Οι δύο δήμαρχοι Μανώλης Γραφάκος και Κώστας Κοσοβίτσας, επικαλούμενοι και τις συνεργασίες του παρελθόντος (π.χ. αποχέτευση), επιχειρηματολόγησαν υπέρ της πρωτοβουλίας, η οποία όπως είπαν, αποσκοπεί σε καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Eκτίμησαν μείωση έως 25% στην καθαριότητα και 75% στη δημοτική συγκοινωνία. Επεσήμαναν ότι η σύμπραξη χρήζει περαιτέρω μελέτης και προϋποθέτει ουσιαστικό διάλογο και ευρεία συναίνεση, καθώς είναι διαχρονική που ξεπερνά τους εμπνευστές της. Tόνισαν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης, αλλά επιθυμία είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Oι δύο δήμαρχοι αντέκρουσαν αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προειλημμένες αποφάσεις και διεμήνυσαν ότι στο εγχείρημα αυτό «δεν χωρούν αντιπολιτευτικές λογικές και πρακτικές». Ταυτόχρονα απηύθυναν πρόσκληση για συμπόρευση και σε όμορους δήμους (π.χ. Πεντέλη), ενώ έστειλαν μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να υποστηρίξει εμπράκτως τη διαδημοτική συνεργασία, που η ίδια νομοθέτησε, χρηματοδοτώντας κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.
Από την πλευρά της μειοψηφίας οι κ.κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου (Μελίσσια) και Κώστας Καλιανιώτης (Νέα Πεντέλη) δήλωσαν θετικοί σε συνεργασίες, επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν πρέπει να «δυναμιτιστούν» με προειλημμένες αποφάσεις της πλειοψηφίας, χωρίς τη συναίνεση της μειοψηφίας και προπαντός της ίδιας της κοινωνίας, θέτοντας ζήτημα διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων.
Επιπλέον, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αυτονομίας των δύο δήμων. «Είμαστε χωριστοί δήμοι, με κυρίαρχο όργανο το δημοτικό συμβούλιο», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο κ. Καλιανιώτης προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας: «Όχι σε ενοποίηση των δήμων». Κατά τη διαδικασία, παρεμβάσεις υπήρξαν από τους δημοτικούς συμβούλους Μελισσίων Παναγιώτη Μούστρη, Νατάσα Κοσμοπούλου, Φώτη Χρυσικό και Γιάννη Κρουστάλλη, ενώ ο συμπολίτης μας κ. Φάνης Τσάμης πρότεινε η συνεργασία να συμπεριλάβει το κυκλοφοριακό, καθώς και την αξιοποίηση των εναλλακτικών ήπιων μορφών ενέργειας.