Στις 15 Σεπτεμβρίου, ένα μήνα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα και επεκτάθηκε στα νοτιότερα προάστια, κατακαίοντας το δασικό πλούτο, σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ έχασε τη ζωή της και μια ξένη εργάτρια μετανάστρια, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πεντέλη πολιτιστική εκδήλωση η οποία αφιερώθηκε στη μνήμη του ζεύγους Τουρναβίτη, ιδρυτών του Ωδείου της Νέας Πεντέλης, που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά στο Μάτι.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιερού Ναού τής Αγίας Παρασκευής στη Νέα Πεντέλη, και εγκαινίασε τη νέα περίοδο 2024-25, πρώτη στο φετινό πρόγραμμα της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για την παρουσίαση προσωπικοτήτων της περιοχής, ενώ παράλληλα αναγγέλθηκε και η ίδρυση του Συνδέσμου «Το Πεντελικό Όρος».
Τιμώμενο πρόσωπο στην εσπερίδα ήταν από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών ο Ελληνοκαναδός συγγραφέας και ποιητής Αντώνης Βαζιντάρης, κάτοικος Γέρακα, ενώ η εσπερίδα διανθίσθηκε με απαγγελίες, τραγούδια και απονομές τιμητικών αναμνηστικών διπλωμάτων. Έκδηλη η συμμετοχή του εκλεκτού κοινού από Πεντέλη και Αθήνα.
Τα εδέσματα στο τέλος της εκδήλωσης ήταν προσφορά των εστιατορίων «Ο Πρόεδρος» (Μελίσσια), «Ο Τέλης» (Παλαιά Πεντέλη), και του φούρνου bakery «Ο Φάνης» (Νέα Πεντέλη).
Οι παριστάμενοι
Την εσπερίδα άνοιξε υποδεχόμενος το κοινό ο φιλόξενος οικοδεσπότης π. Ιωάννης Σαββάκης. Διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθυνε με συγκίνηση από την Αυστραλία ο Ελληνοαυστραλός, γλωσσολόγος, διακεκριμένος διεθνώς Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Charles Sturt (Sydney) Γιώργος Καναράκης, παλαιός Πεντελιώτης, με σπίτι στην περιοχή του Αστεροσκοπείου- ο οποίος ήταν ο πρώτος τιμώμενος συμπολίτης από την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ το 2019, στο Δημαρχείο, και επί Δημαρχίας Δημήτρη Καψάλη-Στεργίου. Τον χαιρετισμό διάβασε η ακτιβίστρια Έπη Λέρτα (Χαλάνδρι), ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άρτεμις Αργύρη, και από τους συνδιοργανωτές και συνεργάτες της εσπερίδας η πρόεδρος τής Ένωσης των Μικρασιατών Μελισίων Πόπη Θεολογίδου-Δημητράκη, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας των Εθνών και άλλων σωματείων και δράσεων στα Μελίσσια Ευαγγελία Λεονταρίδου. Το «παρών» έδωσαν και ο γραμματέας Μιχάλης Ετοίμος, ο λογοτέχνης Πάνος Κούρβας εκ μέρους του Δ.Σ. και του προέδρου της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) Κ. Καρούσου, και η ποιήτρια Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά, φιλόλογος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.) εκ μέρους του επίτιμου προέδρου Αριστοτέλη Λαδογιάννη. Συντονίστρια η φιλόλογος Καίτη Λειβαδά, ιδρύτρια της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (1992), και εκδότρια του περιοδικού τής Π.Σ. «ΝΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ» (1986) κάτοικος Νέας Πεντέλης.
Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Ήδη μέσα από τους χαιρετισμούς είχε διαμορφωθεί η πρώτη εντύπωση για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου λογοτέχνη, ενώ ο νεαρός μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής, ο πολυτάλαντος Μανώλης Ζέρβας με το πάθος της νιότης, το ωραίο τραγούδι και την κιθάρα του δημιούργησε ατμόσφαιρα ήδη από το πρώτο τραγούδι ‘’Τα περιβόλια’’ του Μίκη Θεοδωράκη.
