Το νέο εκλογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση, συζητήθηκε σε θεματικό Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 6 Απριλίου.
Ρεπορτάζ: Τάσος Μεργιάννης
Υπενθυμίζεται ότι τα 77 άρθρα του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων προβλέπουν την κατάργηση της απλής αναλογικής, θέτουν όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο στο 43% συν μια ψήφο και όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, προβλέπουν μείωση των αριθμών των εδρών σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ανάλογα με τον πληθυσμό των Δήμων, επαναφέρουν το κοινό ψηφοδέλτιο Δήμων και Κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, καταργούν τα Τοπικά Συμβούλια για τους Δήμους της Αττικής, αυξάνουν την τιμή των παραβόλων για υποψήφιους δημάρχους- περιφερειάρχες και δημοτικούς- περιφερειακούς συμβούλους και επαναφέρουν την πενταετή θητεία για τους δημάρχους και περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
Δήμητρα Κεχαγιά: «Με το νομοσχέδιο Βορίδη, η Αυτοδιοίκηση απαλλάσσεται από το δαίδαλο της απλής αναλογικής»
Η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά στην τοποθέτησή της στήριξε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών λέγοντας «το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δημιούργησε οικτρά προβλήματα στην υλοποίηση και τις διαδικασίες των διοικήσεων των Δήμων αυτής της τετραετίας. Το βασικότερο πρόβλημα που έρχεται να επιλύσει αυτός ο νόμος και το επιλύει -και να πω ένα μπράβο στη σημερινή Κυβέρνηση που επιτέλους το επιλύει- είναι να μπορούν οι διοικήσεις να διοικούν και όχι να είναι έρμαια των οποιωνδήποτε πολιτικών».
Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου: «Ο Θεοδωρικάκος κατακρεούργησε τον νόμο της απλής αναλογικής»
Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της «Δημοτικής Συμμαχίας» Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι ο νόμος της απλής αναλογικής «δεν ήταν κακός» καθώς έδινε την δυνατότητα σε συνεργασίες αλλά «ποτέ δεν εφαρμόστηκε επί της ουσίας», και πρόσθεσε πως «εάν ο προηγούμενος εκλογικός νόμος ήταν απλή αναλογική, δήμαρχος σήμερα θα έπρεπε να είναι ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης» .

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι «ο Θεοδωρικάκος κατακρεούργησε τον νόμο της απλής αναλογικής» λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορείς ένα μήνα μετά τις εκλογές να αλλάζεις τον νόμο και να καθιστάς την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ανώτερες από το δημοτικό συμβούλιο. Ο νέος εκλογικός νόμος έχει το θετικό ότι έρχεται αρκετά πριν από τις εκλογές και όχι λίγο πριν, όπως οι προηγούμενοι». Στις επιμέρους διατάξεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι διαφωνεί με το 43% («η διοίκηση πρέπει να επιβεβαιώνεται με το 50% συν μια ψήφο» είπε), την κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων και την αύξηση του ποσού των παραβόλων και ζήτησε «να υπάρξουν ποινές ώστε να λήξει η πασαρέλα των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων».
Σαν κατακλείδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε «δεν υπάρχουν καλά και κακά συστήματα, αλλά συστήματα με διαφορετική φιλοσοφία. Και επειδή τα συστήματα καλούνται να τα υπηρετήσουν αυτοδιοικητικοί, η σωστή εφαρμογή τους εξαρτάται πρωτίστως από το ήθος και δευτερευόντως από την ικανότητά τους».
Άγγελος Παλαιοδήμος: «Να δημιουργηθεί κουλτούρα συναίνεσης»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πεντέλη 2020» Άγγελος Παλαιοδήμος μίλησε για «κουλτούρα συνεργασίας» που υπάρχει σε ευρωπαϊκά κράτη στα οποία επικρατούν αναλογικά συστήματα και τόνισε ότι «το

προηγούμενο σύστημα δεν ήταν απλή αναλογική, καθώς δεν υπάρχει απλή αναλογική δυο γύρων».
«Στην Ελλάδα όταν ψηφίζουμε τελικά τι από τα δυο εκλέγουμε; Νομοθετική ή εκτελεστική εξουσία; Μάλλον και τα δυο, γι΄ αυτό υπάρχει αυτός ο αχταρμάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιοδήμος που έφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ, στις οποίες η διάκριση των εξουσιών κατοχυρώνεται με τις πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες.
«Το βασικό είναι να υπάρχει ο καλύτερος τρόπος αντιπροσώπευσης, ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συναίνεσης. Επιτέλους ας γίνουμε κι εμείς Ευρώπη και ας καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε δημαρχοκεντρικά συστήματα που δημιουργούν συνθήκες μη ελεγχόμενες από τους δημοτικούς συμβούλους» τόνισε ο κ. Παλαιοδήμος που εξέφρασε την αντίθεση του στην διάταξη του νέου νόμου που προβλέπει την κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων που αποτελούν «εκκολαπτήρια νέων Αυτοδιοικητικών», όπως είπε.
Λευτέρης Κοντουλάκος: «Ο νέος νόμος θα διορθώσει αδικίες»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά Μαζί» Λευτέρης Κοντουλάκος χαρακτήρισε «φιλολογικού χαρακτήρα» την συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο λέγοντας χαρακτηριστικά «κανένα κόμμα δεν ζητά την άποψη των αυτοδιοικητικών, όλα κοιτάνε το πως θα εκλέξουν τους δικούς τους κομματικούς δημάρχους».
«Η απλή αναλογική δεν ήταν ένας καλός νόμος, όμως δεν καταφέραμε να δούμε εάν αυτό το μοντέλο θα έφερνε λύσεις ή συνεργασίες» υπογράμμισε ο κ. Κοντουλάκος που χαρακτήρισε «καταστροφική» την παρέμβαση Θεοδωρικάκου στον προηγούμενο εκλογικό νόμο «με αποτέλεσμα να ξεπουλιέται ένα νοσοκομείο με τις ψήφους 5 ανθρώπων όπως έγινε στον Δήμο μας», ενώ έκανε λόγο για « έλλειψη δημοκρατίας» που δημιουργείται με τις υπερεξουσίες των Επιτροπών.
«Είμαι σίγουρος ότι ο νέος νόμος θα διορθώσει κάποιες αδικίες, όπως το ‘’αποφασίζω και διατάσσω’’ της Οικονομικής Επιτροπής, και θα μπορέσει να γίνει ένας δημοκρατικός διάλογος με τον πρώτο συνδυασμό» κατέληξε.
Σπύρος Κωνσταντάς: «Ναι στην ανόθευτη απλή αναλογική, όχι στην… ‘’κολοβή»
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπύρος Κωνσταντάς τάχθηκε υπέρ της «απλής και ανόθευτης

αναλογικής» και της ισοτιμίας της ψήφου και ζήτησε να μην ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος. Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η παράταξη του δεν τάχθηκε υπέρ ούτε του προηγουμένου εκλογικού συστήματος, χαρακτηρίζοντας «κολοβή» την απλή αναλογική που νομοθετούσε.
«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση φρόντισε να καταρρίψει μια σειρά από νόμιμες αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου (απαλλαγή τροφείων, δημοτικά τέλη για ευπαθείς ομάδες)» υπενθύμισε ο κ. Κωνσταντάς, ο οποίος εξήγησε σχηματικά για ποιο λόγο διαφωνεί με το όριο εκλογής του 43%. «Ένα σωματείο για να προκηρύξει μια απεργιακή κινητοποίηση θέλει το 50% συν μια ψήφο των εργαζομένων και ο δήμαρχος θα μπορεί με 43% να κυβερνάει; Αυτό είναι υποκρισία» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε και σχετικό κείμενο το οποίο πρότεινε να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Αντώνης Φειδοπιάστης: «Ενός ανδρός αρχή ο νέος νόμος»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή» Αντώνης Φειδοπιάστης τάχθηκε υπέρ της

«καθαρής λειτουργίας της απλής αναλογικής», τόνισε «στα 20 χρόνια αυτοδιοικητικής μου πορείας έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό που πάει λάθος στην λειτουργία των Δήμων είναι το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει» ενώ έκανε λόγο για «νόμο-τραβεστί» από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο. «Εάν ο νόμος είχε παραμείνει ως είχε, τα Τοπικά Συμβούλια θα είχαν αυξημένο και όχι διακοσμητικό ρόλο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «η πάγια τακτική της κυβέρνησης είναι το ‘’ενός ανδρός αρχή’’ κάτι που φαίνεται και από τον νέο εκλογικό νόμο που καταθέτει»
Γιώργος Κατσικογιάννης: «Η Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται ως δεξαμενή των πολιτικών»
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πεντελήθεν» Γιώργος Κατσικογιάννης είπε «οι

