Ποιος ήταν ο λόγος που σας έκανε να συμμετάσχετε στις προσεχείς εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου;
Δέχθηκα και δέχομαι πάντοτε να συνεισφέρω με τις πολιτικές μου ιδέες και όλες τις δυνάμεις που διαθέτω επειδή διακρίνω ότι υπάρχει όραμα. Και ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου έχει όραμα να γίνουν τα Μελίσσια «μια ευρωπαϊκή ειρηνική πόλη με κέντρο τον άνθρωπο». Θεωρώ ότι το όραμά του είναι εφικτό να υλοποιηθεί σε σχέση με αυτό που έχει και εκφράζει ο χώρος της παραδοσιακής Αριστεράς που πρόσκειται, ενώ το όραμα του κ. Μανώλη Γραφάκου δεν με ενδιαφέρει.
Τι σας ευχαριστεί περισσότερο από τη σημερινή εικόνα της πόλης και τι σας ενοχλεί;
Με ευχαριστεί που τα Μελίσσια εξακολουθούν να παραμένουν μια ήσυχη πόλη που διατηρεί ακόμα αρκετό πράσινο. Εκείνο που με ενοχλεί περισσότερο είναι το κυκλοφοριακό, η ποιότητα των δρόμων και η έλλειψη πλατειών.
Ποια κατά την άποψή σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των Μελισσίων και σε ποια από αυτά θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα μετά τις εκλογές;
Όπως προείπα, σημαντικότερο θεωρώ το κυκλοφοριακό. Παρά τις σοβαρές και φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν (Σύνταξη Νέας Κυκλοφοριακής Μελέτης – μερική εφαρμογή της – μονοδρομήσεις) εν τούτοις το πρόβλημα είναι ακόμα πολύ έντονο. Προσωπικά πιστεύω ότι σε κάθε πολιτική απόφαση, το άριστο και η επιτυχία είναι όταν λύνεις ένα πρόβλημα, να μη δημιουργείς ένα ισοδύναμο. Εκτιμώ πάντως πως εάν λειτουργήσει η τοπική συγκοινωνία με τον τρόπο που την οραματίζεται ο υποψήφιος δήμαρχός μας Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, αρκετά απ’ όλα αυτά τα ζητήματα θα λυθούν. Αυτό προϋποθέτει εφαρμογή της δημοτικής συγκοινωνίας κατά τρόπο τέτοιο, που θα οδηγήσει σε αχρηστία τα αυτοκίνητα και θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε οι δημότες να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα σημεία της πόλης.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα θέματα στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα μετά τις εκλογές, θεωρώ ότι είναι ο «Πολιτισμός» και το «Πράσινο». Εκτιμώ πως είναι αναγκαία η δημιουργία μιας ικανής επαρκούς αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων, γιατί η υπάρχουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο δεν νομίζω ότι καλύπτει πλέον τις ανάγκες της πόλης. Προτείνω δε έως ότου ξεκινήσουν οι μελέτες για τη δημιουργία αιθουσών στις γειτονιές, οι εκδηλώσεις (ομιλίες, σεμινάρια κ.λπ.) να πραγματοποιούνται στα σχολεία της πόλης, με την απαραίτητη βέβαια σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Παιδείας και των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
Είμαι επίσης της άποψης ότι πρέπει να δημιουργηθούν τάχιστα και οργανωμένα καινούργιες εστίες πρασίνου στα Μελίσσια, με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία. Δεν αρκεί μόνο να φροντίζουμε να μην περιοριστεί το υπάρχον πράσινο αλλά να αρχίσουμε μια καλά μελετημένη καμπάνια δεντροφυτεύσεων στην πόλη, η οποία θα συνδυαστεί και με τον καθαρισμό των ρεμάτων, όπου η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι ό,τι καλύτερο για την πόλη μας.
Είστε ικανοποιημένος με την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου;
Ναι. Είναι σε αρκετά καλό επίπεδο. Νομίζω ότι θα γίνει ακόμα καλύτερο μόλις επεκταθεί και ολοκληρωθεί το σύστημα μηχανοργάνωσης. Ο συνδυασμός μας έχει ως πρώτιστο στόχο τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη οργάνωση και στελέχωση του Δήμου προκειμένου αυτός να καταστεί «υπηρέτης του δημότη». Ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου είχε δυο εξαιρετικές ιδέες, η θεσμοθέτηση των οποίων, νομίζω ότι θα συμβάλει και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην ταχύτερη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ανακύπτουν στην πόλη. Αναφέρομαι στη σύσταση του «Γραφείου υποδοχής του δημότη» στον Δήμο και του «Συμβουλίου της πόλης». Πεποίθησή μου είναι ότι η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ Δήμου και δημοτών πρέπει να είναι συνεχής. Για τον λόγο αυτό νομίζω ότι είναι απαραίτητο: 1) Να δημιουργηθεί μία Επιτροπή η οποία να είναι επιφορτισμένη με τη χαρτογράφηση και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε γειτονιά και 2) Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων για τα μεγάλα θέματα των Μελισσίων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η γνώμη του δημότη.
Ταυτόχρονα ο συνδυασμός μας πρέπει να επιδιώξει τη Διαδημοτική συνεργασία (τη θεωρώ αναπόφευκτη) για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι όμοροι δήμοι και να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να σχεδιαστεί και να χαραχτεί κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή τους. Θεωρώ αναγκαίο οι δήμαρχοι των πόλεων αυτών να συναντώνται μεταξύ τους, μία φορά τουλάχιστον το δίμηνο.
O συνδυασμός στον οποίο συμμετέχετε έχει διοικήσει τον Δήμο Μελισσίων επί είκοσι χρόνια. Μήπως αυτό λειτουργήσει αρνητικά την ημέρα των εκλογών στους Μελισσιώτες;
Όχι. Νομίζω ότι η εντύπωση που επικρατεί στον κόσμο είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν μεν να είχαν πάει καλύτερα, πήγαν όμως αρκετά καλά. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον συνδυασμό μας γιατί επιζητούν τη σταθερότητα. Είναι επίσης σίγουροι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε και να υλοποιήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τα θέματα που τους απασχολούν. Εκτιμώ ότι οι πολίτες δεν θα επιλέξουν μια άλλη παράταξη για να γίνει ο Δήμος πεδίο πειραματισμών, ούτε και θα συναινέσουν στο να μεταλλαχθεί ο Δήμος σε Ανώνυμη Εταιρεία η οποία για να έχει κέρδη θα πρέπει να ξεζουμίζει τους Μελισσιώτες.
Εάν κερδίσει τις εκλογές ο συνδυασμός «Μελίσσια – Συμμετοχή – Ανάπτυξη», πιστεύετε ότι μπορεί ν’ αλλάξει καθοριστικά την εικόνα της πόλης που σήμερα βλέπουμε;
Υπάρχει μια δημιουργημένη πραγματικότητα την οποία πρέπει και μπορούμε να βελτιώσουμε, καταθέτοντας τις καλύτερες ιδέες, έτσι ώστε τα Μελίσσια, αφενός να διατηρήσουν αυτήν την ενδιαφέρουσα ταυτότητα συνοικίας που έχουν και αφετέρου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ήπια ανάπτυξη που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Ο Θεόδωρος Kαραγιάννης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος