσιο γενικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Αυτά είναι:
– Η μείωση προσωπικού και η συνεπακόλουθη υποστελέχωση των υπηρεσιών.
– Το επίσης ανεπαρκές προσωπικό στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης.
– Η άρση της γραφειοκρατίας πριν την ψηφιοποίηση.
– Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
– Ο καθαρισμός και η διαχείριση των οικοπέδων και ακατοίκητων σπιτιών.
– Η θέση της αυτοδιοίκησης στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.
Αναλυτικά ανέφερε τα εξής:
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Υπουργός, , έβαλε τα θέματα της ατζέντας του συνεδρίου.
Είναι από τις λίγες φορές που γίνεται μια παρουσίαση σε αυτό το επίπεδο και έτσι μπορεί να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι είναι ότι έχουμε μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης, υποστελέχωση των υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτών στις θέσεις αιχμής, γιατί μιλάμε για μία διαρκώς μεταβαλλόμενη τοπική αυτοδιοίκηση με βάση τις ανάγκες που έχει και η χώρα.
Όσο αφορά στη Ψηφιακή Διακυβέρνησή, έχουμε προσωπικό σε θέσεις αιχμής αλλά αυτό το προσωπικό είναι λιγοστό και δεν έχει τις γνώσεις για να ανταπεξέλθει.
Η σωστή σειρά είναι να επιχειρούμε πρώτα να αρθεί η γραφειοκρατία και κατόπιν να ψηφιοποιηθεί το κράτος γιατί αν αρθεί, στη μορφή που βρίσκεται, σήμερα, τότε ουσιαστικά θα έχουμε μια ψηφιοποιημένη γραφειοκρατία. Αυτό δεν το έχουμε αποφύγει στην Αυτοδιοίκηση και χρειάζεται και εκεί μια ιδιαίτερη προσοχή.
Η διαχείριση των αδέσποτων, όπως είπαν και οι συνάδελφοι, είναι μία ειδική περίπτωση την οποία θα την ξαναδείτε διότι τα χρήματα που φεύγουν είναι τεράστια και δεν πάνε παρά μόνο για φύλαξη και για διάφορες άλλες περιπτώσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με όμορους Δήμους σοβαρά και με χρηματοδότηση.
Η έλλειψη πόρων και κατευθύνσεων για καθαρισμούς οικοπέδων είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα.
Ως δήμαρχος πρέπει να καθαρίσω την πόλη μου τη Νέα Ιωνία, γιατί το πράσινο ισοζύγιο είναι ελάχιστο και πρέπει οπωσδήποτε να βρω λύσεις.
Πρέπει να γίνει ξεμπάζωμα της πόλης. Οι πόλεις χτίστηκαν άναρχα και δομήθηκαν με συντελεστές τρία. Έχουμε άλλα προβλήματα από την περιφέρεια. Δουλεύω συνέχεια με την πολεοδομία για να μπορώ να ρίξω τα ρημάδια της Νέας Ιωνίας που είναι πολλά, να καθαρίσω τα οικόπεδα που δεν καθαρίζουνε.
Πρέπει να γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για αυτούς που αφήνουν την περιουσία τους και φεύγουνε και όχι με επιστολές. Πρέπει άμεσα να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους και να υπάρχει ποινική δίωξη για αυτόν που αφήνει το οικόπεδο ή το σπίτι του χρόνια και φεύγει και αποτελεί υγειονομική βόμβα και πρόβλημα για την περιοχή.
Τα τρία ερωτήματα που μπαίνουν κάθε φορά και μπαίνουν μέσα από το διάλογο είναι:
Είμαστε μέλος της διακυβέρνησης;
Είμαστε απλά ανάχωμα λαϊκής αντίδρασης ή ένα εργαλείο;
Είμαστε αυτό το ευέλικτο χέρι της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στη βάση;
Πρέπει να αποφασίσουμε.
Θεωρώ ότι πρέπει στο πλαίσιο της διακυβέρνησης, η αυτοδιοίκηση για να τεκμηριώσει το ρόλο της να είναι κομμάτι της διακυβέρνησης όπως ακριβώς επιβάλλουν τα μοντέλα της αποκέντρωσης».