Εκλεκτοί καταξιωμένοι γνωστοί ποιητές από την Αθήνα και από άλλες περιοχές προέτρεξαν στην τιμητική βραδιά του ομολόγου τους Ελληνοκαναδού ποιητή. Η Αλεξάνδρα Βαϊτση-Βάκρου και η Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη απήγγειλαν χαρακτηριστικά ποιήματά του, που τον εκφράζουν και ως άνθρωποι, κυρίως σονάτα επιλεγμένα μέσα από τα 40 (σαράντα) βιβλία του. Η τελευταία απήγγειλε και δύο δικά της ποιήματα, το ένα («Τα μάτια») το αφιέρωσε στην πολιούχο τής Νέας Πεντέλης, προστάτιδα των ματιών, την Αγία Παρασκευή που φιλοξενούσε την βραδιά. Η συνεργάτις αρχαιολόγος, διευθύντρια στο ΥΠΠΟ και Νεοπεντελιώτισσα Δημηλένα Λαδογιάννη απήγγειλε ένα ποίημα του Σταύρου Φονικάκου που ήταν εμπνευσμένο από τον Αντώνη Βαζιντάρη και αφιερωμένο σ’ αυτόν, καθώς επίσης σε μια μικρή ομιλία της για το μήνα Μεταγειτνιώνα (τον Σεπτέμβριο των αρχαίων) παρομοίασε τους μετανάστες και τον ποιητή μας, με τα χελιδόνια.
Και ήρθε η μεγάλη στιγμή: τη λογοτεχνική προσέγγιση στο έργο του έκανε ο γνωστός κριτικός λογοτεχνίας και ποιητής Δημήτρης Καραμβάλης εμβαθύνοντας καίρια στο έργο του.
Τα αναμνηστικά διπλώματα
Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια τής εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα παρακάτω αναμνηστικά διπλώματα:
1) το βραβείο ΠΗΝΕΛΟΠΗ (που ιδρύθηκε το 2019) σε γυναίκες που στηρίζουν το έργο των ανδρών τους α) στη σύζυγο του Αντώνη Βαζιντάρη Παναγιώτα, σμυρναίικης καταγωγής που μεγάλωσε στο Γέρακα και είναι η σύντροφός του επί 60 χρόνια, β) στην Έπη Λέρτα (Χαλάνδρι), αφοσιωμένη σύζυγο του Τάσου Λέρτα (σκηνοθέτης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επίτιμος Πρόεδρος τής Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ) γ) στην Αντωνία Πιερράκου (Νέα Μάκρη), αφοσιωμένη σύζυγο του Μιλτιάδη Ζέρβα (ποιητής, συγγραφέας, μελετητής). Είναι οι γονείς του τραγουδιστή Μανώλη Ζέρβα.
2) Το βραβείο ΕΥΠΟΙΙΑΣ α) σε εθελοντές κατοίκους της περιοχής που προσέτρεξαν στην κατάσταση της πυρκαγιάς και έσωσαν ζωές και σπίτια με κίνδυνο της δικής τους ζωής και δεν θέλουν να αναφερθεί το όνομά τους. Είναι γνωστοί σε όλους. Πάντως ένας από τους εθελοντές, το μαρτυράμε πως είναι ο γιος της Δημηλένας Λαδογιάννη και του Ανδρέα Χαϊκάλη, παλαιού μπασκετμπολίστα τής εθνικής ομάδας και σήμερα προπονητή. Είναι ο γιος του ο αθλητής Ανδρέας Χαϊκάλης και αυτός, β) βραβείο ευποιίας απονεμήθηκε στου Πόντιους και τους Μικρασιάτες του Πεντελικού Όρους και εις μνήμην της Μικρασιατικής Καταστροφής 1) στο πρόσωπο του προέδρου του Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος-Γκιουλμπαξέ», Παναγιώτη Γκατζόλη (Μελίσσια), 2) στο πρόσωπο τής Πόπης Θεοφυλίδου-Δημητράκη, προέδρου της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων, 3) στο πρόσωπο τής Αντιγόνης Ιωαννίδου, προέδρου τής Ένωσης Ποντίων Μελισσίων, 4) της Πανεπιστημιακού με τη μεγάλη κοινωνική δράση Ευαγγελία Λεονταρίδου (Μελίσσια), και βέβαια, τελευταίο αλλά όχι έσχατο στον π. Ιωάννη Σαββάκη για την πολυσύνθετη ποιμαντική και κοινωνική του δράση, που έχει κάνει το πολιτιστικό κέντρο τής Αγίας Παρασκευής ένα είδος «Βασιλειάδας» και Φάρο φωτεινό. (Άλλωστε η Πεντέλη έχει αυτή την παράδοση: η Ιερά Μονή τής Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν από το 1600 ο φωτεινός φάρος, το καταφύγιο, η παρηγοριά και το Κρυφό Σχολειό για την Αττική, σήμερα το Διορθόδοξο Κέντρο).
Στα πλαίσια του εορτασμού και η συνάντηση του Αντώνη Βαζιντάρη με την πρόεδρο του Ελληνοαυστραλιανού Συνδέσμου Μελβούρνης Κάθυ Αλεξοπούλου, διευθύντρια τού περιοδικού «Αντίποδες», που βρισκόταν τον Αύγουστο στην Ελλάδα. Ευτυχής η συγκυρία, Σμυρναϊκής καταγωγής η κα Αλεξοπούλου, όπως και η Τούλα Βαζιντάρη. Και ο σύζυγός της, ο Δημήτρης Αλεξόπουλος Αρκαδικής καταγωγής, όπως και ο τιμώμενος ποιητής μας. Καλός οιωνός για ενότητα και σύσφιγξη σχέσεων.
δ) Το βραβείο ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ απονεμήθηκε στον Ολυμπιονίκη συμπολίτη μας Μίλτο Τεντόγλου (αθλητή του Γυμναστικού Συλλόγου Κηφισιάς). Το παρέλαβε για να το παραδώσει ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Ανδρέας Χαϊκάλης. Όλη η βραδιά ήταν διανθισμένη με υπέροχα ελληνικά τραγούδια ταιριαστά, που απέδιδε με την ωραία φωνή και την κιθάρα του ο μουσικοσυνθέτης – τραγουδιστής Μανώλης Ζέρβας (Νέα Μάκρη). Η βραδιά στέφθηκε με την αποφώνηση του τιμώμενου ποιητή και την επίδοση σ’ αυτόν από τον πατέρα Ιωάννη Σαββάκη μιας βαρύτιμης υδρίας (αντίγραφο αρχαίου αμφορέα), που μας έστειλαν από τη Ρόδο φίλοι μας εις ένδειξιν συμπαράστασης και ευψυχίας για την πυρκαγιά της Πεντέλης τον Αύγουστο, με το μήνυμα τής Καλλιπάτειρας, της Ροδίτισσας Αρχόντισσας, μάνας και συζύγου Ολυμπιονικών, που την ύμνησε ο Λορέντζος Μαβίλης.
«Και ας θυμόμαστε ότι όταν όλη η Υφήλιος έβλεπε στις οθόνες της να καίγεται η Πεντέλη, το ιστορικό βουνό και παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή ο Μίλτος Τεντόγλου κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο άλλο μήκος. Η ποιήτρια Πόπη Μπαλαμώτη- Σπιτά απήγγειλε δύο ποιήματά της που υμνούν τους αθλητές, κλείνοντας μια εξαιρετική βραδιά που ενώνει με μηνύματα ειρήνης, συντροφικότητας και άμιλλας. Και της υπέρβασης με άλματα πέρα από τα εσκαμμένα σε χαλεπούς καιρούς» επισημαίνει η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Οι ευχαριστίες των διοργανωτών
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Για την πραγματοποίησή της εκδήλωσης βοήθησαν το προσωπικό της εκκλησίας, οι Γραφικές Τέχνες ΓΡΑΦΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (Μελίσσια), ο έμπειρος φωτογράφος των Μελισσίων Σπύρος Διαμαντόπουλος, το φωτοτυπείο των αδελφών Αμπατζή της Νέας Πεντέλης, με καταγωγή των Αμπατζήδων από την πολύπαθη Κριμαία του Πόντου. Ευχαριστούμε όλους για την καλή συνεργασία και την άψογη δουλειά».