τελευταίοι εκλογικοί νόμοι (Καλλικράτης, Κλεισθένης) μας έχουν κουράσει. Προσωπικά, βλέπω τα πράγματα τελείως διαφορετικά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται ως δεξαμενή των πολιτικών για την αυριανή εκλογή τους. Μας χρησιμοποιούν, αντί να τους χρησιμοποιούμε».
Αφού τόνισε ότι με την απλή αναλογική αποδείχτηκε ότι «κάποιοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους» τόνισε για τον νέο εκλογικό νόμο «έχει θετικά και αρνητικά. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα αλλάξει για ακόμα μια φορά. Η ΚΕΔΕ που είναι το συλλογικό μας όργανο, θα πρέπει να φροντίσει ώστε να μην αλλάζει ο νόμος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση».
Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων
Βασίλης Μπούρας: «Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί νόμοι. Ας είναι ικανοί οι δήμαρχοι να τους εφαρμόσουν. Δεν ξέρω εάν η δήμαρχος, η οποία χαρακτήρισε την απλή αναλογική έναν κακό νόμο, έχει αντιληφθεί ότι με αυτό τον ‘’κακό νόμο’’ είναι σήμερα δήμαρχος».
Νατάσα Κοσμοπούλου: «Χαιρετίζω την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η απλή αναλογική δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή αυτοδιοικητική πραγματικότητα. Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για την εφαρμογή της»
Νίκος Τόλιος: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση άγεται και φέρεται από τις εκάστοτε πολιτικές της κεντρικής εξουσίας. Λυπάμαι που το συνδικαλιστικό μας όργανο, η ΚΕΔΕ δεν ανέλαβε μια σοβαρή πρωτοβουλία για να μπορέσει να εξορθολογήσει το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο η κυβέρνηση στην κυριολεξία διέλυσε. Είναι κακό να υποβαθμίσουμε το δημοκρατικό πνεύμα του λαού μας και να καταστρατηγούμε τις επιλογές του, αποκλείοντας ουσιαστικά τον ψηφοφόρο από την ψήφο του».
«Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ακρωτηριαστεί με τον νόμο Θεοδωρικάκου. Την διοίκηση του Δήμου την έχουν 5 άνθρωποι στην Οικονομική Επιτροπή».
«Δεν υπάρχουν 50 φωστήρες που μπορούν επί χρόνια να διοικούν την πόλη. Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν απογοητευτεί από τα κοινά. Να κάνουμε στην άκρη εμείς οι παλιότεροι. Να μπουν και νέοι άνθρωποι και να δώσουν μια νέα ορμή στην Αυτοδιοίκηση».
Άντα Χάνου-Μπούσουλα: «Συμπεραίνω ότι δεν είμαστε ώριμοι για την απλή αναλογική, γιατί πολύ συχνά βάζουμε την ιδιοτέλειά μας πάνω από την πρόοδο της πόλης μας. Δυστυχώς, κάναμε λάθη και αποδείχτηκε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι για το εκλογικό αυτό σύστημα και προτιμήσαμε να βάλουμε ένα τείχος, όπως αυτό που υψώθηκε στην Πεντέλη. Από τη μια η ‘’συνδιοίκηση’’ και από την άλλη η ‘’ενωμένη αντιπολίτευση’’, κάτι που δεν είχα ξαναζήσει προσωπικά»
Παναγιώτης Μούστρης: «Η απλή αναλογική στην θεωρία είναι το καλύτερο σύστημα, καθώς στηρίζεται στην λογική της συναίνεσης και των αμοιβαίων παραχωρήσεων. Στην πράξη, όμως και στον βαθμό που την είδαμε, δεν λειτούργησε. Όταν ένας δήμαρχος εκλέγεται με ποσοστό 20-25% δεν μπορεί να επιβάλλει την άποψή του. Η κεντρική εξουσία έχει ευθύνη, γιατί όχι μόνο δεν άφησε το σύστημα να λειτουργήσει αλλά δημιούργησε τέτοιες καταστάσεις που οδήγησε την Αυτοδιοίκηση σε εκμαυλισμό».
Κώστας Μωραϊτης: «Όποιος νόμος και να ψηφιστεί, εάν δεν υπάρχει συνείδηση των αιρετών θα αποτύχει. Όποιος δημοτικός σύμβουλος διαφωνεί με τον συνδυασμό του, δεν πρέπει να ανεξαρτητοποιείται αλλά να παραδίδει την έδρα του για να έχει το δικαίωμα η παράταξή του να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εδρών με τις οποίες εισήλθε στο δημοτικό συμβούλιο».
Μιχάλης Κολιός: «Ο νέος εκλογικός νόμος είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Θα επαναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο το δικαίωμα του αποφασίζειν και θα πάρει από τις δυο Επιτροπές τις υπερεξουσίες που αυτήν την στιγμή έχουν. Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο νόμος που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση απλά δεν υπάρχει, καθώς στη συνέχεια με τις παρεμβάσεις που έγιναν καταργήθηκε η δημοκρατικότητα που εκφράζει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού».