Ανοιχτή πρόσκληση για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης απευθύνει σε δημότες και φορείς ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος. Στην παρέμβασή του καλεί:
1) Tους εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας να εκφράσουν εγγράφως κατόπιν αιτήσεως τη βούλησή τους για συμμετοχή τους στην Επιτροπή, ορίζοντας εγγράφως τους εκπροσώπους τους (έναν τακτικό με τον αναπληρωτή του) και
2) τους δημότες να υποβάλουν σχετική αίτηση για την εγγραφή τους στον ειδικό κατάλογο που θα τηρηθεί στην υπηρεσία.
Ποιους αφορά
Με το άρθρο 76 του Ν. 3852/10 ορίζεται, ότι:
«1. Στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από 5.000 κατοίκους συγκροτείται, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες με διάρκεια που ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών. Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως:
α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών οργανώσεων
β) των επιστημονικών φορέων
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών φορέων
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων κατοίκων
η) άλλων φορέων της κοινωνίας των πολιτών
θ) των τοπικών συμβουλίων νέων
ι) δημότες.
Πώς θα λειτουργήσει

Ο συνολικός αριθμός των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης πλην της περίπτωσης ι’ και συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου μπορεί να είναι από 25 έως 50 μέλη.
Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης μετέχουν και δημότες, σε αριθμό ίσο με το 1/3 του αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων των περιπτώσεων α΄έως θ’, οι οποίοι ορίζονται μετά από κλήρωση.
Στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης προεδρεύει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής καλούνται υποχρεωτικά και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του δήμου καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά περίπτωση μπορεί να καλούνται και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών.
Οι αιτήσεις θα κατατίθενται έως και την Παρασκευή 29/11/2019, στο Πρωτόκολλο του Δήμου (Δημαρχείο, Περικλέους 55, Xολαργός) ή στο email: info@dpapxol.gov.gr. Κάθε ενδιαφερόμενος φορέας οφείλει να έχει συσταθεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την είσοδό του στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφεται η επωνυμία της οργάνωσης, ο εκπρόσωπος, καθώς και ο αναπληρωτής. Μαζί θα πρέπει να κατατεθεί και η συστατική πράξη ή το καταστατικό του.
Οι αρμοδιότητες
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης:
α) Γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του Δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος που παραπέμπονται σε αυτή από το Δημοτικό Συμβούλιο ή το Δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.
Η διατύπωση γνώμης από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και παρουσιάζονται από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.
ε) Μπορεί να εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος
στ) Διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρ. 77 του Ν. 4173/2013.
3. Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση».