Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, καθώς δημιουργούνται τέσσερις κοινωφελείς και τρεις ανώνυμες εταιρείες, θέλουμε να εκφράσουμε περιεκτικά την άποψή μας για την αναγκαιότητα σύστασής τους.
Θεωρούμε τον Δήμο και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου ένα ενιαίο σύνολο.
Στο κέντρο είναι ο ΟΤΑ (οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης) και τα νομικά πρόσωπα δραστηριοποιούνται επικουρικά με υπηρεσίες συμπληρωματικές προς αυτές του Δήμου.
Ο κορμός των αποφάσεων πρέπει να λαμβάνεται στον Δήμο και από το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του ο Δήμος μπορεί να συμπληρώνει κοινωφελείς και αναπτυξιακού χαρακτήρα, δραστηριότητες (π.χ. στον αθλητικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, ενημερωτικό, εκπαιδευτικό τομέα).
Ο Δήμος δεν πρέπει να γίνει επιχειρηματίας ούτε να έρθει σε σύγκρουση και ανταγωνισμό με τους επιχειρηματίες της περιοχής. Πρέπει όμως και μπορεί να ενισχύει την επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο.
Ο Δήμος δεν πρέπει να γίνει κατασκευαστής και να έλθει σε ανταγωνισμό με τους ιδιώτες σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Είναι χρήσιμο όμως να έχει μια κατασκευαστική εταιρεία για άμεση και ποιοτική κατασκευή έργων σε θέματα αποκλειστικά της αρμοδιότητάς του (πεζοδρόμια, αποχετεύσεις, ρείθρα, λακκούβες, ασφαλτοστρώσεις κ.λπ.).
Δεν χρειάζονται πολλές δημοτικές επιχειρήσεις και δη ανώνυμες. Το εγχείρημα ενέχει πολλούς κινδύνους, απαιτείται μεγάλη προσοχή. Όχι βιασύνες. Όχι σε φαινόμενα νεποτισμού. Το μάνατζμεντ ανωνύμων εταιρειών δεν είναι απλή υπόθεση.
Μικρός αριθμός κοινωφελών επιχειρήσεων πολλαπλών όμως δραστηριοτήτων και μια ανώνυμη κατασκευαστική εταιρεία, μόνο για τις ανάγκες του Δήμου, αν μπορεί να είναι βιώσιμη, αρκούν.
Το πάθημα πολλών δήμων με τις επιχειρήσεις ας γίνει μάθημα στη νέα δημοτική αρχή.
Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου