Παρά τις δυσκολίες της εποχής, ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών «Η Φοίβη», με έδρα τον Χολαργό, παραμένει στις επάλξεις, συνεχίζοντας αυτό που γνωρίζει πολύ καλά, την προστασία κακοποιημένων ανθρώπων και άγαμων μητέρων με τα παιδιά τους. Η δομή στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, καλεί όλους και όλες σε στήριξη του εορταστικού της «παζαριού αγάπης», το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό.
«Και φέτος οι εθελόντριες που πλαισιώνουν τη δράση, αλλά και οι φιλοξενούμενες γυναίκες έφτιαξαν όμορφες συνθέσεις για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας», αναφέρει η πρόσκληση των διοργανωτών στην έδρα του ξενώνα, επί της οδού Θεσσαλονίκης 22. Προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού που έχει ορίσει η πολιτεία και ο ΕΟΔΥ, οι ενδιαφερόμενοι-ες χρειάζεται να τηλεφωνήσουν νωρίτερα στον αριθμό 210 6513442 για προσέλευση με ραντεβού.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χολαργού προχώρησε σε προσφορά τροφίμων, ειδών υγιεινής, ρούχων και παιχνιδιών στον ξενώνα. Επίσης, η δραστήρια ομάδα των νέων της πόλης αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα μιας ετήσιας συνδρομής για τα δύο κορίτσια που μένουν στη «Φοίβη», ώστε, όπως αναφέρει, να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον και να παίξουν όπως αρμόζει για την ηλικία της καθεμιάς!
Τη δομή επισκέφθηκε, πριν από την εκδήλωση του κορωνοϊού αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου για να επιδώσουν οικονομικό βοήθημα, το οποίο συγκεντρώθηκε από μέλη του, έπειτα από πρωτοβουλία που πήρε ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Κουκής. Συνοδευόμενος από την πρώην αντιδήμαρχο Μαρία Δημητριάδου και τη δημοτική σύμβουλο Νατάσσα Χαμηλοθώρη έδωσε δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ ύψους 200 ευρώ και ανέλαβε να αποπληρώσει λογαριασμούς ΔΕΚΟ του σωματείου ύψους 400€.
55 χρόνια φροντίδας
Από το 1965 που ιδρύθηκε, ο ξενώνας έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας του σχεδόν 300 γυναίκες να ορθώσουν ανάστημα και να αρχίσουν μία νέα καλύτερη ζωή. Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φοίβης» Κλαίρη Δανιηλίδου για 20 και πλέον χρόνια προσφέρει με μεγάλη αφοσίωση τις υπηρεσίες της στην προσπάθεια. Πριν από λίγο καιρό μίλησε στην ιστοσελίδα debop.gr, «ξετυλίγοντας» το ιστορικό της δομής:
«Ξεκίνησε εθελοντικά από μια ομάδα Χριστιανών συνανθρώπων μας, οι οποίοι ήθελαν να κάνουν το πιστεύω τους πράξη. Μας διέθεσαν αυτόν τον χώρο ο οποίος υπάρχει από τότε, δηλαδή 50 χρόνια πάνω κάτω. Ήταν ο πρώτος ξενώνας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Η ιδέα προήλθε από μια κυρία που επισκεπτόταν τις φυλακές και παρατηρούσε ότι οι φυλακισμένες ξαναέκλεβαν για να μπουν πάλι στη φυλακή, καθώς δεν είχαν που να μείνουν. Δεν ήταν και αποδεκτές κοινωνικά, και είχαν μεγάλο πρόβλημα. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα της στέγης αυτής. Αργότερα άλλαξαν οι κοινωνικές συνθήκες και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε γυναίκες που χρήζουν υποστήριξης, που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και άλλα προβλήματα. Φιλοξενούμε γυναίκες οι οποίες έχουν ανάγκη ή κακοποιημένες γυναίκες, γιατί αυτή είναι και η ανάγκη της κοινωνίας σήμερα. Έτσι προχωρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2004 μέχρι σήμερα είμαστε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και λειτουργούμε κανονικά σαν σωματείο. Η εμπειρία που έχουμε είναι φυσικά πάρα πολύ μεγάλη, η οποία μεταδίδεται από υπεύθυνο σε υπεύθυνο».
Δείτε επίσης: Ένα δέντρο προσφοράς & αγάπης από τους προσκόπους του Χολαργού